You are here
Home > QB Subjectwise > Part 034 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 034 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. The sum and substance of this poem is as follows.
(a) of this poem
(b) No error
(c) The sum and substance
(d) is as follows
Ans: (b) No error

Q2. I watched how the pianoist used her left hand.
(a) I watched how
(b) the pianoist
(c) No error
(d) used her left hand
Ans:
(b) pianist (N.) = a person who plays the piano. The correct spelling is pianist

Q3. Who do you think I met ?
(a) Who (b) No error
(c) do you think (d) I met ?
Ans: (a) whom is used instead of who as the object of a verb or preposition. Look at the examples given below: Whom did they invite ? To whom should I write ? Here, whom is the right usage.

Q4. Just outside my house are a playground for school boys and girls.
(a) Just outside my house
(b) are a playground
(c) No error
(d) for school boys and girls
Ans: (b) Here, subject is playground (singular). Hence, a playground is the right usage.

Q5. He can be a basketball player since he is tall like a mule.
(a) He can be
(b) he is tall like a mule
(c) No error
(d) a basketball player since
Ans: (b) Here, he is as tall as an oak tree/giraffe/steeple is the right usage.

Q6. It is not advisable to take heavy luggages while on a journey.
(a) to take heavy luggages
(b) while on a journey
(c) No error
(d) It is not advisable
Ans: (a) luggage (N.): bags, cases etc. with somebody’s clothes and things when they are travelling. Its plural is never luggages. Hence, to take heavy luggage is the right usage.

Q7. A bird in the tree is worth two in the bush.
(a) A bird in the tree
(b) two in the bush.
(c) No error
(d) is worth
Ans:
(a) a bird in the hand is worth two in the bush (Id.): It is better to keep something that you already have than to risk losing it by trying to get much more. Hence, A bird in the hand is the right usage.

Q8. Several guests noticed Mr. Sharma falling back in his chair and gasping for breath.
(a) falling back in his chair
(b) Several guests noticed Mr. Sharma
(c) and gasping for breath
(d) No error
Ans: (d) No error

Q9. We have finished our work three hours ago and have been waiting for you since then.
(a) three hours ago and have been waiting
(b) We have finished our work
(c) for you since then
(d) No error
Ans: (b) Here, Past Perfect i.e. We had finished our work is the right usage. The sentence shows past time.

Q10. Many a man want to be rich quickly.
(a) rich quickly (b) want to be
(c) Many a man (d) No error
Ans: (b) Many a man is a Singular Subject. Hence singular verb i.e. wants to be is the right usage.

Q11. The Russian ambassador’s whereabouts is not known to anyone.
(a) No error
(b) The Russian ambassador’s
(c) not known to anyone
(d) where abouts is
Ans: (a) No error

Q12. A study is going underway to determine the exact concentration of lead in the water supply.
(a) to determine the exact concentration
(b) No error
(c) of lead in the water supply
(d) A study is going underway
Ans:
(d) Here, A study is underway is the right usage. The use of going is superfluous.

Q13. The childrens were happy when the film started.
(a) The childrens
(b) when the film started
(c) No error
(d) were happy
Ans: (a) The Plural of child is children. Hence, The children is the right usage.

Q14. His new job necessitated his getting up at six.
(a) No error
(b) His new job
(c) getting up at six
(d) necessitated his
Ans: (a) No error

Q15. This is Johns book on the table.
(a) No error (b) John’s book
(c) on the table (d) This is
Ans: (b) Here, John’s book (Apostrophe’s) is the right usage.

Q16. It is not advisable to take heavy luggages while travelling these days.
(a) No error
(b) to take heavy luggages
(c) It is not advisable
(d) while travelling these days
Ans: (b) Luggage is an Uncountable Noun. Plural of luggage is luggage. Hence, to take heavy luggage is the right usage.

Q17. An ancients considered that knowledge had its limits.
(a) had its limits
(b) No error
(c) that knowledge
(d) An ancients considered
Ans: (d) The ancients (N.): the people who lived in ancient times. the (Def. Art.) is used with Adj., to refer to a whole group of people. Here, The ancients believed/considered is the right usage.

Q18. Despite the speed in which he was driving he couldn’t reach on time.
(a) Despite the speed
(b) No error
(c) in which he was driving
(d) he couldn’t reach on time
Ans: (c) It is Preposition related error. Hence, at which he was driving is the right usage.

Q19. Being a very cold I could not go out for a morning walk.
(a) for a morning walk
(b) No error
(c) Being a very cold
(d) I could not go out
Ans: (c) A Sub. (It) must be used before being to give the correct meaning. Hence, It being very cold is the right usage.

Q20. This is the girl whose brother is a doctor.
(a) is a doctor
(b) This is the girl
(c) No error
(d) whose brother
Ans: (c) No error

Q21. The children are driving me to distraction today.
(a) No error
(b) distraction today
(c) The children are
(d) driving me to
Ans: (a) to distraction: so that you become upset, excited etc. and not able to think clearly No error

Q22. Thoughts about the slaughtered children is uppermost on my mind.
(a) is uppermost on my mind
(b) slaughtered children
(c) Thoughts about the
(d) No error
Ans: (a) Here, are uppermost in/on my mind is the right usage. Thoughts (Plu. Sub.) agrees with are (Plu.V.).

Q23. The luxuries of the riches are maintained by depriving the poor of their dues.
(a) The luxuries of the riches
(b) the poor of their dues
(c) are maintained by depriving
(d) No error
Ans: (a) the rich (N.): people who have a lot of money. (b) riches (N.): large amounts of money and valuable/ beautiful possessions Hence, the luxuries of the rich is the right usage.

Q24. They brought to themself this disaster.
(a) No error
(b) to themself
(c) this disaster
(d) They brought
Ans: (b) Here, to themselves is the right usage. As the sub. — they is Plu., the Reflexive Pro. will also be in Plu.

Q25. Everybody wants to enjoy habitual peace in mind.
(a) peace in mind
(b) No error
(c) Everybody wants to
(d) enjoy habitual
Ans: (a) It is Preposition related error. Hence, peace of mind is the right usage.

Top
error: Content is protected !!