You are here
Home > QB Subjectwise > Part 044 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 044 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. Were I the president (a)/ I would award (b)/ you a title.
(c)/ No error (d)
Ans: (d) No error

Q2. The patient died (a)/ despite he had recieved (b)/ the best medial help. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Here, despite getting is the right usage. despite (Pre.): in spite of.

Q3. One of my friend (a)/ has gone
(b)/ to Canada. (c)/ No error (d)
Ans: (a) One of is followed by Plural Noun/Pronoun. Hence, One of my friends (Plural) is the right usage.

Q4. Florence Nightingale (a)/ was called (b)/ Lady with the lamp.
(c)/ No error (d)
Ans:
(c) Here, certainty is evident. Hence, the Lady with the lamp is the right usage.

Q5. (P) Foolishly Rama threw (Q) some water on the electric heater (R) when it catches fire and he got a shock. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans: (c) R The sentence shows Past Time. Hence, Past Simple i.e. when it caught fire and he got a shock is the right usage.

Q6. (P) The conference was (Q) attended (R) by more than one hundred delegates. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans: (d) S No error

Q7. (P) Jayesh loved his Guru immensely (Q) and gave him fullest loyalty, (R) yet he have his own independent way of thinking. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans: (c) R Here, Past Tense i.e. yet he had his own independent way of thinking is the right usage.

Q8. (P) We have done everything
(Q)that could be done (R) to avert the storm which is now coming on. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans: (a) P Here, Past Perfect i.e. we had done everything is the right usage.

Q9. (P) I was pretty sure that (Q) he would support me (R) for changing the ageold and static structure of our organization. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans: (c) R Purpose is evident. Hence, Infinitive i.e. to change the ageold and static structure is the right usage.

Q10. (P) According to one survey (Q) only those forests which were
(R) not under vi l lage management succumbed from fires recently. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans: (c) R It is Preposition related error. Hence, succumbed to fires recently is the right usage.

Q11. (P) While Mahendra was away
(Q) on a long official tour (R) his office receive an important letter which was marked ‘Urgent’. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans: (c) R The sentence shows Past Time. Hence, Past Simple i.e. his office received an important letter which is the right usage.

Q12. (P) The house (Q) is built in an
(R) attractive manner. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans: (b) Q Here, Passive of Present Perfect should be used. Hence, has been built in an is the right usage.

Q13. (P) Sakshi wrote essay (Q) so well that (R) her teacher was very pleased with her. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans: (a) P Here, Definite Articlethe i.e. Sakshi wrote the essay is the right usage.

Q14. (P) I told him (Q) the story (R) in details to make him understand it fully. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans: (c) R Here, in detail to make him understand it fully is the right usage.

Q15. (P) The report is candid in admitting (Q) that the investment by the Government
(R) in health and family planning have eroded considerably. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans: (c) R Here, Subject (the investment) is Singular. Hence, in health and planning has eroded considerably is the right usage.

Q16. (P) The old man (Q) told his sons
(R) that there was no such thing like luck. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans: (c) R Here, that there is no such thing as luck is the right usage. The sentence is showing a Universal Truth. Hence, Simple Present Tense will be used.

Q17. (P) We now look forward for (Q) some great achievements (R) which to some extent can restore the country’s prestige once again. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans: (a) P Here, we now look forward to is the right usage. look forward agrees with to (Prep.)

Q18. (P) No method of making other
(Q) people agree to (R) your view point is as effective as this method. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans: (a) P Here, No other method of making is the right usage.

Q19. (P) Our school is making (Q) every possible effort (R) to provide the best facilities and personal attention for each child. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans: (c) R Here, corresponding Preposition i.e. to provide the best facilities for and personal attention to is the right usage.

Q20. (P) I did not like his (Q) comments on my paper (R) but I had no alternative as I had agreed to keep quiet. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans: (d) S No error

Q21. (P) Mahatma Gandhi did not solve (Q) all the future problems
(R) but he did solve problems of his own age. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans: (b) Q Here, the problems of the future is the right usage.

Q22. (P) We will pack not only (Q) the material properly (R) but will also deliver it to your valued customers. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans: (a) P When we use not only.. but also, same part of speech should be used before both. Hence, we will not only pack is the right usage.

Q23. (P) No country can long endure
(Q) if its foundations (R) are not laid deep in the material prosperity. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans: (a) P Here, No country can endure long (Adverb) is the right usage.

Q24. (P) This laboratory of physicists is (Q) not only equipped with (R) all state–ofthearts instruments but also with outstanding physicists. (S) No error
(a) P (b) Q
(c) R (d) S
Ans:
(b) Q Here, equipped not only with is the right usage.

Q25. The Statesman has (a)/the largest circulation of any (b)/ English dailies. (c)/No error (d)
Ans: (b) The sentence is in superlative degree. Hence, the largest circulation of all/ larger circulation than any other …. should be used.

Top
error: Content is protected !!