You are here
Home > QB Subjectwise > Part 045 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 045 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 045 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. 1.Intervention 2. Intertwine
3. Interview 4. Intervene

(a) 4, 3, 2, 1 (b) 2, 3, 4, 1
(c) 2, 4, 1, 3 (d) 3, 4, 1, 2
Ans: (c)

Q2. Genuine : Authentic : : Mirage : ?
(a) Illusion (b) Image
(c) Hideout (d) Reflection
Ans: (a)

Q3. String % Violin : : _?__ % Piano
(a) Music (b) Tune
(c) Chord (d) Key
Ans: (d)

Q4. 3 : 11 : : 7 : ?
(a) 22 (b) 29
(c) 51 (d) 18
Ans: (c)

Q5. CAT : DDY : : BIG : ?
(a) CLM (b) CML
(c) CEP (d) CLL
Ans: (d)

Q6. (a) Pond-Lake
(b) Pistol-Gun
(c) Car-Bus
(d) Church-Monument

Ans: (d)

Q7. (a) Liver (b) Pituitary
(c) Adrenal (d) Thyroid

Ans: (a)

Q8. (a) 32 – 5 (b) 44 – 7
(c) 38 – 6 (d) 59 – 8

Ans: (d)

Q9. Find out the odd letters from the given alternatives
(a) ACEG (b) BDFG
(c) JLNP (d) SUWY
Ans: (b)

Q10. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
BDF, CFI, DHL, ?

(a) EJO (b) CJM
(c) EML (d) EMI
Ans: (a)

Q11. Some letters are given with numbers from 2 to 9. Select the sequence of numbers which arranges the letters into a meaningful word.
N A in English X I M O T N A I 9 2 3 4 5 6 7 8 9 2 5

(a) 3, 4, 6, 2, 9, 5, 8, 5, 2, 9, 7
(b) 3, 6, 2, 4, 2, 9, 5, 7, 5, 9, 8
(c) 3, 4, 2, 2, 6, 5, 9, 7, 8, 9, 5
(d) 3, 4, 2, 6, 5, 9, 2, 8, 5, 7, 9
Ans: (d)

Q12. Arrange the following words as per order in the dictionary
1. Forest 2. Fascinating 3.
Fantastic 4. Fabulous

(a) 2, 4, 3, 1 (b) 4, 2, 3, 1
(c) 4, 3, 2, 1 (d) 2, 3, 4, 1
Ans: (c)

Q13. Safe : Secure : : Protect : ?
(a) guard (b) lock
(c) sure (d) conserve
Ans: (a)

Q14. Eyes : Tears : : ___ : ___
(a) Heart : Artery
(b) Sea : Water
(c) Volcano : Lava
(d) Hunger : Bread
Ans: (c)

Q15. 49 : 343 : : 64 : ?
(a) 514 (b) 634
(c) 512 (d) 486
Ans: (c)

Q16. Select the related letters from the given alternatives:
DCEF : QPRS :: XWYZ : ?

(a) SRQP (b) NMOP
(c) STOV (d) IMGF
Ans: (b)

Q17. (a) Troop (b) Group
(c) Mob (d) Class

Ans: (c)

Q18. Find out the odd word.
(a) Sparrow
(b) Kingfisher
(c) Crane
(d) Humming bird
Ans: (a)

Q19. (a) 51530 (b) 41220
(c) 2610 (d) 3915

Ans: (d)

Q20. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) DBZ (b) QOM
(c) USQ (d) JLN
Ans: (d)

Q21. GERMINATION
(a) ORNAMENT (b) TERMINAL
(c) IGNITE (d) GERMAN
Ans: (b)

Q22. a. Book b. Pulp
c. Timber d. Jungle
e. Paper

(a) c, b, e, a, d (b) b, e, a, d, c
(c) d, c, b, e, a (d) e, d, c, a, b
Ans: (c)

Q23. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Syringe 2. Syphilis
3. Syncretism
4. Synarchy
5. Submerge

(a) 4,5,2,3,1 (b) 5,4,3,2,1
(c) 5,3,4,1,2 (d) 4,1,2,3,5
Ans: (b)

Q24. Flexible : Rigid : :Confidence : ?
(a) Diffidence (b) Indifference
(c) Cowardice (d) Scare
Ans: (a)

Q25. Select the related word from the given alternatives.
Pilgrims : Caravan :: Rioters : ?

(a) Brood (b) Gang
(c) Mob (d) Troupe
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!