You are here
Home > QB Subjectwise > Part 032 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 032 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 032 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. SUGGESTION
(a) GESTURE (b)SUGGEST
(c)GUESS (d)NUGGET
Ans: (a)

Q2. a. Metal, b. Process, c. Ore,
d. Purify, e. Alloy

(a) a, c, b, d, e (b) c, b, d, a, e
(c) a, c, d, b, e (d) a, e, b, c, d
Ans: (b)

Q3. Thermometer : Temperature : :
Barometer : ?

(a) Heat (b) Weight
(c) Volume (d) Pressure
Ans: (d)

Q4. Select the related word from the given alternatives :
Length : Metre : : Power : ?

(a) Calories (b) Degree
(c) Watt (d) Kilogram
Ans: (c)

Q5. FILM : ADGH : : MILK : ?
(a) ADGF (b) HDGE
(c) HDGF (d) HEGF
Ans: (c)

Q6. Select the set of symbols which can be fitted correctly in the equation.
5 ___ 3 ___8___4__2 = 21

(a) +, ×, +, ÷ (b) ×, +, –, ÷
(c) –, ×, +, ÷ (d) +, ×, –, ÷
Ans: (b)

Q7. (a) Spectacles (b) Dentures
(c) Clutches (d) Plasters

Ans: (c)

Q8. Find the odd word pair from the given alternatives :
(a) Teacher and Student
(b) Chemistry and Science
(c) History and Mathematics
(d) Air and Oxygen
Ans: (c)

Q9. Find out the odd number from the given alternatives :
(a) 15 (b) 17
(c) 19 (d) 13

Ans: (a)

Q10. If Friday falls on 15th of September 2000, what will be the day of 15th of September 2001?
(a) Friday (b) Saturday
(c) Thursday (d) Sunday
Ans: (b)

Q11. ADMINISTRATOR
(a) ADMIT (b)NEST
(c) MANIA (d) ROAD
Ans: (b)

Q12. (a) Book (b) Words
(c) Letters (d) Sentences
(e) Chapter (f) Pages

(a) (c) (b) (f) (e) (d) (a)
(b) (c) (b) (e) (d) (f) (a)
(c) (c) (b) (d) (e) (f) (a)
(d) (c) (b) (d) (f) (e) (a)
Ans: (d)

Q13. Music : Notation : : Poem : ?
(a) Verses (b) Stanza
(c) Sentences (d) Lines
Ans: (a)

Q14. Given Set : (8, 56, 72)
(a) (7, 56, 63) (b) (3, 15, 24)
(c) (6, 42, 54) (d) (5, 30, 35)
Ans: (c)

Q15. FIGUR : FGIRU :: STRES : ?
(a) STERS (b) TRSES
(c) SRSET (d) SRTSE
Ans: (d)

Q16. If × means –, + means ×, ÷ means + and – means ÷, then what is the value of the given expression?
175 – 25 ÷ 5 + 2 × 3 + 10 = ?

(a) 77 (b) 160
(c) 240 (d) 2370
Ans: (b)

Q17. (a) Maple (b) Beet
(c) Cane (d) Apple

Ans: (b)

Q18. (a) (23, 14) (b) (36, 27)
(c) (29, 82) (d) (18, 45)

Ans: (c)

Q19. (a) AFCG (b) DIGL
(c) INLQ (d) OTRW

Ans: (a)

Q20. QYK, ?, ISG, EPE
(a) NWJ (b) MVI
(c) NVI (d) MVJ
Ans: (b)

Q21. HALLUCINATION
(a) LION (b) LOAN
(c) NATION (d) LOTION
Ans: (d)

Q22. Which one of the following is the sequential order of colours in Rainbow ?
a. Red b. Green
c. Violet d. Yellow
e. Orange

(a) c,b,d,e,a (b) d,c,b,e,a
(c) c,d,b,a,e (d) b,e,d,a,c
Ans: (a)

Q23. Encouragement : Victory :: Frustration : ?
(a) Stalemate (b) Anger
(c) Failure (d) Anxiety
Ans: (c)

Q24. 18 : 30 : : 36 : ?
(a) 64 (b) 66
(c) 54 (d) 62
Ans: (b)

Q25. NUMERAL : UEALRMN : :
ALGEBRA : ?

(a) LRBAGEA (b) BARLAGE
(c) LERAGBA (d) LERABGA
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!