You are here
Home > QB Subjectwise > Part 038 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 038 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 038 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) N (b) Z
(c) H (d) T

Ans: (d)

Q2. _?_ DREQ, GUHT, JXKW
(a) EFRS (b) TGSF
(c) JWVI (d) AOBN
Ans: (d)

Q3. DEPRECIATE
(a) PEACE (b) REPRIEVE
(c) CREDIT (d) PRIDE
Ans: (b)

Q4. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words?
(i) Police (ii)Punishment
(iii) Crime (iv) Judge
(v) Judgement

(a) (i), (ii), (iv), (iii), (v)
(b) (v), (iv), (iii), (ii), (i)
(c) (iii), (i), (iv), (v), (ii)
(d) (iii), (i), (ii), (iv), (v)
Ans: (c)

Q5. Horse : Hoof : : ?
(a)Man : Foot
(b) Dog : Black
(c) Paise : Rupee
(d) Pen : Pencil
Ans: (a)

Q6. 1648 : 1339 :: 2266 : ?
(a) 1234 (b) 2133
(c) 1442 (d) 1551
Ans: (c)

Q7. item : mite : : ache : ?
(a) heac (b) heca
(c) each (d) ceha
Ans: (c)

Q8. Some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer for the unsolved equation.
If 8 × 2 = 61 ; 8 × 5 = 04, what is 8 × 10 = ?

(a) 80 (b) 08
(c) 8 (d) 0 )
Ans: (b)

Q9. (a) Sitar (b) Violin
(c) Flute (d) Veena

Ans: (c)

Q10. (a) 36 – 63 (b) 47 – 73
(c) 58 – 85 (d) 69 – 96

Ans: (b)

Q11. (a) ECDBA (b) OMNLK
(c) WUVTS (d) SRTQP

Ans: (d)

Q12. BDF, JLN, PRT, ?
(a) WXY (b) VXY
(c) UWY (d) VWX
Ans: (c)

Q13. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
TRIVANDRUM
(a) RAIN (b) DRUM
(c) TRAIN (d) DRUK
Ans: (d)

Q14. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words ?
1. Type 2. Print
3. Open 4. Save
5. Close

(a) 3, 4, 1, 2, 5
(b) 3, 5, 4, 2, 1
(c) 3, 1, 4, 2, 5
(d) 3, 2, 1, 4, 5
Ans: (c)

Q15. Prologue : Epilogue : : Dawn : ?
(a) Dusk (b) Evening
(c) Twilight (d) Morning
Ans: (c)

Q16. 763 : 856 : : 637 : ?
(a) 866 (b) 730
(c) 737 (d) 637
Ans: (b)

Q17. BELL : AFKM : : DOOR : ?
(a)CNPQ (b) ENPS
(c) EPNS (d) CPNS
Ans: (d)

Q18. In this question, some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation.
8 × 5 × 0 = 805 , 7 × 4 × 6 = 764, 6 × 8 × 9 = ?

(a) 689 (b) 698
(c) 968 (d) 986
Ans: (b)

Q19. (a) Jasmine (b) Sunflower
(c) Lotus (d) Rose flower

Ans: (c)

Q20. (a) 111 (b) 242
(c) 551 (d) 383

Ans: (b)

Q21. (a) DGLS (b) MPSV
(c) HKPW (d) KNSZ

Ans: (b)

Q22. BDF, ? , PRT, WYA
(a) GJK (b)HKL
(c) IKM (d) IJK
Ans: (c)

Q23. SYNTHESIS
(a) THESIS (b) STORY
(c) THEN (d) THIS
Ans: (b)

Q24. (A) eagle (B) earth
(C)eager (D) early
(E)each

(a) B, A, D, C, E
(b) A, E, B, D, E
(c) B, C, E, D, A
(d) E, C, A, D, B
Ans: (d)

Q25. Book : Shelf :: Clothes : ?
(a) Hanger (b) Cupboard (c) Wardrobe (d) Bureau
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!