You are here
Home > QB Subjectwise > Part 043 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 043 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 043 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words in ascending order ?
(i) Take action
(ii)Collect data
(iii) Select problem
(iv) Analyse and Interpret data

(a) (i), (ii), (iii), (iv)
(b) (ii), (iii), (iv), (i)
(c) (i), (iii), (iv), (ii)
(d) (iii), (ii), (iv), (i)
Ans: (d)

Q2. Night : Morning :: ? : Night
(a)Noon (b) Forenoon
(c) Afternoon (d) Evening
Ans: (d)

Q3. 7 : ? : : 145 : 195
(a) 42 (b) 35
(c) 30 (d) 24
Ans: (b)

Q4. NATION : ANTINO : : HUNGRY : ?
(a) HNUGRY (b) UNHGYR
(c) YRNGUH (d) UHNGYR
Ans: (d)

Q5. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
5 + 7 + 2 = 725, 6 + 9 + 0 = 906, 8 + 4 + 3 = ?

(a) 815 (b) 384
(c) 438 (d) 834
Ans: (c)

Q6. (a) River (b) Mountain
(c) Dam (d) Forest

Ans: (c)

Q7. (a) 72-43 (b) 68-40
(c) 85-57 (d) 55-27

Ans: (a)

Q8. (a) ZXVT (b) RPNL
(c) OMKI (d) HFDC

Ans: (d)

Q9. Z, T, O, K, H, ?
(a) G (b) F
(c) in English (d) C
Ans: (b)

Q10. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
(a) LOCAL (b) ACTION
(c) NATION (d) CAPTION
Ans: (d)

Q11. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words ?
1. Evaluation
2. Presentation
3. Recap
4. Aim announcement
5. Motivation

(a) 1, 2, 5, 3, 4 (b) 5, 2, 1, 4, 3
(c) 5, 4, 2, 3, 1 (d) 2, 1, 3, 4, 5
Ans: (c)

Q12. Histogram : Bar Chart:: Calligraphy : ?
(a) Typewriting (b) Call-history
(c) Hand writing (d) Video call
Ans: (c)

Q13. 36 : 324 : : 49 : ?
(a) 441 (b) 411
(c) 4144 (d) 444
Ans: (c)

Q14. JLNP : OMKI : : SUWY : ?
(a)MLKJ (b) PLHD
(c) XVTR (d) FGHI
Ans: (c)

Q15. If 34 = 39304, 27 = 19683, then 13 = ?
(a) 2197 (b) 10648
(c) 56743 (d) 17576
Ans: (a)

Q16. (a) Mumbai (b) Chennai
(c) Calcutta (d) Bangalore

Ans: (d)

Q17. (a) 80 – 9 (b) 64 – 8
(c) 36 – 6 (d) 7 – 49

Ans: (a)

Q18. (a) ROPE (b) WED
(c) DON (d) POT

Ans: (a)

Q19. A C F J O ? B
(a) I (b)H
(c) U (d)D
Ans: (c)

Q20. From the given alternatives, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
JURISPRUDENCE
(a) PRINCE
(b) PRUNE
(c) PRESIDENT
(d) PREJUDICE
Ans: (c)

Q21. a. Sound b. Socks
c. Shock d. Sharp
e. Snooker

(a) e, d, c, a, b (b) d, c, e, b, a
(c) c, d, e, a, b (5) d, c, b, e, a
Ans: (b)

Q22. Gramophone : Record : :
Video : ?__

(a) T.V. (b) Recording
(c) Cassette (d) Camera
Ans: (c)

Q23. 2 : 0 : : 3 : ?
(a) 18 (b) 19
(c) 20 (d) 21
Ans: (b)

Q24. DDW : ECV : : FBU : ?
(a)GAW (b) GAV
(c) VAG (d) GAT
Ans: (d)

Q25. 23 * 26 * 27
(a) + 3 =; × 1 =
(b) × 3 =; × 1 =
(c) + 3 =; + 1 =
(d) × 3 =; + 1 =
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!