You are here
Home > QB Subjectwise > Part 039 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 039 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. In the following question, some parts of the sentence have errors and some are correct. Find out which part of the sentence has an error. Nowhere is the resulting confusion more evident except in campaign speeches made by different campaigners of the same party.
(a) Nowhere is the resulting confusion
(b) more evident
(c) except in campaign speeches
(d) made by different campaigners of the same party.
Ans: (c) (a) except/except for: apart from. Here, except/except for campaign speeches is the right usage.

Q2. In the following question, some parts of the sentence have errors and some are correct. Find out which part of the sentence has an error. As I prefer coffee than tea my friends always take the trouble to get me a cup of coffee.
(a) As I prefer
(b) coffee than tea
(c) my friends always take the trouble
(d) to get me a cup of coffee.
Ans: (b) It is Preposition related error. Prep. – to is used after prefer Hence, coffee (Noun) to tea (Noun) is the right usage.

Q3. In the following question, some parts of the sentence have errors and some are correct. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, ‘No error’. I always had a fancy towards big luxurious cars.
(a) had a (b) fancy
(c) towards big (d) No error
Ans: (a) Habitual action is evident. Hence, Present Tense i.e., have a is the right usage.

Q4. In the following question, some parts of the sentence have errors and some are correct. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, choose No error. I’d like a bike in commuting to work.
(a) I’d like
(b) a bike
(c) in commuting to work
(d) No error
Ans: (c) Here, Infinitive i.e. to commute for work/to work is the right usage.

Q5. In the following question, some parts of the sentence have errors and some are correct. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error choose No error. I prefer apples more than oranges.
(a) I prefer
(b) apples more than
(c) oranges
(d) No error
Ans: (b) Here, apples to oranges is the right usage. prefer agrees with to (Prep.).

Q6. In the following question, some parts of the sentence have errors and some are correct. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error choose No error. My husband was work, so I went shopping.
(a) My husband
(b) was work
(c) I went shopping
(d) No error
Ans: (b) Here, was at work/working is the right usage. Both events happen simultaneously.

Q7. In the following question, some parts of the sentence have errors and some are correct. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error choose No error. The moon are full and the stars are out.
(a) The moon are full
(b) and the stars
(c) are out
(d) No error )
Ans:
(a) Moon is a Singular Subject. Hence, The moon is full is the right usage.

Q8. In the following question, some parts of the sentence have errors and some are correct. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error choose No error. The fire in the apartment building effected over 20 families.
(a) The fire in
(b) the apartment building
(c) effected over 20 families.
(d) No error )
Ans:
(c) (a) affect (V.): to have an influence (b) effect (V.): to make something happen. Hence, affected over 20 families is the right usage.

Q9. She exercised discretion in investigating whether her husband eloped with his exgirlfriend.
(a) discretion in
(b) investigating whether
(c) eloped with
(d) No error
Ans:
(d) No error

Q10. The lawyer deduced from the existing evidences that the accused was involved in the heinous crime.
(a) in the heinous crime
(b) deduced from the
(c) accused was involved
(d) No error
Ans:
(d) No error

Q11. Neither the chips, which were cheaper, nor the pizza interested the kid.
(a) No error
(b) were cheaper
(c) nor the pizza
(d) the chips which
Ans: (d) Here, which (Relative Pronoun) not be used. The sentence should be Neither the chips were cheaper nor the pizza interested the kid.

Q12. The travellers were pacified when to hear that the plane had landed on the runway much before the official announcement.
(a) landed on the runway
(b) much before the
(c) were pacified when
(d) No error
Ans:
(c) Here, use of when is superfluous. Hence, were pacified is the right usage.

Q13. Since my mother was angry so I did not utter a word.
(a) was angry so
(b) utter a word
(c) since my mother
(d) No error
Ans:
(a) Here, Connectiveso will not be used. Hence, was angry is the right usage.

Q14. Wise men follow nobel (a)/ ideas whereas fools (b)/ disregard them. (c)/ No error (d)
Ans: (a) (a) nobel →founder of Nobel Prizes: Nobel (b) noble (Adj.): showing fine personal qualities Here, noble is the right usage.

Q15. The navel officers (a)/ successfully fought the pirates (b)/ who had looted and plundered for many years. (c)/ No error (d)
Ans: (a) (a) navel (N.): the small hollow part or lump in the middle of the stomach. (b) naval (Adj.): connected with the navy of a country Hence, The naval officers is the right usage.

Q16. He acted not (a)/as per my advice (b)/ but somebody else.
(c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, but somebody else’s is the right usage.

Q17. The chairs in the (a)/room are in a (b)/ state disarray. (c)/ No error (d)
Ans: (c) (a) disarray (N.): a state of confusion and lack of organisation Hence, state of disarray is the right usage.

Q18. Ashoka the Great was (a)/ regarded one of the greatest emperors (b)/ the world has ever produced. (c)/ No error (d)
Ans: (b) When a comparison is made as is used. Look at the sentences: Capital punishment was regarded as inhuman and immoral. She is widely regarded as the current leader’s natural successor. Hence, regarded as one of the greatest emperor is the right usage. Note: Ashoka, the Great is, will be a better usage.

Q19. Will you please (a)/ give me little milk (b)/ for my cat ? (c)/ No error (d)
Ans: (b) (a) a little (Det., Pro.): used with Uncountable Nouns to mean a small amount. (b) little (Det., Pro.): used with Uncountable Nouns to mean not much Hence, give me a little milk is the right usage.

Q20. The light bulbs (a)/ on the hall
(b)/ need to be changed. (c)/ No error (d)
Ans: (b) There is a Preposition related error. Hence, in the hall is the right usage.

Q21. A recent survey indicates (a)/ that the number of drug addicts
(b)/ grew day by day. (c)/No error
(d)
Ans: (c) The sentence shows present time. Hence, Present Progressive i.e. is growing day by day is the right usage.

Q22. I want to exchange (a)/ my Maruti
(b)/ from a Santro. (c)/ No error
(d)
Ans: (c) There is a Preposition related error. Hence, with/ for a Santro is the right usage.

Q23. There were extensive (a)/ lawn in front (b)/ of the bungalow. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) Here, lawns in front is the right usage.

Q24. Each of the girls (a)/ have come
(b)/ with her books. (c)/ No error
(d)
Ans: (b) Each of the girls is a Singular Subject. Hence, Singular Verb i.e. has come is the right usage.

Q25. Me and my wife (a)/ were at home (b)/ last night. (c)/ No error
(d)
Ans: (a) Here, Nominative Case i.e. I and my wife is the right usage.

Top
error: Content is protected !!