You are here
Home > QB Subjectwise > Part 043 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 043 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. Madhu lived in Mumbai (a)/ since 1970 to 1985, (b)/ but is now living in Chennai. (c)/ No error (d)
Ans: (b) From is used to show when something starts and also the range of something. Hence, from 1970 to 1985 is the right usage.

Q2. It has been shown that (a)/ very high doses of vitamin C actually (b)/ causes cancer cells to grow. (c)/ No error (d).
Ans: (d) No error

Q3. Excess energy intake from (a)/ food may fuel the (b)/ growth of several cancers. (c)/ No error
(d)
Ans: (d) No error

Q4. Mr. Gaurav Sharma (a)/ is coming (b)/ to dinner. (c) / No error (d)
Ans: (d) No error

Q5. You have been working very hard (a)/ for the past two years. (b)/ isn’t it? (c)/ No error
(d)
Ans: (c) Here, error lies in question tag. The main sentence is in Present Perfect Continuous (Affirmative). Hence, Have you not been ? is the right usage.

Q6. I visited my (a)/ grandpa and grandma’s house (b)/ and found their missing. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, Objective Case i.e. and found them missing is the right usage.

Q7. You should learn to adopt (a)/ yourself to (b)/ changing circumstances. ( 3)/ No error (d)
Ans: (a) adopt (V.): to accept: to follow; embrace. adapt (V.): adjust; acclimatize; habituate; make suitable for a new use or purpose etc., modify. Hence, you should learn to adapt is the right usage.

Q8. He was smiling, (a)/ but his eyes retained (b)/ a look of solemness. (c)/ No error (d)
Ans: (c) solemn (Adj.): not happy or smiling; serious. solemnity (N.): the quality of being solemn. Here, a look of solemnity is the right usage.

Q9. I shall go (a)/ by the (b)/ 3 O’ clock’s train. (c) / No error (d)
Ans:
(c) Here, there is no need of Possessive Case (clock’s). Hence, 3 O’clock train is the right usage.

Q10. In my opinion (a)/ a pencil is always (b)/ more preferable to a pen. (c)/ No error (d)
Ans: (c) preferable (Adj.): more attractive or more suitable; to be preferred to something. It is redundant to use more preferable. Hence, preferable to a pen is the right usage.

Q11. The climate (a)/ of Mumbai (b)/ is better than Hyderabad. (c)/ No error (d)
Ans: (c) A comparison should be made in similarity. The climate will be compared with climate, not a place. Hence, is better than that (climate) of Hyderabad is the right usage.

Q12. The best known leader (a)/ among them were (b)/ Mahatma Gandhi, Sardar patel and Jawaharlal Nehru. (c)/ No error
(d)
Ans: (a) Here, Plural Subject i.e. The best known leaders is the right usage as three leaders – Mahatma Gandhi, Patel and Nehru follows.

Q13. The burglar stole all the money
(a)/ in the house but surprisingly missed (b)/ the jewelleries in the locker. (c)/ No error (d)
Ans: (c) The Plural of jewellery (Uncountable) is never jewelleries. Hence, jewellery in the locker is the right usage.

Q14. Owing to the disturbing noise,(a)/ the speaker was forced (b)/ to adjourn the meetings. (c)/ No error (d)
Ans: (c) adjourn (V.): to stop a meeting or an official process. Hence, to adjourn the meeting (Singular) is the right usage.

Q15. No man can become a great (a)/ artist unless he (b)/ apply himself continually to his art.
(c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, Subject (No man) is Singular. Hence, Singular Verb i.e. applies himself continually to his art is the right usage.

Q16. No one wants to drive to work anymore (a)/ because of traffic jams (b)/ at rush hour. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error

Q17. As they climb (a)/ higher, the air (b)/ became cooler. (c)/ No error (d)
Ans: (a) The sentence shows Past Time. Hence, Past Simple i.e. As they climbed is the right usage.

Q18. Rama has (a)/ no taste (b)/ in classical music. (c)/ No error (d)
Ans: (c) It is preposition related error. Hence, for classical music is the right usage.

Q19. A unique feature of a mobile phone (a)/ is that it enables seamless telephone calls even
(b)/ When the user are moving around wide areas. (c)/ No error
(d)
Ans: (c) Here, when the user is moving around wide areas is the right usage.

Q20. My father, (a)/ though old, (b)/ goes everywhere by foot. (c) No error (d)
Ans: (c) (a) go on foot: walk Hence, goes everywhere on foot is the right usage.

Q21. You better (a)/ consult a doctor
(b)/ immediately. (c)/ No error
(d)
Ans: (a) had better used to tell somebody what you think they should do. Hence, You had better is the right usage.

Q22. Ann recieved the promotion instead of Susan (a)/ as Ann is senior than Susan in age (b)/ though Susan had worked there before Ann. (c)/ No error (d)
Ans: (b) It is Preposition related error. The words superior, senior, junior, prior, etc. take to and not than Hence, as Ann is senior to Susan in age is the right usage.

Q23. The officer has (a)/ given orders to his (b)/ soldiers yesterday.
(c)/ No error (d)
Ans: (a) The sentence shows Past time. Hence, Past Perfect i.e., The officer had is the right usage.

Q24. When your in doubt (a)/ about your best friend’s loyalty (b)/you can’t help being disappointed.
(c)/ No error (d)
Ans: (a) Here, not a Possessive Pronoun but Nominative Case i.e. When you are (you’re) in doubt is the right usage.

Q25. Scarcely had he gone (a)/ than I remembered (b)/ his name.
(c)/ No error (d)
Ans: (b) Scarcely….. when is correct form of Connective. Hence, when I remembered is the right usage.

Top
error: Content is protected !!