You are here
Home > QB Subjectwise > Part 033 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 033 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 033 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Identify one response which would be a correct inference from the given premises stated according to the following symbols :
‘A’ stands for not greater than ‘B’ stands for equal to ‘C’ stands for less than ‘D’ stands for not less than ‘E’ stands for not equal to ‘F’ stands for greater than Premises (2 M B N) and (2N A 3K)

(a) 2M D 3K (b) 2M B 3K
(c) 2M C 3K (d) 2K B 3N
Ans: (c)

Q2. (a) Foreword (b) Text
(c) Index (d) Preface

Ans: (c)

Q3. (a) (324, –18) (b) (441, 21)
(c) (169, 13) (d) (186, 14)

Ans: (d)

Q4. (a) VWXY (b) CEGI
(c) KMOQ (d) RTVX

Ans: (a)

Q5. BDFH, IKMO, PRTV, ?
(a) WYAC (b) WXYA
(c) WXYZ (d) WYXA
Ans: (a)

Q6. INTERNATIONAL
(a) ORIENTAL (b) RATIONALE
(c) LATTER (d) TERMINAL
Ans: (d)

Q7. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?
1. Implementation
2. Conceptual Modelling
3. Requirements Analysis
4. Logical Modelling
5. Physical Model
6. Schema Refinement

(a) 3, 2, 1, 4, 6, 5
(b) 3, 2, 4, 6, 5, 1
(c) 1, 3, 2, 6, 5, 4
(d) 3, 2, 5, 4, 6, 1
Ans: (b)

Q8. Patient : Doctor : : ?
(a) Student : Advisor
(b) Scissor : Iron
(c) Apple : Knife
(d) Nurse : Surgeon
Ans: (a)

Q9. 7 : 17 :: ? : 50
(a) 23 (b) 26
(c) 124 (d) 126
Ans: (a)

Q10. ate : tea : : top : ?
(a) pot (b) opt
(c) tpo (d) pto
Ans: (b)

Q11. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find out the correct answer for the unsolved equation on that basis.
If 3 ÷ 5 = 5, 4 ÷ 7 = 8, 8 ÷ 7 = 6 then, what should 9 ÷ 6 be ?

(a) 4 (b) 9
(c) 5 (d) 6 )
Ans: (a)

Q12. (a) Araldite (b) Gel
(c) Plaster (d) Wax

Ans: (d)

Q13. (a) 28 – 49 (b) 14 – 42
(c) 35 – 63 (d) 56 – 65

Ans: (d)

Q14. (a) 26 Z (b) 24 X
(c) 22 V (d) 20 S

Ans: (d)

Q15. A, B, D, G, ?
(a) I (b) J
(c) K (d) L
Ans: (c)

Q16. From the given alternatives, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
FRAGMENT
(a) RAGE (b) TEAR
(c) MEAN (d) RACE
Ans: (d)

Q17. Arrange the following in ascending order :
1. Centimetre 2. Kilometre
3. Decimetre 4. Metre

(a) 1, 3, 4, 2 (b) 2, 4, 3, 1
(c) 3, 1, 2, 4 (d) 4, 2, 1, 3
Ans: (a)

Q18. Salt : Hypertension : : Sugar : ?
(a) Cholesterol (b) Diabetes
(c) Sweet (d) Dehydration
Ans: (b)

Q19. 3 : 27 : : 5 : ?
(a) 9 (b) 125
(c) 29 (d) 51
Ans: (b)

Q20. NLO : RPS : : V T W : ?
(a) X V Y (b) V T R
(c) T R P (d) V U W
Ans: (a)

Q21. If, 4 × 3 = 14; 5 × 4 = 18; 6 × 5 = 22, then find the value of 7 × 6.
(a) 20 (b) 26
(c) 30 (d) 42
Ans: (b)

Q22. (a) Tomato (b) Potato
(c) Onion (d) Carrot

Ans: (a)

Q23. (a) 81 (b) 8
(c) 16 (d) 625

Ans: (b)

Q24. (a) D (b) E
(c) F (d) G

Ans: (b)

Q25. ZXV, TRP, NLJ ?
(a) IGF (b) HDF
(c) HGE (d) HFD
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!