You are here
Home > QB Subjectwise > Part 039 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 039 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 039 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. 21 : 3 : : 574 : ?
(a) 23 (b) 82
(c) 97 (d) 113
Ans: (b)

Q2. BDGH : OQTU : : FHKL : ?
(a) JKLM (b) BCDE
(c) SUXY (d) WXYZ
Ans: (c)

Q3. Select the correct set of symbols which will fit in the given equation 5 * 0 * 3 * 5 * 20
(a) + – × (b) × + ×
(c) – + × (d) × × ×
Ans: (c)

Q4. (a) uranus (b) pluto
(c) jupiter (d) sun

Ans: (d)

Q5. (a) 21 – 37 (b) 42 – 26
(c) 35 – 51 (d) 56 – 38

Ans: (d)

Q6. (a) ZYX (b) FED
(c) NML (d) GHI

Ans: (d)

Q7. LXF, MTJ, NPN, OLR, ?
(a) PIU (b) PPV
(c) PHV (d) PJW
Ans: (c)

Q8. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
COMFORTABLE

(a) FORT (b) TABLE
(c) COMFORT (d) ROUTE
Ans: (d)

Q9. a. Intricateb b. Interview
c. Intransigent d. Interrogation
e. Intravenous

(a) b, d, e, c, a (b) e, c, a, b, d
(c) d, b, c, e, a (d) c, e, b, a, d
Ans: (c)

Q10. Vitamin A : Carrot : : Vitamin C : ?
(a) Meat (b) Fish
(c) Egg (d) Orange
Ans: (d)

Q11. 25 : 125 : : ? : 3125
(a) 525 (b) 625
(c) 725 (d) 825
Ans: (b)

Q12. ABCD : EFGH : : IJKL : ? .
(a) OPQR (b) UVWX
(c) MNPQ (d) NOPQ
Ans: (a)

Q13. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation.
5 * 5 * 5 * 3 * 10

(a) × + = × (b) + – × =
(c) + ÷ = × (d) + ÷ × =
Ans: (a)

Q14. (a) Detach (b) Affix
(c) Append (d) Fasten

Ans: (a)

Q15. (a) 8 : 64 (b) 7 : 49
(c) 6 : 30 (d) 5 : 25

Ans: (c)

Q16. (a) STU (b) MLN
(c) QRS (d) XYZ

Ans: (b)

Q17. BEH, DGJ, NQT, ?
(a) TKL (b) GHD
(c) JMP (d) RMO
Ans: (c)

Q18. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
LEGALIZATION
(a) ALERT (b) ALEGATION
(c) GALLANT (d) NATAL
Ans: (a)

Q19. Which word will appear third in the dictionary ?
(a) Paralysis (b) Paralytic
(c) Paralyse (d) Parallelism
Ans: (a)

Q20. Natural : Artificial :: Cotton : ?
(a) Wool (b) Nylon
(c) Silk (d) Jute
Ans: (b)

Q21. 7 : 50 : : 17 : ?
(a) 288 (b) 118
(c) 290 (d) 324 )
Ans: (c)

Q22. HJLN : PRTV : : BDFH : ?
(a) JMOR (b) JLNP
(c) KLOR (d) JKOR
Ans: (b)

Q23. Which of the following interchange of signs would make the given equation correct ?
(12 ÷ 6) + 3 × 7 = 42

(a) + and × (b) 6 and 7
(c) ÷ and + (d) 12 and 3
Ans: (c)

Q24. (a) Varanasi (b) Agra
(c) Haridwar (d) Allahabad

Ans: (b)

Q25. (a) (97–16) (b) (78–15)
(c) (58–13) (d) (69–14)

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!