You are here
Home > QB Subjectwise > Part 041 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 041 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 041 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Preach 2. Praise
3. Precinet 4. Precept
5. Precede

(a) 2, 1, 5, 4, 3
(b) 2, 1, 3, 4, 5
(c) 2, 5, 1, 4, 3
(d) 1, 2, 5, 4, 3
Ans: (a)

Q2. Fox : Cunning : : Rabbit : ?
(a) Courageous (b) Dangerous
(c) Timid (d) Ferocious
Ans: (c)

Q3. Select the related word from the given alternatives:
Bird : Aeroplane : : Fish : ?

(a) Fisherman(b) Sofa
(c) Boat (d) Glasses
Ans: (c)

Q4. Select the related number from the given alternatives:
5 : 124 : : 7 : ?

(a) 125 (b) 248
(c) 342 (d) 343
Ans: (c)

Q5. Select the related letters from the given alternatives :
LAMP : IXJM :: FISH : ?

(a) CGPF (b) CFQE
(c) CFPE (d) CGQF
Ans: (c)

Q6. (a) Reject (b) Refuse
(c) Renounce (d) Redeem

Ans: (d)

Q7. (a) LIEN (b) LINE
(c) LEAN (d) NILE

Ans: (c)

Q8. Select the odd number-pair from the given alternatives.
(a) 36–145 (b) 16–063
(c) 91–363 (d) 64–255
Ans: (a)

Q9. 10, 13, 234, 681, 997
(a) 681 (b) 10
(c) 234 (d) 13

Ans: (a)

Q10. IRREGULARITIES
(a) REGULAR (b) TIRED
(c) TRAILER (d) IRRIGATE
Ans: (b)

Q11. (A) Letter (B) Phrase
(C) Word (D) Sentence

(a) A, C, D, B (b) A, C, B, D
(c) B, C, A, D (d) D, C, A, B
Ans: (c)

Q12. Thermometer : Temperature : :
Hygrometer : ?

(a) Pressure (b) Density
(c) Stress (d) Humidity
Ans: (d)

Q13. Select the related word from the given alternatives :
Bacteria : Microscope : : Moon : ?

(a) Night (b) Earth
(c) Satellite (d) Telescope
Ans: (d)

Q14. Select the related number from the given alternatives :
15 : 225 :: 12 : ?

(a) 144 (b) 122
(c) 112 (d) 222
Ans: (a)

Q15. If ‘×’ stands for ‘+’, ‘÷’ for ‘–’, ‘–’ for ‘×’ and ‘+’ for ‘÷’, find the value of the following equation :
54 ÷ 16 – 3 × 6 + 2 = ?

(a) 9 (b) 12
(c) 8 (d) 15
Ans: (a)

Q16. (a) Annoy (b) Distress
(c) Harass (d) Ravage

Ans: (d)

Q17. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Fire (b) Light
(c) Gas (d) Water
Ans: (d)

Q18. Find the odd number pair from the given alternatives :
(a) 5–21 (b) 29–45
(c) 48–68 (d) 71–87
Ans: (c)

Q19. If two days after day after tomorrow is Sunday, what day was the day before yesterday?
(a) Wednesday (b) Tuesday
(c) Monday (d) Sunday
Ans: (c)

Q20. LAUGHTER
(a) HEAL (b) REAL
(c) GAME (d) LATER
Ans: (c)

Q21. a. Grapes b. Wineyard
c. Wine d. Brewing
e. Distillation

(a) b, a, e, d, c (b) c, e, d, b, a
(c) b, a, d, c, e (d) b, a, d, e, c
Ans: (a)

Q22. Cinema : Audience : : Church 😕
(a) Prayer (b) Meditation
(c) Loneliness (d) Congregation
Ans: (d)

Q23. Select the related word from the given alternatives:
Medicine : Patient : : Education : ?

(a) Teacher (b) School
(c) Student (d) Tuition
Ans: (c)

Q24. ACEG : IKMO :: PRTV : ?
(a) QRUW (b) JLMP
(c) WXAC (d) XZBD
Ans: (d)

Q25. Insert the arithmetical operations in the following numerical figure-
4_3_4 = 48

(a) + + (b) + –
(c) × + (d) × ×
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!