You are here
Home > QB Subjectwise > Part 034 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 034 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 034 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. MANIPULATE
(a) MANTLE (b) PINT
(c) PLATE (d) POLLUTE
Ans: (d)

Q2. a. Wound, b. Writer, c. Whiter,
d. Worst, e. Worked

(a) e, c, b, a, d (b) a, d, c, e, b
(c) c, e, d, a, b (d) b, a, c, d, e
Ans: (c)

Q3. Home : Kitchen :: Plant : ?
(a) Root (b) Soil
(c) Leaf (d) Stem
Ans: (c)

Q4. 11 : 119 :: 15 : ?
(a) 154 (b) 223
(c) 233 (d) 152
Ans: (b)

Q5. ACF : JLO : : UWZ : ?
(a) CEG (b) MOP
(c) QRV (d) GIL
Ans: (d)

Q6. Which alternative clearly indicates the rule followed in the following set of numbers?
7 * 4 * 8 * 2 * 24

(a) –, ×, × (b) –, ×, ÷
(c) ×, –, ÷ (d) ×, ÷,
Ans: (c)

Q7. (a) steering wheel
(b) engine
(c) car
(d) tyre

Ans: (c)

Q8. (a) 123 – 148 (b) 139 – 164
(c) 156 – 181 (d) 177 – 201

Ans: (d)

Q9. (a) CENT (b) JLOS
(c) MORV (d) CEHL

Ans: (a)

Q10. C A G in English K I O M _ _
(a) US (b) QS
(c) OQ (d) SQ
Ans: (d)

Q11. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
PRONOUNCEMENT

(a) MOUNT (b) CEMENT
(c) PAVEMENT (d) NOUN
Ans: (c)

Q12. a. Exploit b. Explosive
c. Exponentd. Exposition
e. Explore

(a) a, c, d, e, b (b) a, e, b, c, d
(c) a, e, c, b, d (d) a, b, e, c, d
Ans: (b)

Q13. Eye : Cataract : : Skin : ?
(a) Pyorrhea (b) Sinusitis
(c) Eczema (d) Trachoma
Ans: (c)

Q14. 27 : ? : : 125 : 25
(a) 3 (b) 9
(c) 18 (d) 125
Ans: (b)

Q15. BDGJ : OQTW : : AFIM :
(a) MUSY (b) MRUY
(c) NSVZ (d) NRZV
Ans: (c)

Q16. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation.
15 * 24 * 3 * 6 * 17

(a) – ÷ + = (b) + ÷ – =
(c) + × = ÷ (d) – × = +
Ans: (b)

Q17. (a) Soldier – Barrack
(b) Principal – School
(c) Artist – Troupe
(d) Singer – Chorous

Ans: (b)

Q18. (a) 17 (b) 19
(c) 13 (d) 21

Ans: (d)

Q19. (a) D C in English B (b) P N Q S T
(c) V K H G M (d) W P Z L H

Ans: (a)

Q20. EJO, FKP, GLQ, HMR, ?
(a) ABC (b) DEF
(c) MNO (d) INS
Ans: (d)

Q21. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
LEGIBILITY

(a) BILL (b) ABILITY
(c) BIG (d) LEG
Ans: (b)

Q22. Which of the following words appear first in a dictionary ?
(a) Improve (b) Impress
(c) Imprint (d) Impugn
Ans: (b)

Q23. Plane : Hangar : : Car : ?
(a) Road (b) Garage
(c) Tyre (d) Brake
Ans: (b)

Q24. 12 : 90 : : 16 : ?
(a) 108 (b) 112
(c) 120 (d) 256 )
Ans: (c)

Q25. VZS : EAH : : ? : JFM
(a) QSM (b) NUQ
(c) QUN (d) QNU
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!