You are here
Home > QB Subjectwise > Part 035 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 035 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 035 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. After interchanging ÷ and =, 2 and 3 which one of the following statements becomes correct ?
(a) 15 = 2 ÷ 3 (b) 5 ÷ 15 = 2
(c) 2 = 15 ÷ 3 (d) 3 = 2 ÷ 15
Ans: (b)

Q2. (a) APPLE (b) ANGLE
(c) ADORE (d) AMPLE

Ans: (c)

Q3. (a) 289 (b) 196
(c) 169 (d) 120

Ans: (d)

Q4. (a) UXeN (b) DkUZ
(c) LPuB (d) FoMY

Ans: (a)

Q5. EFGH, MNOP, QRST, ?
(a) QRTS (b) VLMN
(c) UVWX (d) JIKH
Ans: (c)

Q6. PAR MAR CAR
(a) K (b) T
(c) in English (d) S
Ans: (b)

Q7. Which will appear 3rd in the dictionary ?
(a) collision (b) collegiate
(c) collinear (d) colloquy
Ans: (a)

Q8. Novelty : Oldness : : Newness : ?
(a) Model (b) Antiquity
(c) Discovery (d) Culture
Ans: (b)

Q9. Voyage : Sea sickness : Heights : ?
(a) Ship (b) Travel
(c) Giddiness (d)Motion
Ans: (c)

Q10. 23 : 13 : : 54 : ?
(a) 40 (b) 41
(c) 44 (d) 39
Ans: (c)

Q11. ABDE : GHJK :: MNPQ : ?
(a) RSUV (b) CEFH
(c) STVX (d) RTUW
Ans: (*)

Q12. Which of the following word pair is not related in the same way as ‘RETURNABLE’ and ‘NATURAL’?
(a) RECIPROCAL and ORACLE
(b) RECONSTRUCT and COUNTER
(c) DEPARTMENT and MODERATE
(d) EVALUATION and VIOLENT
Ans: (c)

Q13. (a) Obstetrician
(b) Podiatrist
(c) Pulmonologist
(d) Prosthetist

Ans: (d)

Q14. (a) (47, 49) (b) (29, 31)
(c) (5, 7) (d) (11, 13)

Ans: (a)

Q15. Find the odd letters from the given alternatives.
(a) AG (b) WA
(c) ET (d) IQ
Ans: (c)

Q16. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series :
CBA, FED, IHG, LKJ, ?

(a) PRT (b) VUT
(c) ONM (d) ZYX
Ans: (c)

Q17. From the given alternatives, select the word which can be formed using the letters of the given word.
EXAMINATION
(a)ANIMATION
(b)ANIMAL
(c)EXAMINER
(d)NATIONAL
Ans: (a)

Q18. Arrange the following words as per the order in the dictionary
1. RESIGN 2. REPAIR
3. RESIDUE
4. RESEARCH
5. RESCUE

(a) 4 5 3 1 2 (b) 2 5 4 3 1
(c) 2 5 4 1 3 (d) 5 4 3 1 2
Ans: (b)

Q19. Poles : Magnet : : Battery
(a) Cells (b) Power
(c) Terminals(d) Energy
Ans: (c)

Q20. Governor : State : : President :
_?_

(a) Organisation
(b) Constituency
(c) District
(d) Country
Ans: (d)

Q21. 414 : 636 : : 325 : ?
(a) 547 (b) 414
(c) 222 (d) 636
Ans: (a)

Q22. Select the related letters from the given alternatives.
TSR : FED : : WVU : ?

(a) CAB (b) MLK
(c) PQS (d) GFH
Ans: (b)

Q23. (a) Paper : Pencil
(b) Head : Cap
(c) Ink : Inkpot
(d) Present : Wrapper

Ans: (a)

Q24. Find out the odd word.
(a) CINTHOL (b) RIN
(c) HAMAM (d) PEARS
Ans: (b)

Q25. (a) 36 (b) 66
(c) 76 (d) 56

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!