You are here
Home > QB Subjectwise > Part 046 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 046 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. The author said during the press conference (a)/ that there were (b)/ two farther volumes to be published. (c)/ No error
(d).
Ans: (c) Further = additional to what already exists Farther = at to or by a great distance Hence, two further (additional) volumes to be published …..should be used here.

Q2. He was not able to concentrate
(a)/ because of the continual music (b)/ being played next door. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Continual (Adjective) = repeated many times in a way that is annoying Continuous (Adjective) = happening or existing for a period of time without interruption. Hence, because of the continuous music …. should be used here.

Q3. Still (a)/ waters (b)/ run deep.
(c)/ No error (d)
Ans: (d) Still waters run deep = a person who seems to be quiet or shy may surprise you by knowing a lot or having deep feelings.

Q4. The job is (a)/under the direct
(b)/ of Mrs Jones. (c)/ No error
(d)
Ans:
(b) Here, under the direction (supervision) (Noun) …. should be used.

Q5. When the stranger saw me, (a)/ he seemed to recognise me (b)/ and asked me what was my name. (c)/ No error (d)
Ans: (c) In Indirect Speech Interrogative sentence is changed into Assertive. Hence, and asked me what my name was …… should be used here.

Q6. My lawn (a)/ which is overgrown (b)/ needs weeding
(c)/ No error (d)
Ans: (d) No error

Q7. Every man in this world (a)/ wishes to live long (b)/ but nobody wanted to grow old. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) As the generality of the sentence suggests, Present Simple should be used here. Hence, but nobody wants to grow old …… should be used here.

Q8. He told his friend (a)/ that he could not do that work (b)/ because it is not to his taste.
(c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, Reporting Verb is in past tense. Hence, because it was not to his taste …. should be used here.

Q9. The tragedy of Julius Caesar
(a)/ was written by William Shakespeare (b)/ about 1599.
(c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, preposition ‘in’ i.e., in 1599 …. should be used.

Q10. The writer is (a)/ evidently enamoured at (b)/ the subject.
(c)/ No error (d)
Ans:
(b) Enamoured (Adjective) = liking something a lot. Look at the sentence: He was less than enamoured of the music. Hence, evidently enamoured of …. should be used.

Q11. He is jealous for (a)/ my success (b)/ and wants to destroy me. (c)/ No error (d)
Ans: (a) It is a preposition related error. Hence, He is jealous of …… should be used.

Q12. The main purpose of the visit
(a)/ is to develop a close relationship (b)/ among the two countries. (c)/ No error (d)
Ans: (c) For two persons or things between ……. should be used. Hence, between the two countries ……. should be used.

Q13. I left (a)/ no stone unturned (b)/ to achieve for my object. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) Here, to achieve my objective ……. should be used. For is superfluous.

Q14. My friend’s actual job (a)/ involves a lot (b)/ of administration. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Job = responsibility; duty. Hence, use of actual is superflous.

Q15. The students refused (a)/ to accept responsibility (b)/ for their acts. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No Error

Q16. It is not possible for me (a)/ to give you the accurate date (b)/ of my departure yet. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) It is article related error. Hence, to give an exact date …. should be used.

Q17. Had I been (a)/ in my brother’s position (b)/ I would have refused the offer. (c)/ No error
(d)
Ans: (d) No Error

Q18. His parents usually spent (a)/ their summer in Ooty (b)/ but this year they are spending it in Darjeeling. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Usually in the sentence shows general programme/habit. Hence, Present Simple i.e. His parents usually spend ….. should be used.

Q19. He lost heart (a)/ because he could not cope up with (b)/ the difficulties in life. (c)/ No error
(d)
Ans:
(b) Cope with = to face and deal with responsibilities, problems or difficulties successfully. Hence, because he could not cope with …. should be used.

Q20. I have come (a)/ as soon as (b)/ the customers leave your shop.
(c)/ No error (d)
Ans: (a) As the structure suggests, Future simple i.e., I Shall/will come …. should be used.

Q21. I called (a)/ at his house yesterday (b)/ and have given him money. (c)/ No error (d)
Ans: (c) First clause is in Past simple. The sentence shows past time. Hence, and gave him money …. should be used here.

Q22. The reason for (a)/ my absence is (b)/ due to ill health. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) Reason has already been used. Hence, it is not proper to use due to. Hence, ill health …. should be used here.

Q23. One (a)/ should keep (b)/ his word. (c)/ No error (d)
Ans: (c) The possessive of one is one’s. Hence, one’s word …. should be used here.

Q24. If you turn the corner, (a)/ you will found a house (b)/ built of stone. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Found = establish Hence, you will find (get) a house …. should be used.

Q25. His appearance bears (a)/ a striking resemblance (b)/ to your cousin. (c)/ No error (d)
Ans:
(d) No Error

Top
error: Content is protected !!