You are here
Home > QB Subjectwise > Part 037 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 037 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 037 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Select the related word from the given alternatives :
Dark : Light :: Noise : ?

(a) Music (b) Quiet
(c) Melody (d) Vacuum
Ans: (b)

Q2. KIJM : QOPS : : MKLO : ?
(a) LMOR (b) OMNS
(c) KMOQ (d) OMNQ
Ans: (d)

Q3. If a means +, b means ×, c means ÷, d means –, then 20 a 10 b 45 c 5 d 12 = ?
(a) 88 (b) 74
(c) 98 (d) 68
Ans: (c)

Q4. (a) Goat (b) Lion
(c) Horse (d) Cow

Ans: (b)

Q5. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Red (b) Brown
(c) Green (d) Yellow
Ans: (b)

Q6. (a) CEFG (b) DFGH
(c) GIJK (d) ABCD

Ans: (d)

Q7. Find out the day from the problem given. If the 1st of November falls on Monday, what day will the 25th of November be?
(a) Tuesday (b) Thursday
(c) Wednesday(d) Friday
Ans: (b)

Q8. PRONUNCIATION
(a) RATION (b) PRONOUN
(c) PRINT (d) NATURAL
Ans: (d)

Q9. a. Open Text book
b. Attend Assembly
c. Catch Bus
d. Wear Uniform
e. Get into classroom

(a) d, b, c, e, a (b) d, c, e, a, b
(c) d, c, b, e, a (d) d, c, a, e, b
Ans: (c)

Q10. Fish : Bird : : ?
(a) Submarine : Aeroplane
(b) Master : Eagle
(c) Rifle : Tank
(d) Hydra : Ocean
Ans: (a)

Q11. Given Set : (4, 9, 25)
(a) 4, 25, 36, (b) 9, 16, 25
(c) 4, 16, 36 (d) 9, 25, 49
Ans: (a)

Q12. IJL : MNP : : ?
(a) RSU : VXY (b) QRT : UVX
(c) KLN : QPR (d) GHI : JKO
Ans: (b)

Q13. If – stands for division, + for multiplication, ÷ for subtraction and × for addition, then which of the following equations is correct ?
(a) 20 – 4 + 6 ÷ 9 × 4 = 25
(b) 20 + 6 – 4 × 9 ÷ 6 = 32
(c) 20 ÷ 9 × 9 – 4 + 6 = 33
(d) 20 × 4 – 6 – 4 + 9 = 20
(a) 35 ÷ 4 – 25 × 5 + 5 = 28
(b) 35 ÷ 4 – 25 × 5 + 5 = 61
(c) 35 ÷ 4 – 25 × 5 + 5 = 41
(d) 35 ÷ 4 – 25 × 5 + 5 = 56
Ans: (d)

Q14. (a) Connect (b) Bond
(c) Hook (d) Link

Ans: (c)

Q15. (a) 5, 3, 2, 9 (b) 2, 4, 3, 9
(c) 1, 4, 3, 8 (d) 3, 2, 3, 8

Ans: (a)

Q16. (a) ZACEG (b) OQSUW
(c) VXZBD (d) HJLNP

Ans: (a)

Q17. DIB, HMF, LQJ, ?
(a) OTM (b) QVO
(c) PVO (d) PUN
Ans: (d)

Q18. CORRESPONDENT
(a) SPEED (b) ORDER
(c) SPOON (d) ARREST
Ans: (d)

Q19. Arrange the following in chronological order:
a. S. Radhakrishnan
b. Rajendra Prasad
c. Giani Zail Singh
d. V.V. Giri
e. A.P.J. Abdul Kalam

(a) b,a,d,e,c (b) b,a,c,d,e
(c) b,a,d,c,e (d) b,a,e,d,c
Ans: (c)

Q20. Dog : Canine : : Horse : ?
(a) Grass (b) Race
(c) Hoof (d) Transport
Ans: (c)

Q21. 68 : 130 : : ? : 350
(a) 240 (b) 222
(c) 216 (d) 210
Ans: (b)

Q22. BDAC : FHEC : : NPMO : ?
(a) RQTS (b) QTRC
(c) TRQS (d) RTQS
Ans: (d)

Q23. ‘B’ stands for addition, ‘G’ stands for subtraction, ‘E’ stands for multiplication, ‘C’ stands for division, ‘D’ stands for equal to, ‘A’ stands for greater than, ‘F’ stands for less than. In each of the four alternatives, only one expression is correct according to the letter symbol. Identify that expression.
(a) 15 C 3 B 2 A 6 in English 2
(b) 15 B 2 G 5 A 4 G 4
(c) 15 C 3 B 2 D 6 B 1
(d) 15 B 3 D 4 in English 6
Ans: (*)

Q24. (a) Giraffe (b) Horse
(c) Camel (d) Bullock

Ans: (a)

Q25. (a) 206 (b) 125
(c) 27 (d) 8

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!