You are here
Home > QB Subjectwise > Part 030 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 030 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. Seldom if ever (a)/ nature does operate (b)/ in closed and separate compartments. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) Use of does is unnecessary. Here, does Nature Operate is the right usage.

Q2. Mohan leapt (a)/ on the opportunity
(b)/ that came his way.
(c)/ No error. (d)
Ans: (b) leap at something: to accept a chance or an opportunity quickly. Hence, at the opportunity is the right usage

Q3. Water contamination has become more serious (a)/ since chemists have begun to use (b)/ new substances. (c)/ No error.
(d)
Ans: (b) Here, not an Infinitive but Gerund i.e. since chemists have begun using new substances is the right usage

Q4. Due to inflation (a)/ the cost of living (b)/ escalated in the last one year. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) When Past has effect on the Present, Present Perfect should be used. Hence, has escalated in the last one year is the right usage.

Q5. Just as (a)/ I was entering the room, (b)/ the family was going for a party. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) Here, the family was going to the party is the right usage.

Q6. The arm was so badly injured
(a)/ that he must have (b)/ it amputated (c)/ No error. (d)
Ans: (b) Here, that he had to get/that he got is the right usage.

Q7. You need not tell a lie (a)/ when the judge asked you where you were (b)/ When the crime was committed. (c) No error. (d)
Ans:
(a) Here, Past Perfect i.e. You needn’t have told a lie is the right usage. When two events have taken place in the past and an event that occurs before another event in the past, then Past Perfect Tense is used for it.

Q8. Mobile phones are so importance these days that they are no longer luxury items but have become a necessity.
(a) a necessity
(b) so importance these days
(c) no longer
(d) No error
Ans: (b) Here, so important (Adjective) these days is the right usage. It is not proper to use importance (Noun) here.

Q9. Neither he or his wife has arrived.
(a) has arrived (b) Neither he
(c) No error (d) or his wife
Ans: (d) Neither ….. nor is correct form of connectives. Here, nor his wife is the right usage.

Q10. The process was too simple and easy to understand that it hardly took five minutes for us to grasp it.
(a) No error
(b) and easy to understand that it hardly
(c) took five minutes for us to grasp it
(d) The process was too simple
Ans: (d) So: to such a great degree So refers to a result clause introduced by that. Hence, The process was so simple

Q11. Read not to contradict nor to believe but to weigh and consider.
(a) but to weigh and consider
(b) No error
(c) nor to believe
(d) Read not to contradict
Ans: (b) No error

Q12. The decapitated body of a young girl was discovered yesterday.
(a) No error
(b) The decapitated body
(c) of a young girl
(d) was discovered yesterday
Ans: (d) decapitate: to cut off somebody’s head ; behead. Look at the example given below: His decapitated body was found floating in a canal. Here, was found yesterday is the right usage

Q13. We really wanted to go to the park but we were told not to go out if it rain.
(a) No error (b) were told
(c) wanted to go (d) if it rain
Ans: (d) The sentence shows past time. Hence, if it rained is the right usage

Q14. It has been said that history is the essence of innumerable biography.
(a) No error
(b) of innumerable biography
(c) that history is the essence
(d) It has been said
Ans: (b) Here, of innumerable biographies (Plural) is the right usage.

Q15. The International Day against Drug Abuse and Illicit Traffickings is observed on June 26th.
(a) Drug Abuse and Illicit Traffickings
(b) No error
(c) is observed on June 26th
(d) The International Day against
Ans: (a) The word trafficking is an Uncountable Noun. Hence, Drug abuse and human trafficking is the right usage.

Q16. If man makes proper use of his time and opportunities and follow his aim in life with patience and perseverance, he is sure to succeed.
(a) and perseverance, he is sure to succeed.
(b) If man makes proper use of his time and opportunities
(c) and follow his aim in life with patience
(d) No error
Ans: (c) Here, Subject (The man) is Singular. Hence, Singular Verb i.e., and follows his aim in life with patience is the right usage.

Q17. Jewellery retailers across India decided to suspend sold of gold coins and bars for six months.
(a) to suspend sold
(b) of gold coins and bars for six months.
(c) No error
(d) Jewellery retailers across India decided
Ans: (a) sale (N.): the act of selling sold (V.): Past (V2) and Past Participle (V3) of sell (V1) Hence, to suspend sale is the right usage

Q18. Who do you think will win the game ?
(a) Who do you
(b) No error
(c) win the game
(d) think will
Ans: (b) No Error

Q19. My cousin cannot understand why his teacher says that the earth move round the sun.
(a) teacher says
(b) cannot understand
(c) No error
(d) move round the
Ans: (d) Simple Present Tense is used in facts, generalisations and universal truths. as in — The earth moves round the sun. In Indirect Speech the tense remains unchanged. Hence, moves round the is the right usage.

Q20. Reading is no longer popular among the youthful of today. As the influence of the internet has taken over a very important and active hobby.
(a) among the youthful of today
(b) very important and active hobby
(c) influence of the internet
(d) No error
Ans: (a) youth (Uncountable N.): the condition/quality of being young youths (N.) →Plural the youth (Plural): young people considered as a group Look at these expressions: the nation’s youth the youth of today youthful energy Hence, among the youth of today is the right usage

Q21. A person who sticks to one thing inspite of initial difficulties is sure to succeed in the end.
(a) A person who sticks to one thing
(b) is sure to succeed in the end
(c) inspite of initial difficulties
(d) No error
Ans: (d) No error

Q22. What make people angry or tense is actually a mystery which is difficult to explain.
(a) No error
(b) What make people angry
(c) or tense is actually a mystery
(d) which is difficult to explain
Ans: (b) When What is the Sub. of a clause, it takes a Singular Verb. Hence, what makes people angry is the right usage.

Q23. She gave me details of all the schools she had visited while she was on an official tour.
(a) all the schools she had visited
(b) No error
(c) She gave me details of
(d) while she was on a official tour
Ans: (c) the (Def. Art.) will be used before details detail (Countable N.): a small individual fact/item, Here, details refers to specific information Hence, She gave me the details of is the right usage.

Q24. The doctor recommended that he should take a holiday.
(a) that he should
(b) take a holiday
(c) The doctor recommended
(d) No error
Ans: (c) recommended will be replaced by advised advised is more suitable in the context Hence, The doctor advised is the right usage.

Q25. Education is the only effective tool to help eradicate the problem of violence against women.
(a) problem of violence
(b) help eradicate
(c) the only affective tool
(d) No error
Ans: (d) No Error

Top
error: Content is protected !!