You are here
Home > QB Subjectwise > Part 031 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 031 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. Even a fool when he holdeth his peace is counted wise.
(a) when he holdeth his peace
(b) No error
(c) Even fools
(d) is counted wise
Ans: (b) There is No error

Q2. Henry is a capable boy of doing anything.
(a) a capable boy
(b) of doing anything
(c) Henry is
(d) No error
Ans:
(a) capable will replace a capable boy when you describe someone as able/capable, we say — a capable person/boy/girl When you are able to/capable of doing something, we say — capable of running/singing/dancing

Q3. Africa is the second largest continent
(a)/ and it contain about one fifth (b)/ of all the land in the world. (c)/ No error (d).
Ans: (b) Here, subject it (Africa) is singular. Hence, singular Verb i.e., and it contains about one fifth is the right usage

Q4. We had (a)/ hardly reached the
(b)/ platform than the train came in. (c)/ No error (d).
Ans: (c) Hardly ……… when is correct form of connective. Hence, platform when the train came in is the right usage

Q5. When no individual is (a)/ responsible there are no (b)/ sense of responsibility. (c)/ No error (d).
Ans: (b) Here, subject (individual) is singular. Hence, singular verb i.e., responsible there is no is the right usage

Q6. I am not sure (a)/ if (b)/ he will come. (c)/ No error (d).
Ans: (d) No error

Q7. I felt privileged (a)/ to recite a poem in an honour of my teacher
(b)/ at a recent school function. 3 (c)/ No error (d).
Ans: (b) Here, definite article i.e., to recite a poem in the honour of my teacher is the right usage Look at the sentences: Coal is black. The coal of Jharia is of good quality.

Q8. It is now (a)/ five years since (b)/ I visit the Delhi. (c)/ No error (d).
Ans: (c) Here, use of the is improper. The sentence is in Past. Hence, I visited Delhi is the right usage.

Q9. Prisoners, especially long term convict (a)/ have to suffer most
(b)/ from emotional starvation.
(c)/ No error (d).
Ans: (a) Here, Prisoners, especially life term convicts is the right usage

Q10. This is not (a)/ a worth reading book (b)/ so don’t read it. (c)/ No error (d).
Ans: (b) Here, a book worth reading/a book worthy of reading is the right usage.

Q11. The beautiful, young girl (a)/ jumped in the river (b)/ in a state of depression. (c)/ No error (d).
Ans: (b) It is preposition related error. Hence, jumped into the river (motion) is the right usage in (Prep.) is used talk about position. into (Prep.) is used to suggest that people/things move from an outdoor space into an indoor space. Look at the sentences: She was walking in the garden. (position) She walked into her house. (movement)

Q12. The tree (a)/ is losing (b)/ its leaves. (c)/ No error (d).
Ans: (d) No error

Q13. People have (a)/ different ideas about (b)/ what makes a good holiday. (c)/ No error (d).
Ans: (d) No error

Q14. They decided (a)/ to consult (b)/ a marriage guidance counsellor.
(c)/ No error (d).
Ans: (d) No error

Q15. I saw (a)/ two deers (b)/ in the woods. (c)/ No error (d).
Ans: (b) The plural of deer is deer. Hence, two deer is the right usage

Q16. I enjoy jogging (a)/ and I enjoy
(b)/ playing the piano. (c)/ No error (d).
Ans: (b) Here, use of I enjoy (repetition) is superfluous. Hence, I enjoy jogging and playing the piano is the right usage

Q17. For testing (a)/ the new microphone,
(b)/ I tried to record my voice. (c)/ No error (d).
Ans: (a) To show purpose, an infinitive should be used. Hence, To test is the right usage.

Q18. My friends said (a)/ me that he was (b)/ unable to come. (c)/ No error (d).
Ans: (a) Here, My friend told is the right usage. He said to me He told me.

Q19. She has married (a)/ a young tall
(b)/ Australian accountant. (c)/ No error (d).
Ans: (b) Here, a tall young is the right usage. When more than one Adj. is used in a sentence, it usually comes in this order: Gen. Opinion/Specific Opinion Size Shape Age unusual lovely beautiful big round young small square old tall rectangular Colour Origin Material Type blue Dutch metal generalpurpose red Indian wood foursided pink Japanese plastic Ushaped Purpose cleaning hammering cooking

Q20. The hurrying crowds (a)/ of people past (b)/ each other amazed him. (c)/ No error (d).
Ans: (b) Here, of people passing/crossing (Gerund) is the right usage.

Q21. I have visited Mumbai two years ago (a)/ and I am planning to visit again (b)/ in the near future. (c)/ No error (d).
Ans: (a) The event relates to past time. Hence, Past Simple i.e., I visited Mumbai two years ago is the right usage.

Q22. He neither talks too much (a)/ nor he causes any trouble (b)/ during the lesson. (c)/ No error (d).
Ans: (b) Here, nor causes any trouble should be used. The use of He is superfluous. When the same subject is involved then after nor the subject is not used.

Q23. If I would have realised (a)/ what a bad shape our library is in (b)/ I would have done something.
(c)/ No error (d)
Ans: (a) Such sentences show that condition was not fulfilled in the past, hence job was not completed. The structure of such sentences is as follows: If + Past Perfect …. , …. would + have + Past Participle Hence, If I had realised should be used.

Q24. He has been (a)/ enhanced in position (b)/ as a result of his diligence and integrity. (c)/ No error (d)
Ans: (a) The sentence is in Past tense. Hence, He had been is the right usage

Q25. It is I (a)/who is responsible (b)/ for the delay. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Here,I is antecedent of relative pronounwho. Hence, who am responsible should be used here.

Top
error: Content is protected !!