You are here
Home > QB Subjectwise > Part 041 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 041 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. I succeeded persuading him
(a)/ to come with me (b)/ only after hours of argument. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Here, I succeeded in persuading him is the right usage. (a) persuade (V.): to make somebody do something.

Q2. Vermin (a)/ does much harm
(b)/ to crops. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) vermin (N.): insects that live on the bodies of the animals and birds; wild animals or birds that destroy plants etc. Vermin is Plu. Sub. Hence, Plu. V. i.e., do much harm is the right usage.

Q3. If the farmer got a washing machine (a)/ his wife can (b)/ do the laundry quickly. (c)/ No error (d)
Ans: (b) As the structure suggests, Past Simple i.e., his wife could (would) is the right usage.

Q4. They had often heard (a)/about the ship (b)/ they have to travel on. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error

Q5. He’d no sooner (a)/ seen one continent (b)/ when he saw another. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) No sooner ……. than is correct form of Correlative. Hence, than he saw another is the right usage.

Q6. Can I have (a)/a loaf of bread
(b)/ and a jam jar? (c)/ No error
(d)
Ans: (c) Here, and a jar of jam or and some jam is the right usage.

Q7. Now that I am back at work,
(a)/ I have beginning (b)/ to feel much better. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Here, Present Perfect i.e., I have begun (V3) is the right usage.

Q8. The artist, plainly a better critic
(a)/ than painter, destroyed what (b)/ he made over for ten years. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) make over: transform Here, Past Perfect i.e., he had made for ten years is the right usage.

Q9. He ought not (a)/ have done such a (b)/ filthy thing. (c)/ No error (d)
Ans: (b) (a) ought to (Mod. V.): used to say what is the right thing to do. Look at the sentences: You ought to have come to the meeting. He oughtn’t to have been driving so fast. Hence, to have done such is the right usage.

Q10. The reason for (a)/ his failure is because (b)/ he did not work hard. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Here, Connectivethat should be used. It is improper to use reason and because together. Hence, his failure is that is the right usage.

Q11. I have reached (a)/ the office before (b)/ the rain started. (c)/ No error (d)
Ans: (a) When both events happen in the past, the event that happens earlier should be expressed in Past Perfect. Hence, I had reached is the right usage.

Q12. A large (a)/ consignment of books (b)/ are expected. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) A large consignment (Singular Collective Noun) agrees with Singular Verb (is). Hence, is expected is the right usage.

Q13. The leader (a)/ with all his followers (b)/ are send to prison.
(c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, Subject (The leader) is Singular. Hence, Singular Verb i.e. was sent (V3) to prison is the right usage.

Q14. Do you know (a)/ whom the (b)/ next speaker is? (c)/ No error
(d)
Ans: (b) Who is used to show which person or people you mean/used in question. Whom is used as the Object of a Verb or Preposition. Hence, who the is the right usage.

Q15. He is having an attack (a)/ of fever everyday (b)/ for the last few days. (c)/ No error (d)
Ans:
(a) Here, He has an attack is the right usage. Have should not be used in the Progressive Tenses.

Q16. According to scientists (a)/, there are a lot of (b)/ answers about it. (c)/ No error (d).
Ans: (c) It is Preposition related error. Look at the sentence: I can’t easily give an answer to the question. Hence, answers/solutions to it is the right usage.

Q17. They are coming (a)/ straight to (b)/ our direction. (c)/ No error (d).
Ans: (b) Here, straight in is the right usage.

Q18. The building collapsed (a)/ at the afternoon (b)/ at about 4 O’clock. (c)/ No error (d).
Ans: (b) Here, in the afternoon is the right usage.

Q19. Considering the (a)/gravity of the problems (b)/an early reply has expected. (c)/No error (d)
Ans: (c) As the sense suggests, Passive of Present Simple i.e. an early reply is expected is the right usage.

Q20. The Statesman has the (a)/ larger circulation (b)/of all English dailies. (c)/No error (d)
Ans: (b) Here, Superlative Degree i.e, largest circulation is the right usage.

Q21. I am very anxious (a)/to know how are you (b)/and mother are doing. (c)/No error (d)
Ans:
(b) Here, Affirmative i.e, to know how you is the right usage. Use of are is superfluous.

Q22. Why you (a)/copying your homework (b)/from someone else? (c)/No error (d)
Ans: (a) Structure of Interrogative (Present Progressive) Why + am/is/are + Subject + Ving Hence, Why are you is the right usage.

Q23. There is (a)/few time (b)/for preparation. (c) / No error (d)
Ans: (b) Few (Det., Adj.): not many. Little (Adj.): not much. few is used with Plural Nouns and Plural Verbs little/a little is used with Uncountable Nouns. Hence, (a) little time (no time) is the right usage.

Q24. All my hope (a)/were duped (b)/ and I was plunged in deep sorrow. (c)/No error (d).
Ans: (a) Here, All my hopes is the right usage.

Q25. I always enjoy (a)/ to read (b)/ books. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Here, Gerund i.e. reading is the right usage.

Top
error: Content is protected !!