You are here
Home > QB Subjectwise > Part 038 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 038 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. The children left (a)/ the playground (b)/ one after one.
(c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, one by one or one after another/the other is the right usage.

Q2. I knew the town well (a)/ so I was able (b)/ to advice him where to go. (c)/ No error (d)
Ans: (c) (a) advice (N.): an opinion or suggestion. (b) advise (V.): to suggest Hence, to advise (Infinitive) him where to go is the right usage.

Q3. He runs (a)/ more faster (b)/ than I. (c)/ No error (d)
Ans: (b) There is a Double Comparatives related error here. Hence, much faster is the right usage. As, faster is already in Comparative Degree, more (Comparative Degree) will not be used with it.

Q4. The fight for liberation (a)/ brings out the best and (b)/ a noblest quality in mankind. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Before Superlative Degree the (Def. Art.) is used. Hence, the noblest quality in mankind is the right usage.

Q5. The baby was (a)/ clinging with her (b)/ mother in fear. (c)/ No error (d)
Ans: (b) There is a Preposition related error. to (Prep.) agrees with cling (V.). Hence, clinging to her is the right usage. Look at the sentence: After her mother’s death, Sara clung to her aunt more than ever.

Q6. Not much (a)/ people realize (b)/ his sincerity. (c)/ No error (d)
Ans: (a) much denotes quantity. Hence, Not many is the right usage.

Q7. The government (a)/ must provide facilities for the (b)/ upbringing of women. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) Here, upbringing of girl child/protection of women is the right usage. (a) upbringing (N.): the way in which a child is cared for and taught how to behave while it is growing up.

Q8. He assured me that he will return in an hour.
(a) No error
(b) that he will return
(c) in an hour.
(d) He assured me
Ans: (b) Reporting Verb (assured) is in Past Tense. Hence, that he would return (Past) is the right usage.

Q9. The car that he is using these days is belonging to his employer.
(a) No error
(b) these days is belonging
(c) The car that he is using
(d) to his employer.
Ans: (b) Belong is a Stative Verb. Hence, Present Simple i.e. these days belongs is the right usage. It is not be used in Progressive Tenses.

Q10. Three years have elapsed since I had gone to visit my aunt in the city.
(a) No error
(b) visit my aunt in the city.
(c) since I had gone to
(d) Three years have elapsed
Ans: (c) In such structures, Past Simple should be used. Hence, since I went to is the right usage.

Q11. I reached two hours before he had came.
(a) two hours before
(b) No error
(c) he had came.
(d) I reached
Ans: (c) Here, Past Simple should be used. Look at the sentences: I reached two hours after he had come. I had reached two hours before he came. Hence, he came is the right usage.

Q12. He needs not have shouted at me that way.
(a) No error
(b) not have shouted
(c) He needs
(d) at me that way.
Ans: (c) with a Singular Subject, need not is used. Hence, He need is the right usage.

Q13. Before we returned from swimming in the river near the camp, someone had stole our clothes, and we had to walk back with our towels around us.
(a) No error
(b) and we had to walk back with our towels around us.
(c) Before we returned from swimming in the river near the camp
(d) someone had stole our clothes
Ans: (d) Structure of sentence in Past Perfect: Subject + had + V3 (Past Participle). Hence, someone had stolen our clothes is the right usage.

Q14. He went to the doctor because he had not been feeling well since several weeks.
(a) He went to the doctor
(b) since several weeks
(c) because he had not been feeling well
(d) No error
Ans: (b) To express, period of time, for should be used. Hence, for several weeks is the right usage.

Q15. Had you participated in the drawing competition, you would have won the first prize.
(a) No error
(b) in the drawing competition
(c) Had you participated
(d) you would have won the first prize
Ans: (a) No error

Q16. Long life is good if one be happy and has friends.
(a) and has friends.
(b) if one be happy
(c) No error
(d) Long life is good
Ans: (b) Here, if one is happy is the right usage.

Q17. The thief did not know that there was a dog laying under the table.
(a) that there was a dog
(b) laying under the table
(c) No error
(d) The thief did not know
Ans:
(b) Here, lying under the table is the right usage. lie (V.): to be or remain in a flat position on a surface (a) lie lay (Past) lain (Past Participle) lying ( ing form)

Q18. The scissors, which (a)/ are on the table, (b)/ belongs to Radha.
(c)/ No error (d)
Ans:
(c) Here, scissors is a Plural Subject. When used as a pair, a Singular Verb is used. Look at the sentences: My scissors are sharp. A pair of scissors has been bought. Hence, Plural Verb i.e., belong to Radha is the right usage.

Q19. My brother, along with his friends, have gone to watch a movie at the nearest cinema hall.
(a) at the nearest cinema hall
(b) My brother, along with his friends
(c) have gone to watch a movie
(d) No error
Ans:
(c) When along with/as well as is used in a sentence, the Verb agrees with the number/person of the Subject used before it. Hence, according to My brother (Singular), has gone to watch a movie is the right usage.

Q20. The teachers, who I worked with, were very insensitive towards children’s needs.
(a) The teachers, who I worked with
(b) were very insensitive
(c) towards children’s needs
(d) No error
Ans: (a) Here, The teachers, whom I worked with is the right usage. Whom is used instead of who as the Object of a Verb or Preposition.

Q21. Bradbury, one of the most versatile writer ever lived, was a school dropout.
(a) Bradbury, one of the most
(b) versatile writer ever lived,
(c) was a school dropout
(d) No error
Ans:
(b) One of is followed by a Plural Noun/Pronoun. Hence, versatile writers ever lived is the right usage.

Q22. Each of the girls in my class sing well.
(a) Each of the girls
(b) sing well
(c) in my class
(d) No error
Ans: (b) Each of the girls is a Singular Subject. Hence, Singular Verbsings well is the right usage.

Q23. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, choose No error. I shake his hand when he arrived and when he left.
(a) I shake his hand
(b) when he arrived
(c) and when he left
(d) No error
Ans:
(a) The sentence shows Past Tense. Hence, Past Simple i.e., I shook hands with him is the right usage.

Q24. In the following question, some parts of the sentence have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. If the sentence is free from error, choose No error. The old, grey horse that was standing beside the barn had a sad look in its eyes when it saw the shotgun that the farmer was carrying.
(a) The old, grey horse that was standing
(b) No error
(c) had a sad look in its eyes when
(d) shotgun that the farmer was carrying
Ans:
(d) No error

Q25. In the following question, some parts of the sentence have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The young child singed a very sweet song for the audience.
(a) The young child
(b) singed
(c) a very sweet song
(d) for the audience
Ans: (b) Sing Sang (Past) Sung (Past Participle) Here, sang is the right usage.

Top
error: Content is protected !!