You are here
Home > QB Subjectwise > Part 033 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 033 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. I now realise that public speaking
(a)/ requires as much courage
(b)/ and confidence as to dance. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, Gerund i.e. and confidence as dancing is the right usage.

Q2. The children which are assembled
(a)/ in the hall are the ones
(b)/ chosen for the field trip. (c)/ No error (d)
Ans: (a) For persons, who/that should be used as Relative Pronoun. Hence, The children who/that are assembled is the right usage.

Q3. It is to certify that he has won
(a)/ the essay writing competition organised (b)/ by the Department of Arts and Culture. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Here, It is to announce/declare that he has won is the right usage certify: to state officially in writing that something is true.

Q4. Neither of the sisters (a)/ are sensible enough (b)/ to carry out the plan. (c)/ No error (d)
Ans: (d) Singular Verb can also be used with neither of.

Q5. Give your answers (a)/ in your own words (b)/ as far as practical. ( 3)/ No error (d)
Ans: (c) Here, as far as practicable is the right usage. practicable (Adjective): feasible ; workable, likely to be successful.

Q6. Tired I was I had to (a)/ keep on working till (b)/ the wee hours of the morning. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Here, Though I was tired I had to is the right usage. though (Conj.): despite the fact

Q7. The suggestion given by him (a)/ is as bad, if not worst (b)/ than the one suggested by you. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) Here, Comparative Degree i.e. is bad, if not worse is the right usage

Q8. Hearing these strange noise above, the thought at once occurred to me that thieves had entered the house.
(a) No error
(b) the thought at once occurred to me
(c) that thieves had entered the house
(d) Hearing these strange noises above
Ans: (d) hear (V.): static verb (verb of perception), not used in the Progressive Tenses. Hence, listening (to) the strange noise is the right usage make noises: to talk in an indirect way about something.

Q9. Everyone were happy to hear about his success.
(a) to hear
(b) about his sucess
(c) No error
(d) Everyone were happy
Ans: (d) Everyone is a singular subject. Hence, singular verb was is the right usage.

Q10. The lions kill the animals and eat his meat.
(a) The lions
(b) and eat his meat
(c) kill the animals
(d) No error
Ans: (b) Here, object is plural. Hence, and eat their (plural) meat is the right usage.

Q11. The team was now in the field and about to take their place.
(a) No error
(b) The team was
(c) about to take their
(d) now in the field and place
Ans: (c) Here, about to take its place is the right usage. The team is a Singular Subject which will take Singular Verb. Hence, its will replace their.

Q12. Our beloved Prime Minister is known to the prominent figures all over the world.
(a) the prominent figures all over the world
(b) is known to
(c) Our beloved Prime Minister
(d) No error
Ans:
(d) No error

Q13. Professor Lal teaches both history as well as literature each semester.
(a) Professor Lal teaches
(b) No error
(c) each semester.
(d) both history as well as literature
Ans: (d) Here, both history and literature is the right usage.

Q14. The media play a vital role in popularising a brand.
(a) The media play
(b) in popularising a brand.
(c) No error
(d) a vital role
Ans: (a) Here, The media plays (Singular) is the right usage

Q15. My friend will not come to attend this marriage unless he is not invited.
(a) No error
(b) My friend will not come
(c) to attend this marriage
(d) unless he is not invited.
Ans: (d) Here, negative sentence should not be used with unless. Hence, Unless he is invited is the right usage.

Q16. This is the second communication we have sent and we are much surprised at receiving no answer.
(a) This is the second communication we have sent
(b) at receiving no answer.
(c) and we are much surprised
(d) No error
Ans: (a) As the sense suggests, This is the second communication we are sending is the right usage.

Q17. She is wealthy and can afford all the pleasures of life.
(a) and can afford
(b) all the pleasures of life.
(c) No error
(d) She is wealthy
Ans:
(c) No error

Q18. By May next year I have been working in this college for twenty years.
(a) No error
(b) By May next year
(c) I have been working in this college
(d) For twenty years.
Ans: (c) Here, Future Perfect Continuous i.e. I will have been is the right usage. The sentence shows future time.

Q19. Everyone of us should realise that any act of negligence will cause a great harm to our country’s security.
(a) No error
(b) Everyone of us should realise that
(c) any act of negligence will cause
(d) a great harm to our country’s security.
Ans: (a) No error

Q20. I shall look forward to being with you sometime next month.
(a) No error
(b) I shall look forward
(c) to being with you
(d) sometime next month.
Ans: (b) Structure in Future COntinuous Tense is as follows: Sub. + will/shall + be + Pr.Part. (V.) I Shall be looking

Q21. I really do regret not to learn to play the violin when I had so many opportunties to learn and practise in school.
(a) No error
(b) I really do regret not to learn to play the violin
(c) when I had so many opportunities
(d) to learn and practise in school.
Ans: (b) Here, I really regret not to learn how to play the violin is the right usage.

Q22. The government granted relief payments of Rs. 5,000 each to those who injured in the fire accident.
(a) No error
(b) The government granted
(c) Relief payments of Rs. 5,000 each
(d) To those who injured in the fire accident.
Ans: (d) If two events relate to past, the event that happens earlier, should be expressed in past perfect. Hence, to those who had got injured/to those who were injured is the right usage.

Q23. You are required to give an explanation for your conduct within two days of the receipt of this letter.
(a) No error
(b) for your conduct
(c) within two days of the receipt of this letter.
(d) You are required to give an explanation
Ans: (a) No error

Q24. The ruins of the spillway are a vital clue to the epic struggle that unfold as generations of Khmer engineers coped with a water system that grew complex and unruly.
(a) coped with a water system that grew complex and unruly.
(b) to the epic struggle that unfold as generations of Khmer engineers
(c) The ruins of the spillway are a vital clue
(d) No error
Ans: (b) Here, to the epic struggle that unfolds …. as generations of khmer engineers is the right usage

Q25. Bobby learnt the alphabets at the age of two.
(a) No error
(b) age of two
(c) Bobby learnt the
(d) alphabets at the
Ans: (d) Alphabet = a set of letters or symbols in a fixed order used for wirting a language Hence, alphabet at the is the right usage.

Top
error: Content is protected !!