You are here
Home > QB Subjectwise > Part 035 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 035 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. Orwell is one of those authors who do his best to irritate the reader.
(a) Orwell is one of those
(b) No error
(c) who do his best
(d) to irritate the reader
Ans: (c) Here, Present Perfect, i.e. who has done his best is the right usage. The effect of past on present is evident.

Q2. He was conferred to his bed by illness.
(a) by illness
(b) to his bed
(c) No error
(d) He was conferred
Ans: (d) confine (V.): to keep somebody/an animal in a small or closed space. conferred (V.): to give somebody an award/a degree/ a particular honour/right be confined to bed (Id.): to have to stay in bed. Hence, He was confined is the right usage.

Q3. The full moon appearing in the sky and its silvery light spread across.
(a) The full moon appearing
(b) silvery light spread across
(c) No error
(d) in the sky and its
Ans: (a) Here, Simple Past i.e., the full moon appeared is the right usage. When two events happen in the past, both the clauses will be in Past Tense. Moreover, the second clause is also in the Simple Past.

Q4. It began to rain as soon as we stepped out of the house.
(a) out of the house
(b) as soon as we stepped
(c) No error
(d) It began to rain
Ans: (c) No error.

Q5. It is not good to breed over past failure.
(a) to breed over
(b) It is not good
(c) No error
(d) past failure
Ans: (a) brood (V.) is the right word that will be used here. (a) brood (V.): to worry ; to think a lot about something that makes you annoyed, anxious/upset Hence, to brood over is the right usage.

Q6. Things in Nature die a temporary deaths only to appear again.
(a) only to appear again
(b) die a temporary death
(c) Things in Nature
(d) No error
Ans: (b) Here, die a temporary death (singular) is the right usage.

Q7. The Ph.D. degree was confide on him in the convocation.
(a) The Ph.D. degree
(b) him in the convocation
(c) was confide on
(d) No error
Ans:
(c) confer (V.): to give somebody an award etc. confide (V.): to tell somebody secrets and personal information that you do not want other people to know Hence, was conferred is the right usage.

Q8. After he was caught cheating he was disqualified to appear at the examination.
(a) After he was caught cheating
(b) he was disqualified
(c) to appear at the examination
(d) No error
Ans: (c) disqualify (V.): to prevent somebody from doing something; bar. Here, Gerund i.e. from appearing at the examination is the right usage.

Q9. She stopped singing as soon as the telephone rings from across the hall.
(a) She stopped singing
(b) as soon as the telephone
(c) rings from across the hall
(d) No error
Ans: (c) Here, both events happen in the past simultaneously. Hence Past Simple i.e., rang from across the hall is the right usage.

Q10. The old curtains were torn and they flapped in the light breeze.
(a) The old curtains were torn
(b) and they flapped
(c) in the light breeze
(d) No error
Ans: (d) No error

Q11. I do not know who you consider to be the best dancer.
(a) I do not know
(b) who you consider
(c) to be the best dancer
(d) No error
Ans: (c) Here, the best dancer is the right usage. Use of to be is unnecessary

Q12. So hoarse he was that he could not make the speech.
(a) So hoarse he was
(b) that he could not make
(c) the speech (d) No error
Ans:
(a) There is an error in the order of words. He was so hoarse is the right usage. so — that is used to show cause and effect Look at the examples given below: She was so tired that she could not walk. She was so angry that she tore the letter up.

Q13. The kitchen need painting badly and I must get it done.
(a) need painting badly
(b) The kitchen
(c) No error
(d) and I must get it done
Ans: (a) Here, Subject is Singular. There is also a split infinitive related error. paint →Inf. Verb badly painting →Split Inf. Adv. Hence, badly needs painting is the right usage.

Q14. If I will play my best I can win any day against anybody.
(a) against anybody
(b) I can win any day
(c) No error
(d) If I will play my best
Ans: (d) As the structure and sense suggest, in the conditional clause, Present Simple i.e., If I play my best is the right usage. The structure is as follows: If + Pr.T. →will/can + Inf. (Pr.T.)

Q15. He finds fault at everything I do.
(a) No error
(b) at everything
(c) I do
(d) He finds fault
Ans:
(b) It is Preposition related error. find fault with somebody/something: to look for and discover mistakes. Hence, with everything/in everything is the right usage.

Q16. An idea was worth nothing if it has no champion.
(a) No error
(b) if it has no champion
(c) An idea
(d) is worth nothing
Ans: (d) Here, Present Tense i.e. is worth nothing is the right usage. It is a general statement.

Q17. The camp beside ours has been built in 1966 by John’s brother.
(a) No error
(b) by John’s brother
(c) The camp beside ours
(d) was built in 1966
Ans: (d) Here, past is evident. Hence, Past Simple i.e. was built in 1966 is the right usage.

Q18. I have been waiting for you since two hours.
(a) for you
(b) No error
(c) I have been waiting
(d) since two hours
Ans:
(d) Here, period of time is evident. Hence, for two hours is the right usage. for is used to specify the amount of time (how long) Since is used to specify the starting point Look at the examples given below: She’s been smoking for a long time She’s been smoking since she was in grade 5.

Q19. There be a long queue for entry into the exhibition ground.
(a) for entry into
(b) No error
(c) There be a long queue
(d) the exhibition ground.
Ans: (c) is/was (be) is missing. be is a Linking Verb. is/was/ (be) is followed by a Noun There is/was a long queue is the right usage.

Q20. Until you are in the habit of putting off things you cannot ensure yourself of a good future.
(a) No error
(b) the habit of putting off things
(c) you cannot ensure yourself of a good future.
(d) Until you are in
Ans: (c) put off (Phr. V.): postpone ; delay Use of – of (Prep.) is superfluous. Look at the sentences: We’ve had to put off our wedding until September. Until you keep putting off going to the dentist you cannot get yourself healthy/painless teeth. Here, you cannot ensure yourself a good future is the right usage.

Q21. Let us vie to one another in doing good.
(a) to one another
(b) Let us vie
(c) in doing good.
(d) No error
Ans: (a) It is preposition related error. (a) vie (Verb): to compete. vie agrees with – with (Prep.) →vie (with somebody) for (Prep.) →vie (for something) to (Prep.) →vie (to do something) Look at the emamples given below: She was surrounded by men all vying for her attention. There is a row of restaurants vying with each other for business. Screaming fans vied to get closer to their idol. Hence, with each other/one another is the right usage.

Q22. The article suggests that when a person is under unusual stress you should be especially careful to eat a wellbalanced diet.
(a) The article suggests that when a person is under unusual stress
(b) you should be especially careful
(c) to eat a wellbalanced diet.
(d) No error
Ans: (b) Here, he/she should be especially careful should be used. It is not proper to use second person here.

Q23. The results of the survey were fairly disappointing.
(a) of the survey were
(b) The results
(c) fairly disappointing.
(d) No error
Ans: (c) (a) fairly (Adverb): honestly; in a fair and reasonable way. Hence, very/rather disappointing is the right usage.

Q24. Some members of the committee were opposed to use the club members’ money to redecorate the meeting hall.
(a) the club members’ money to redecorate the meeting hall.
(b) No error
(c) Some members of the committee
(d) were opposed to use
Ans: (d) (a) opposed to (Phr. V.): disagreeing strongly with something. Here, Gerund i.e. were opposed to using is the right usage. Look at the sentence: They are totally opposed to changing the law.

Q25. I forbid you not to go there again.
(a) there again (b) No error
(c) not to go (d) I forbid you
Ans: (c) (a) forbid (Verb): to order somebody not to do something. A positive word i.e. to go should be used. In such cases, from (Prep.) is followed by Gerund. Look at the sentence: He forbade them from mentioning the subject again. Hence, from going is the right usage.

Top
error: Content is protected !!