You are here
Home > QB Subjectwise > Part 042 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 042 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 042 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) Book (b) Magazine
(c) Journal (d) Paper

Ans: (d)

Q2. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Barbarous (b) Uncivilized
(c) Gentle (d) Wild
Ans: (c)

Q3. (a) OQTX (b) IMNQ
(c) EGJN (d) XZCG

Ans: (b)

Q4. Saturday comes after 3 days on 4th of a month. Find out the day on 27th of that month.
(a) Monday (b) Thursday
(c) Friday (d) Saturday
Ans: (a)

Q5. ARCHITECTURE
(a) TACT (b) CHAT
(c) TORCH (d) RICH
Ans: (c)

Q6. (a) Evaporation (b) Rain
(c) Sea (d) Clouds

(a) a, b, c, d (b) d, a, b, c
(c) c, a, d, b (d) b, d, a, c
Ans: (c)

Q7. Scissors : Cloth : : ?
(a) Axe : Wood
(b) Stone : Grinder
(c) Knife : Stone
(d) Sickle : Brick
Ans: (a)

Q8. Given Set : (5, 15, 40)
(a) 2, 4, 15 (b) 3, 18, 36
(c) 7, 15, 21 (d) 9, 36, 47
Ans: (b)

Q9. ADBC :: WZXY :: EHFG : ?
(a) SVTU (b) STUV
(c) TUSV (d) STVU
Ans: (a)

Q10. If ‘+’ means ‘×’, ‘–’ means ‘÷’, ‘×’ means ‘–’ and ‘÷’ means ‘+’, then what will be the value of 16 ÷ 4 × 10 – 5 + 8 = ?
(a) 12 (b) 8
(c) 4 (d) 2
Ans: (c)

Q11. (a) Silver (b) Gold
(c) Steel (d) Copper

Ans: (c)

Q12. (a) 369 (b) 862
(c) 462 (d) 761

Ans: (d)

Q13. (a) MNXY (b) ABPQ
(c) RSTU (d) EFMN

Ans: (a)

Q14. NOA, PQB, RSC, ?
(a) TUD (b) DTU
(c) ENO (d) FNQ
Ans: (a)

Q15. DEPARTMENT
(a) PART (b) TREAT
(c) MATURE (d) TAME ) North Zone (Ist Sitting)
Ans: (c)

Q16. (a) Police (b) Punishment
(c) Crime (d) Judge
(e) Judgement

(a) c, a, d, e, b (b) c,a, b, d, e
(c) a, b, d, c, e (d) e, d, c, b, a
Ans: (a)

Q17. Tadpole : Frog : : Cub : ?
(a) Hedgehog (b) Lion
(c)Cat (d) Dog
Ans: (b)

Q18. 48 : 122 : : 168 : ?
(a) 292 (b) 290
(c) 225 (d) 215
Ans: (b)

Q19. FGHI : OPQR : : BCDE : ?
(a) KLMJ (b) KLMN
(c) IUVW (d) STUW
Ans: (b)

Q20. If A denotes +, B denotes – and C denotes ×, then
(10 C 4) A (4 C 4) B 6 = ?

(a) 46 (b) 50
(c) 55 (d) 58
Ans: (b)

Q21. (a) Sports – Ground
(b) Cinema – Screen
(c) Drama – Stage
(d) Rubber – Erase

Ans: (d)

Q22. (a) 66 – 56 (b) 101 – 90
(c) 41 – 30 (d) 33 – 22

Ans: (a)

Q23. (a) XVTR (b) KNQR
(c) IGEC (d) NLJH

Ans: (b)

Q24. WTPMIFB _?_ _?_
(a) ZV (b) XU
(c) YU (d) YV
Ans: (c)

Q25. HETEROGENOUS
(a) REGENT (b) GENERATE
(c) STORE (d) ROUTE
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!