You are here
Home > QB Subjectwise > Part 032 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 032 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. There is only one cure (a)/ to the evils which newly (b)/ acquired freedom produces and that cure is freedom. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Cure for something = something that will solve a problem, improve a bad situation etc. Hence, for the evils which newly is the right usage.

Q2. He flew (a)/over extensively (b)/ the Pacific last winter. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) It is position of words related error. Hence, extensively over is the right usage.

Q3. A five–men (a)/ enquiry committee was appointed (b)/ to look into the matter. (c)/ No error (d)
Ans: (a) If definite numeral adjective and noun are joined by hyphen (-) to make a compound word, then that noun is always singular. Hence, A five–man enquiry is the right usage.

Q4. The crime rate increases inspite
(a)/ formal moral education (b)/ given in schools. (c)/No error (d)
Ans: (c) despite (Prep.): = In spite of used to show that something happened is true although something else might have happened to prevent it. Hence, The crime rate has increased/increases in spite of/despite is the right usage

Q5. As soon as they (a)/ entered the temple (b)/ they prayed to the gods on bent knees. (c)/ No error
(d)
Ans: (c) on bended knee (s) (Id.) = if you ask for something on bended knee(s), you ask for it in a very humble/ anxious way. Hence, they prayed to god(s) on bended knee(s) is the right usage

Q6. Three–fourths of the men (a)/ has gone (b)/ to war. (c)/ No error
(d)
Ans: (b) Here, men is plural (countable). Hence, plural verb i.e. have gone is the right usage.

Q7. The conversation (a)/ we are having is completely (b)/ out of the main topic. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) offtopic (Id.): not appropriate/relevant to the situation Hence, out of the main topic will be replaced by off the main topic.

Q8. On the arrival of the mail, (a)/ the car finally (b)/ made the start. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) make a start (Id.): the act or process of beginning. Look at the examples given below: She is moving abroad to make a fresh start. I will paint the ceiling if youmake a start on the walls. Hence, made a start is the right usage

Q9. Second hand (a)/ furnitures were(b)/ put to auction. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) furniture (Uncountable noun): objects that can be moved such as tables, chairs, beds. Look at the example given below: We need to buy some new furniture. Furniture Furnitures (plural) Hence, pieces of furniture/furniture were/was is the right usage.

Q10. If she had seen (a)/ the car coming, she (b)/ may not crossed the road. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) Look at the structure: If + subject + had + V3 + subject + would have + V3 Hence, would not have crossed is the right usage.

Q11. His father (a)/ bought these furnitures
(b)/ the day before yesterday.
(c)/ No error. (d)
Ans: (b) Here, bought these furniture/these pieces of furniture is the right usage.

Q12. Although Niratyay is very intelligent and sincere (a)/ to his dealing he (b)/ often tells lies. (c)/ No error. (d)
Ans:
(b) in will replace to. in his dealings he is the right usage

Q13. The other day my sister told me
(a)/ that she will be moving (b)/ to her new apartment very soon. (c)/ No error (d)
Ans: (b) The Reporting Verb of sentence is in Past Tense Hence, Reported Speech will also be in Past Tense. Hence, that she would be moving is the right usage

Q14. Tony is giving me a lift. (a)/ He’s coming to (b)/ call for me at ten. (c)/ No error (d)
Ans: (b) call for somebody (Phr.V.): to collect somebody in order to go somewhere else. Here, Future Simple i.e. He will come to/He will be coming to is the right usage

Q15. Each of the students participating
(a)/ in the drawing competition
(b)/ have to bring his own materials. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Each of the students is a Singular Subject. Hence, Singular Verb i.e. has to bring his own materials is the right usage

Q16. Raj surprised everyone (a)/ when he created an unbreakable record (b)/ of one and a half centuries. ( 3)/ No error (d)
Ans: (c) Here, of one century and a half is the right usage

Q17. Do not write him of (a)/ as I feel he still has the fire (b)/ smouldering in him. (c)/ No error (d)
Ans: (a) write somebody/something off: to decide that somebody/something is a failure or not worth paying any attention to ; dismiss. Here, write him off is the right usage

Q18. The poor man saves the money
(a)/ but then he began to worry
(b)/ that thieves might take it away. (c)/ No error (d)
Ans: (a) The sentence shows Past Time. Hence, Past Simple i.e. The poor man saved the money is the right usage

Q19. He adviced me (a)/ to join (b)/ the computer course later in the year. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Here, He advised (Verb) me is the right usage. Advice (Noun): an opinion or suggestion. Advise (Verb): to give suggestion.

Q20. Some of our latest canon (a)/ that have come out of the production (b)/ line have a very long range. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Here, some of our latest canons (Plural) is the right usage some of is followed by a Plural Noun/Pronoun

Q21. Susan said that she shall (a)/ try to attempt the task (b)/ to the best of her ability. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Here, Reporting Verb (said) is in Past Tense. Hence, Verb of Reported Speech should be in Past Tense i.e. Susan said that she would is the right usage would (Aux.) is used to express desire/intent

Q22. He couldn’t but help (a)/ shed tears at the plight of the villagers
(b)/ rendered homeless by a devastating cyclone. (c)/ No error
(d)
Ans: (a) Here, He couldn’t help but is the right usage. But shows contrast.

Q23. Most of the members at the meeting felt (a)/ that the group appointed to investigate the case
(b)/ were not competent to do the job efficiently. (c)/ No error
(d)
Ans: (c) Here, the group is a Singular Subject. Hence, Singular Verb i.e. was not competent to do the job efficiently is the right usage.

Q24. Neither the size (a)/ nor the colour of the gloves (b)/ were right. (c)/ No error (d)
Ans: (c) When we use Neither – nor, the Verb agrees according to the Number/Person of the nearest Subject. Here, the colour is a Singular Subject. Hence, was (Singular Verb) right is the right usage.

Q25. It was only when they met that
(a)/ they found he has a childish simplicity (b)/ in him. (c)/ No error (d)
Ans: (b) The sentence is in Past Tense and childlike is the right usage. childlike (Adj.): having the qualities that children usually have childish (Adj.): typical of a child ; immature. Hence, they found he had a childlike simplicity is the right usage.

Top
error: Content is protected !!