You are here
Home > QB Subjectwise > Part 046 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 046 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 046 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Select the related number from the given alternatives.
1 : 8 :: ? : 64

(a) 36 (b) 27
(c) 30 (d) 25
Ans: (b)

Q2. Select the related letters from the given alternatives.
JK : QR :: ____ ? : ____ ?

(a) ST : UV (b) WX : ZY
(c) BC : IJ (d) MN : OR
Ans: (c)

Q3. (a) Skin (b) Nose
(c) Ear (d) Kidney

Ans: (d)

Q4. Find the odd word from the given alternatives.
(a) Rupee (b) Pound
(c) Yen (d) Currency
Ans: (d)

Q5. Select the odd number from the given alternatives.
(a) 169 (b) 196
(c) 255 (d) 289
Ans: (c)

Q6. 27, 81, 1331, 125
(a) 125 (b) 27
(c) 1331 (d) 81
Ans: (d)

Q7. CATERING
(a) ARGENTIC (b) CREATING
(c) RETIRING (d) REACTING
Ans: (c)

Q8. Doctor, Fever, Medicine, Medical, Shop
(a) Medical Shop, Medicine, Fever, Doctor
(b) Fever, Doctor, Medical Shop, Medicine
(c) Doctor, Medical Shop, Medicine, Fever
(d) Medicine, Doctor, Medical Shop, Fever
Ans: (b)

Q9. Lock : Key : : Crime : ?
(a) Investigation (b) Mystery
(c) Criminal (d) Conviction
Ans: (a)

Q10. Select the related word from the given alternatives.
Earth : Planet :: Moon : ?

(a) Sun (b) Universe
(c) Venus (d) Satellite
Ans: (d)

Q11. Select the related number from the given alternatives :
4 : 12 :: 5 : ?

(a) 25 (b) 20
(c) 22 (d) 30
Ans: (b)

Q12. If ‘+’ stands for multiplication, ‘×’ stands for division, ‘–’ stands for addition and ‘÷’ stands for subtraction, what is the answer for the following equation?
20 – 5 ÷ 18 × (3 + 2) = ?

(a) 20 (b) 18
(c) 108 (d) 22
Ans: (d)

Q13. (a) Tomato (b) Potato
(c) Carrot (d) Onion

Ans: (a)

Q14. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Potato (b) Tomato
(c) Ginger (d) Carrot
Ans: (b)

Q15. Find the odd number from the given alternatives :
(a) 24 (b) 49
(c) 64 (d) 81
Ans: (a)

Q16. If day before yesterday was Tuesday, the day after tomorrow will be
(a) Monday (b) Wednesday
(c) Friday (d) Saturday
Ans: (d)

Q17. CATEGORIZATION
(a) ORIENT (b) TIGER
(c) GRANITE (d) NEGATIVE
Ans: (d)

Q18. a. Seed, b. Fruit,
c. Plant, d. Stem,
e. Flower

(a) a, c, d, e, b (b) a, c, e, d, b
(c) a, e, c, d, b (d) a, c, e, b, d
Ans: (a)

Q19. Action : Reaction : : ?
(a) Stimulus : Response
(b) Book : Cover
(c) Firing : Running
(d) Birth : Death
Ans: (d)

Q20. Select the related word from the given alternatives.
Maharashtra : India :: Texas : ?

(a) Canada (b) Mexico
(c) Brazil (d) USA
Ans: (d)

Q21. DRIVEN : EIDRVN : : BEGUM : ?
(a) UEBGM (b) EUBGM
(c) BGMEU (d) BGMUE
Ans: (a)

Q22. If the given interchanges are made in signs and numbers, which one of the following equation is true?
(Signs : ÷ and +, Numbers : 6 and 5)

(a) 18 + 6 ÷ 5 = 9.6
(b) 26 ÷ 5 + 6 = 6.4
(c) 5 ÷ 6 + 80 = 5.8
(d) 90 + 5 ÷ 6 = 8.6
Ans: (a)

Q23. (a) Kilometre (b) Kilogram
(c) Furlong (d) Yard

Ans: (b)

Q24. Find the odd word from the given alternatives :
(a) January (b) April
(c) July (d) May
Ans: (b)

Q25. (a) BFJQ (b) RUZG
(c) GJOV (d) ILQX

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!