You are here
Home > QB Subjectwise > Part 045 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 045 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. A period of six years (a)/ have elapsed (b)/ since I last saw her. (c)/ No error (d)
Ans: (b) A period of six years is a singular subject. Hence, Singular Verb i.e. has elapsed …. should be used.

Q2. For several years now (a)/ my newspaper agent has been spelling (b)/ my name in correctly. (c)/ No error (d)
Ans:
(d) No Error

Q3. It took her a long time (a)/to get off (b)/the death of her husband. (c)/No error (d)
Ans: (b) Get off = to fall asleep; to leave work without permission; to stop discussing a particular subject. Get over = to return to your usual state of health, happiness etc. after a shock etc. Hence, to get over …. should be used here.

Q4. It is best (a)/ to be silent (b)/ than to speak in anger. (c)/No error (d)
Ans: (a) Here, two situations have been compared. Hence, comparative degree i.e. It is better …. should be used.

Q5. His father is disgusted (a)/ against him for his (b)/addiction to drink. (c)/No error (d)
Ans:
(b) Disgusted (Adjective) = feeling or showing disgust or dislike or disapproval. Look at the sentence: I was disgusted with myself for eating so much. Hence, with him for his …… should be used here.

Q6. On being called, (a) / all of us
(b) / entered into the room. (c)/ No error (d)
Ans: (c) The use of preposition ‘the’ is superfluous.

Q7. I waited for you (a) / but you never (b) / turned up. (c) / No error (d)
Ans: (d) No error

Q8. He learnt (a) / the alphabets (b)/ at the age of four. (c) / No error
(d)
Ans:
(b) Alphabet = a set of letters or symbols in a fixed order used for writing a language. Hence, (the) alphabet …. should be used here.

Q9. Beside, writing is my hobby,
(a)/ I had ideas for a couple of short stories (b)/ that needed further thought. (c)/ No error
(d)
Ans: (a) Beside = next to or at the side of somebody/ something. Besides = in addition to; apart from. Hence, Besides, writing is my hobby …..should be used here.

Q10. He recommended (a)/ my case
(b)/ with the supervisor (c)/ No error (d)
Ans: (c) It is prepositon related error. Hence, to the supervisor … should be used.

Q11. Her knowledge in English (a)/ gives her great advantage (b)/ over me. (c)/ No error (d)
Ans:
(a) It is preposition related error. Hence, Her knowledge of English …. should be used here. He has a wide knowledge of painting and music.

Q12. He was (a)/very kind enough
(b)/ to invite me. (c) / No error
(d).
Ans: (b) Here, very kind or kind enough …. should be used. Enough to the necessary degree Hence, it is not proper to use very and enough together.

Q13. Police reports claim that (a) / substantial seizure of cocaine have been made (b) / in the last two months. (c) /No error (d).
Ans: (b) Here, subject (substantial seizure) is singular. Hence, singular verb i.e. … has been made …. should be used.

Q14. Every conceivable race and nationality (a) / had its shared of suffering (b)/in the world wars. (c)/ No error (d).
Ans: (b) Here, had its shared (Adjective) suffering or had its share (Noun) of suffering …. should be used.

Q15. The reason Janet came dressed
(a) / as Lady Gaga was because she’d been told (b) / it was a costume party (c) / No error (d).
Ans: (b) Here, replace ‘because’ with ‘that’. Hence, as Lady Gaga was that she had been told …. should be used.

Q16. The path to (a) / the famous church passes (b) / through a forest (c) / No error (d).
Ans: (d) No error

Q17. A first European sailor (a) / who came to India (b) / was Vascoda Gama (c) / No error (d).
Ans: (a) Article ‘the’ is used before an ordinal number. Hence, the first European sailor …. should be used.

Q18. The trek is difficult (a)/ but it is far worth (b)/ the endeavour.
(c)/ No error (d)
Ans: (b) Well–worth = very important; certainly worth. We need a positive expression here. Hence, but is well worth …..should be used here.

Q19. What man can die (a)/ better than (b)/ serving his country?
(c)/ No error (d)
Ans: (a) The sentence is in interrogative. Hence, How can man die ……. should be used.

Q20. The teacher prevented (a)/ the boys (b)/ to go there. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) Here, prevented the boys from going (Gerund) to….. should be used, not an infinitive.

Q21. The book, being written (a)/ in simple language, is suitable for children (b)/as it contains many good advices. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Advice is an uncountable noun. Hence, as it contains a lot of good advice …. should be used here.

Q22. You are the man (a)/ who have
(b)/ spoiled it. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Here, man (singular) is the antecedent of who. Hence, who has …. should be used.

Q23. Everyday new inventions (a)/ is make (b)/ for the good of humanity. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) Here, subject (inventions) is plural. Hence, are made (V3) …. should be used. The sentence is in passive voice.

Q24. All works of (a)/ creative writing
(b)/ have aesthetics appeal. (c)/ No error (d).
Ans: (c) Aesthetic (Adjective) = concerned with beauty and art and the understanding of beautiful things Hence, have aesthetic appeal should be used here. Aesthetics = the branch of philosophy that studies the principles of beauty in art.

Q25. I and my wife (a)/ were declared
(b)/ the best couple at the party.
(c)/ No error (d).
Ans: (a) Arrangement of persons 231 i.e., second, third and first persons. Hence, my wife and I …..should be used here.

Top
error: Content is protected !!