You are here
Home > QB Subjectwise > Part 040 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 040 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 040 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) UVWX (b) SRQP
(c) LKJI (d) HGFE

Ans: (a)

Q2. 1. A, C, in English 2. B, D, F
3. G, I, K 4. ?

(a) L, J, H (b) Z, Y, X
(c) H, J, L (d) K, L, M
Ans: (c)

Q3. Which letter is used only in one of the given words?
Speak, Reap, Shark

(a) S (b) P
(c) K (d) H
Ans: (d)

Q4. 1.Plate 2. Plane
3. Plaster 4. Plasma
5. Plastic

(a) 2, 1, 5, 3, 4 (b) 1, 2, 3, 4, 5
(c) 2, 5, 3, 4, 1 (d) 2, 4, 3, 5, 1
Ans: (d)

Q5. Detective : Informer : :
Reporter : ?

(a) Source (b) Editorial
(c) News (d) Essay
Ans: (a)

Q6. Waitress : Restaurant :: ?
(a) Doctor : Nurse
(b) Driver : School
(c) Teacher : School
(d) Actor : Role
Ans: (c)

Q7. 17 : 24 : : 153 : ?
(a) 213 (b) 216
(c) 118 (d) 198
Ans: (b)

Q8. ACE : GIK :: MOQ : ?
(a) SUW (b) STU
(c) RTU (d) VXZ
Ans: (a)

Q9. (a) Withdrawal(b)Deduction
(c) Deposit (d) Debit

Ans: (c)

Q10. (a) Century (b) Decadent
(c) Year (d) Month

Ans: (b)

Q11. (a) 8110 (b) 1234
(c) 9100 (d) 1189

Ans: (d)

Q12. Find the odd letters from the given alternatives.
(a) AEIM (b) BFJN
(c) CGKO (d) FDKN
Ans: (d)

Q13. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series :
B, F, K, Q, ?

(a) X (b) R
(c) T (d) Y
Ans: (a)

Q14. From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word.
FUNDAMENTAL
(a) TAME
(b) FUNDS
(c) DETRIMENTAL
(d) NOSE
Ans: (a)

Q15. Arrange the following words as per the order in the English dictionary.
A. Dyke B. Dwindle
C. Dwell D. Dye

(a) B, C, D, A (b) C, B, A, D
(c) B, C, A, D (d) C, B, D, A
Ans: (d)

Q16. Peace : Chaos : : Creation : ?
(a) Build (b) Construction
(c) Destruction (d) Manufacture
Ans: (c)

Q17. Vacation : Holiday : : Vocation : ?
(a) Money (b) Pleasure
(c) Degree (d) Career
Ans: (d)

Q18. 196 : 256 : : ? : 400
(a) 144 (b) 452
(c) 324 (d) 204
Ans: (c)

Q19. Select the related letters from the given alternatives :
EGIK : FILO :: FHJL : ?

(a) JGMP (b) JGPM
(c) GJMP (d) GMJP
Ans: (c)

Q20. (a) Sky — Stars
(b) Moon — Planets
(c) Stadium — Players
(d) University — Students

Ans: (b)

Q21. Find out the odd pair.
(a) Pen–Ink (b)Brush–Paint
(c) Crayon–Chart (d)Pencil–Lead
Ans: (c)

Q22. (a) (45, 18) (b) (36, 27)
(c) (23, 14) (d) (82, 29)

Ans: (d)

Q23. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) CBED (b) JILK
(c) TSVU (d) VZXY
Ans: (d)

Q24. PERSONIFICATION
(a) FICTION (b) CAPTION
(c) NOTIONS (d) FASHION
Ans: (d)

Q25. (a) Plant (b) Food
(c) Seed (d) Leaf
(e) Flower

(a) a, c, d, e, b (b) c, b, d, e, a
(c) c, a, d, e, b (d) e, d, c, b, a
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!