You are here
Home > QB Subjectwise > Part 036 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 036 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 036 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) BF (b) LR
(c) MQ (d) AE
Ans: (b)

Q2. ADMINISTRATION
(a) STATION (b) TRADITION
(c) MINISTER (d) RATION
Ans: (c)

Q3. (a) Honey (b) Flower
(c) Bee (d) Wax.

(a) b, a, d, c (b) b, c, a, d
(c) d, c, b, a (d) a, c, d, b
Ans: (b)

Q4. If the given words are arranged according to English dictionary, which word will be in third place?
(a) KNOW (b) KNACK
(c) KNIT (d) KNOB
Ans: (d)

Q5. Ornithologist : Birds : : Archaeologist : ?
(a) Artifacts (b) Archipelago
(c) Arbiter (d) Aquatic
Ans: (a)

Q6. Select the related word from the given alternatives:
Cytology : Cells :: ? : Birds

(a) Odontology (b) Mycology
(c) Etymology (d) Ornithology
Ans: (d)

Q7. Select the related number from the given alternatives.
19 : 568 : : 25 : ?

(a) 748 (b) 623
(c) 799 (d) 654
Ans: (a)

Q8. Select the related letters from the given alternatives :
BECD : GJHI :: LOMN : ?

(a) PSRQ (b) PQRS
(c) QTSR (d) QTRS
Ans: (d)

Q9. (a) Quiet – Calm
(b) Seldom – Never
(c) Peace – Tranquil
(d) Rapid – Slow

Ans: (d)

Q10. (a) Earth : Moon
(b) Sun : Star
(c) Painter : Artist
(d) Pen : Stationery

Ans: (a)

Q11. (a) 25 (b) 15
(c) 18 (d) 21

Ans: (a)

Q12. 27, 125, 216, 343
(a) 125 (b) 216
(c) 343 (d) 27
Ans: (b)

Q13. INDETERMINATE
(a) DETERMINE
(b) RETINUE
(c) REMINDER
(d) RETINA
Ans: (b)

Q14. a. Ocean b. Rain
c. Clouds d. River
e. Monsoon

(a) c, b, a, e, d (b) e, c, b, d, a
(c) a, c, b, e, d (d) e, b, c, d, a
Ans: (b)

Q15. Spacious : Capacity : : Scanty : ?
(a) Possibility (b) Density
(c) Scarcity (d) Fancy
Ans: (c)

Q16. Select the related word from the given alternatives:
Forecast : Future :: Regret : ?

(a) Present (b) Sins
(c) Life (d) Past
Ans: (d)

Q17. Select the related numbers from the given alternatives :
5 : 30 :: 7 : ?

(a) 54 (b) 50
(c) 49 (d) 56
Ans: (d)

Q18. If ‘÷’ stands for addition, ‘–’ stands for multiplication, ‘×’ stands for subtraction and ‘+’ stands for division, which of the responses does not hold good?
(a) 10 × 4 = 06 (b) 10 – 4 = 40
(c) 10 + 5 = 50 (d) 10 – 5 = 15
Ans: (c)

Q19. (a) Softball (b) Baseball
(c) Cricket (d) Basketball

Ans: (d)

Q20. Find the odd word from the given alternatives.
(a) Tomcat (b) Baby
(c) Fawn (d) Cub
Ans: (b)

Q21. Find the odd number pair from the given alternatives :
(a) 24-42 (b) 36-63
(c) 37-73 (d) 35-51
Ans: (d)

Q22. The day before yesterday was Sunday. What will be the day after tomorrow ?
(a) Monday (b) Thursday
(c) Friday (d) Saturday
Ans: (b)

Q23. SUPERINTENDENT
(a)DENTIST (b) TEMPER
(c)TENURE (d) INDENT
Ans: (b)

Q24. a. Wood b. Book
c. Factory d. Paper
e. Print

(a) a, c, d, e, b (b) b, e, a, c, d
(c) c, a, d, e, b (d) d, b, c, a, e
Ans: (a)

Q25. Create : Destroy : : Condense : ?
(a) Retreat (b) Expand
(c)Gradual (d) Initial
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!