You are here
Home > QB Subjectwise > Part 042 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 042 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. Variety (a)/ is (b)/ spice of life.
(c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, Definite Article i.e. the spice of life is the right usage.

Q2. Neither of the scout leaders know (a)/ how to trap wild animals (b)/ or how to prepare them for mounting. (c)/ No error
(d)
Ans:
(a) Neither of is followed by a Plural Noun/ Pronoun but agrees with a Singular Verb. Hence, Neither of the scout leaders knows is the right usage.

Q3. The job for drawing water (a)/ from the village well is usually
(b)/ carried out by the women and young girls. (c)/ No error
(d)
Ans: (a) It is a Preposition related error. Hence, The job of drawing water is the right usage.

Q4. I remember him as (a)/ someone who was a lot nicer
(b)/ than circumstances warranted. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error

Q5. Several days passed before (a)/ Jeff worked over enough (b)/ courage to return to the house.
(c)/ No error (d)
Ans:
(b) (a) work something up (Id.): to develop or improve something with some effort. (b) work over (Phr. V.): to attack somebody and hit them. Hence, Jeff worked up enough is the right usage.

Q6. Could she cite (a)/ any precedent in support (b)/ for her case? (c)/ No error (d)
Ans: (c) It is Preposition related error. Hence, of her case is the right usage.

Q7. The General Manager of the industry has felt (a)/ that there is no use of (b)/ discussing about the problems with the labourers. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, discussing the problems with the labourers is the right usage. Here, the use of about is superfluous.

Q8. She enquired from the stranger
(a)/who was he and (b)/ what he wanted from her. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) In Indirect Speech, Interrogative changes into Assertive. Hence, who he was and is the right usage.

Q9. The doctor says that (a)/the patient will recover (b)/in few days. (c)/No error (d)
Ans: (c) a few (Adj., Det.): a small number of things. Hence, in some/a few days is the right usage.

Q10. I do not think that (a)/ I can cope up (b)/ with this problem.
(c)/ No error (d)
Ans: (b) cope with (Phr., V.): to deal successfully with something difficult ; manage. Hence, I can cope is the right usage. The use of Prepositionup is superfluous.

Q11. The mother (a)/ yearns for (b)/ her only child. (c)/ No error (d)
Ans:
(d) No error

Q12. I will not (a)/stay here another minute (b)/if I can help it (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error.

Q13. Roger dressed (a)/ in his best shirt, (b)/ silver tie and black jacket. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error.

Q14. They are looking forward (a)/ to meet (b)/ their parents. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) look forward agrees with a Gerund i.e. to meeting is the right usage.

Q15. Millions of Jews lost (a)/ their kith and kin (b)/ in Hitler concentration camps. (c)/ No error
(d)
Ans: (c) (a) concentration Camp: a type of prison where political prisoners etc. are kept in extremely bad condition: a Nazi concentration camp. Hence, Hitler’s (Possessive) is the right usage.

Q16. Motherinlaws (a)/ are (b) / a nuisance. (c) / No error (d)
Ans: (a) Motherinlaw (Singular) mothersinlaw (Plural). Hence, Mothersinlaw is the right usage.

Q17. Today people is ignorant (a)/ of the things that (b)/ are happening around them. (c)/ No error (d)
Ans: (a) People is a Plural Subject. Hence, Today people are (Plural Verb) ignorant is the right usage.

Q18. I think so (a)/ you have taken
(b)/ the right decision. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Here, Connectivethat i.e., I think that or no Connective I think is the right usage.

Q19. When Albert stayed at the African jungle (a)/he chose to put up with many inconveniences such as
(b)/ wild animals and poisonous insects. (c)/ No error (d)
Ans: (a) It is a Preposition related error. Hence, When Albert stayed in an African jungle is the right usage.

Q20. I recall you telling me (a) / the story of the seven witches (b)/ but I cannot remember where or when. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Here, Possessive Case before Gerund (telling) i.e. I recall your telling me is the right usage.

Q21. I was surprised (a)/ when the hostess smiled (b)/ as if she saw me before. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Before is used in Perfect Tenses. Hence, Past Perfect i.e. as if she had seen me before is the right usage.

Q22. Each one of his sisters (a) / were (b)/hardworking. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Each one of his sisters is a Singular Subject. Hence, Singular Verb i.e. was/is is the right usage.

Q23. His need for affection (a)/ stem from his (b)/father’s long absence.
(c)/ No error (d)
Ans: (b) Here, Subject (His need) is Singular. Hence, Singular Verb i.e. stems from his is the right usage. stem from something: to be the result of something.

Q24. Due to his negligence,(a)/ he failed (b)/ in the examination. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No Error

Q25. Ramesh is smarter enough (a)/ to get selected for this post,(b)/ without any recommendations.
(c)/ No error (d)
Ans: (a) Here, not a Comparative Degree but Positive Degree should be used. (a) enough (used after Verbs, adjectives and Adverbs): to the necessary degree. Hence, Ramesh is smart enough is the right usage.

Top
error: Content is protected !!