You are here
Home > QB Subjectwise > Part 037 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 037 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. She made the child to study hard.
(a) study hard (b) No error
(c) She made (d) the child
Ans: (a) Causative Verbmade agrees with infinitive without to. Hence, study hard is the right usage.

Q2. The promise was broken by him.
(a) was broken (b) by him
(c) The promise (d) No error
Ans: (d) No error

Q3. Rakesh founds the newspaper very dull.
(a) very dull
(b) Rakesh founds
(c) No error
(d) the newspaper
Ans: (b) Find found (Past) found (Past Participle) Found founded (Past) founded (Past Participle). Look at the examples given below: I found my pen that I had lost yesterday. Arya Samaj was founded by Dayananda Saraswati. Hence, Rakesh found is the right usage.

Q4. The door should be keep closed.
(a) keep closed (b) No error
(c) should be (d) The door
Ans:
(a) Structure of the sentence in Passive Voice: Subject + should/would + be + V3 Hence, kept closed is the right usage.

Q5. Scientist now hope that cloning can successfully be conducted in human beings in the near future.
(a) No error
(b) can successfully be con ducted in
(c) human beings in the near future
(d) Scientist now hope that cloning
Ans: (d) (a) believe (V.): to feel certain that something is true Hence, Scientists (plural) now hope/believe is the right usage. Plural subject agrees with Plural Verb.

Q6. They had to put of the garden party because of the heavy rain.
(a) They had to
(b) put of the garden party
(c) No error
(d) because of the heavy rain.
Ans: (b) (a) put off (Phr. V.): postpone ; delay; to change something to a later time or date. Hence, put off the garden party is the right usage.

Q7. When one takes great risks they must be prepared for great losses.
(a) they must be prepared
(b) When one takes great risks
(c) for great losses.
(d) No error
Ans: (a) Here, one must be prepared is the right usage. The use of they is improper.

Q8. What delicious flavour these mangoes have
(a) have
(b) No error
(c) flavour these mangoes
(d) What delicious
Ans:
(b) No error

Q9. We, in India can look forward to a comfortable and settle life in the twentyfirst century.
(a) to a comfortable and settle
(b) life in the twentyfirst century.
(c) No error
(d) We, in India can look forward
Ans: (a) Here, Adjective i.e., to a comfortable and settled is the right usage. settle (V.): to make a place your permananent house Settled (Adj.): comfortable and happy with your home, job, way of life, etc.

Q10. It is painful to saw that some youngsters are killing time without doing anything useful.
(a) some youngsters are
(b) killing time without doing anything useful.
(c) No error
(d) It is painful to saw that
Ans: (d) Infinitive to + V1 (Plural) Hence, It is painful to see that is the right usage.

Q11. One should have their teeth checked every six months.
(a) their teeth checked
(b) every six months.
(c) No error
(d) One should have
Ans: (a) Possessive of one is one’s. Hence, one’s teeth checked is the right usage.

Q12. A honest person is upright in speech, thought and deed.
(a) is upright
(b) in speech, thought and deed.
(c) No error
(d) A honest person
Ans:
(d) Here, H (honest) has a Vowel sound. Hence, An honest person is the right usage.

Q13. You will not (a)/ succeed unless you (b)/ don’t work hard. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Unless is used to say that something can only happen or be true in a particular situation. Another negative cannot be used with unless. Use of don’t is inappropriate. Unless should always be followed by a positive sentence. Hence, work hard will replace don’t work hard

Q14. He stated that (a)/he prefers (b)/ tea than coffee. (c)/ No error (d)
Ans: (c) It is preposition related error. Prep.—to is used with prefer. than is used with other comparative words like rather/better. Look at the examples given below: He prefers driving to talking the bus He prefers during rather than talking the bus. Hence, to coffee is the right usage.

Q15. She has been (a)/ complaining about headache (b)/ from morning.
(c) No error (d)
Ans: (c) For point of time, since (Conj.) is used Hence, since morning is the right usage.

Q16. The children left (a)/ the playground
(b)/ one after one. (c)/ No error (d)
Ans: (c) one by one or one after another/the other is the right usage. one by one: first one, then the next, then the next etc., separately one after another: used for saying that actions are done/things happen with very little time between them; one after the other

Q17. I knew the town well (a)/ so I was able (b)/ to advice him where to go. (c)/ No error (d)
Ans: (c) (a) advice (Noun): an opinion or suggestion. (b) advise (Verb): to suggest Hence, to advise (Infinitive) him where to go is the right usage.

Q18. He runs (a)/ more faster (b)/ than I. (c)/ No error (d)
Ans: (b) It is Double Comparatives related error. Use of more + –er (Comparative Degree) is incorrect. Hence, much faster/faster is the right usage.

Q19. The fight for liberation (a)/ brings out the best and (b)/ a noblest quality in mankind. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Before Superlative degree the (Article) is used. Hence, the noblest quality in mankind is the right usage.

Q20. The baby was (a)/ clinging with her (b)/ mother in fear. (c)/ No error (d)
Ans: (b) It is Preposition related error. cling to is a Phr.V. Hence, clinging to her is the right usage. Look at the example given below: After her mother’s death, Sara clung to her aunt more than ever.

Q21. Not much (a)/ people realize (b)/ his sincerity. (c)/ No error (d)
Ans: (a) much is used with Uncountable Nouns many is used with Countable Nouns Hence, not many is the right usage.

Q22. The government (a)/ must provide facilities for the (b)/ upbringing of women. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) Here, upbringing of girl child/protection of women is the right usage. upbringing (N.): the way in which a child is cared for and taught how to behave while it is growing up.

Q23. You will not (a)/ succeed unless you (b)/ don’t work hard. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Unless is used to say that something can only happen or be true in a particular situation. Hence, unless should be followed by positive sentence. Here, you work hard is the right usage.

Q24. He stated that (a)/ he prefers
(b)/ tea than coffee. (c)/ No error
(d)
Ans: (c) toinf. or -ing form is used after prefer (V.) Hence, to coffee is the right usage.

Q25. She has been (a)/ complaining about headache (b)/ from morning. (c) No error (d)
Ans: (c) For point of time, since is used. Hence, since morning is the right usage.

Top
error: Content is protected !!