You are here
Home > QB Subjectwise > Part 030 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 030 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 030 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Soil : Erosion : : Forest : ?
(a) Pollution
(b) Degradation
(c) Dense
(d) Deforestation
Ans: (d)

Q2. 2 : 7 : : 3 : ?
(a) 8 (b) 12
(c) 26 (d) 28 )
Ans: (c)

Q3. ACE : BDF :: MOQ : ?
(a) NPR (b) NZV
(c) MZU (d) MVT
Ans: (a)

Q4. After interchanging ÷ and +, 12 and 18, which one of the following equations becomes correct ?
(a) (90 × 18) + 18 = 60
(b) (18 + 6) ÷ 12 = 2
(c) (72 ÷18) × 18 = 72
(d) (12 + 6) × 18 = 36
Ans: (d)

Q5. (a) Time : Seconds
(b) Pressure : Barometer
(c) Length : Metre
(d) Volume : Litre

Ans: (b)

Q6. (a) 68 (b) 85
(c) 153 (d) 174

Ans: (c)

Q7. (a) SU (b) BD
(c) IK (d) PN

Ans: (d)

Q8. ICE, JDF, KEG, LFH, ?
(a) MIG (b) MHG
(c) MGI (d) HHI
Ans: (c)

Q9. Which consonant among the given responses is common if three meaningful words are made from the given letters?
RTYFD
(a) R (b) T
(c) F (d) D
Ans: (a)

Q10. 1. Convince 2. Converge
3. Convenience 4. Convalesce
5. Converse

(a) 1, 4, 3, 2, 5 (b) 4, 3, 2, 5, 1
(c) 4, 3, 2, 1, 5 (d) 4, 2, 5, 3, 1
Ans: (b)

Q11. Lion : Den : : Rabbit : ?
(a) Hole (b) Pit
(c) Burrow (d) Trench
Ans: (c)

Q12. Put the correct words in the blanks :
Christmas : ? : : ? : Biryani

(a) Christian, Muslim
(b) Cashew, Rice
(c) Jesus, Ramzan
(d) Cake, Id-ul-Fitre
Ans: (d)

Q13. 91 : ? :: 64 : 54
(a) 63 (b) 101
(c) 32 (d) 70
Ans: (d)

Q14. EAC : KGI :: HDF : ?
(a) PLN (b) KIJ
(c) FBD (d) NJL
Ans: (d)

Q15. Which words of the following do not have the same relationship as between the words CHARITABLE and SELFISH ?
(a) ILLUMINATE and DAR-KEN
(b) ADHERE and STICK TO
(c) CHASTE and IMMORAL
(d) SADISTIC and KINDHEARTED
Ans: (b)

Q16. (a) Orange (b) Apple
(c) Lemon (d) Grapes

Ans: (b)

Q17. (a) 3 – 9 (b) 5 – 25
(c) 7 – 49 (d) 8 – 64

Ans: (d)

Q18. Select the odd letters from the given alternatives.
(a) OMNLM (b) TOQOP
(c) WUVTU (d) RPQOP
Ans: (b)

Q19. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series :
NOA, PQB, RSC, ?

(a) TUD (b) TVD
(c) TUE (d) TVE
Ans: (a)

Q20. If the letters of the English alphabet are serially numbered, one of the answers given below has a meaningful word hidden in it. Identify the answer.
(a) 13, 8, 9, 17, 14, 22
(b) 1, 12, 7, 5, 2, 18, 1
(c) 1, 7, 5, 12, 18, 1
(d) 4, 21, 7, 18, 13, 1
Ans: (b)

Q21. Arrange the following words as per order in the dictionary :
I. Management
II. Manufacture III.Maintain IV.Manner

(a) I, II, III, IV (b) III, II, IV, I
(c) IV, III, II, I (d) III, I, IV, II
Ans: (d)

Q22. Hour : Second : : Tertiary : ?
(a) Ordinary (b) Secondary
(c) Primary (d) Intermediary
Ans: (c)

Q23. Car : Garrage : : ? : Hangar
(a) Train (b) Truck
(c) Aeroplane (d) Bus
Ans: (c)

Q24. 17 : 102 : : 23 : _?_
(a) 138 (b) 216
(c) 112 (d) 413
Ans: (a)

Q25. Select the related letters from the given alternatives.
AKU : ? : : CMW : DNX

(a) BGL (b) BLQ
(c) BGQ (d) BLV
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!