You are here
Home > QB Subjectwise > Part 029 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 029 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. In India, (a)/ there are (b) / many poors. (c)/No error (d)
Ans: (c) Poor is an Adjective. The poor (Noun) = people who have very little money. Hence, many poor people is the right usage

Q2. I worked (a)/ as medical representative
(b)/ for eight months. (c)/No error (d)
Ans:
(b) a (Indef. Art.) will be used before medical representative Hence, a medical representative is the right usage.

Q3. One must learn (a)/ to distinguish
(b)/ good from bad. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error Look at the examples given below: At what age are children able to distinguish between right and wrong ? It was hard to distinguish one twin from the other. Both sentences are correct. It is better to use between good and bad

Q4. The children (a)/ laughed at (b)/ the clown. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error

Q5. Had the plane not been delayed,
(a)/ I will reach here (b)/ in time for the function. (c)/ No error (d)
Ans: (b) If the tense in the Conditional Clause is in Past Perfect, the tense in the Main Clause is in Perfect Conditional. Look at the examples given below: If it had rained, you would have got wet. Past Perfect Perfect Tense Conditional Had you worked hard, you would have passed your exam. Hence, I would have reached here is the right usage.

Q6. In India, hill stations (a)/ usually have (b)/ beautiful sceneries.
(c)/ No error (d)
Ans: (c) Plural of scenery is scenery. scenery: the natural features of an area. Hence, beautiful scenery is the right usage

Q7. She was ill for five days (a)/ when the doctor (b)/ was sent for. (c)/ No error (d)
Ans:
(a) The work continued in the past for a period of time. Hence, Past Perfect Continuous i.e. She had been ill for five days is the right usage

Q8. The United Nations (a)/ enquired for (b)/a cease fire. (c)/No error (d)
Ans: (b) appeal (V.): a formal request to a court or to somebody in authority for a judgement or a decision to be changed. appealed will replace enquired. Hence, appealed for is the right usage

Q9. Ghana, Nigeria and Gambia (a)/ each have parts to play (b)/ in the development of Africa. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Have a part to play: to be able to help. Hence, each have a part to play is the right usage.

Q10. In these days of inflation (a)/a ten rupees note will not buy you (b)/ even an ordinary meal. (c)/ No error (d)
Ans: (b) The structure for the use of such terms is as follows: a tenrupee note () a ten rupee note (×) a fiverupee note () a fivemile walk () a twoday leave () Here, ten rupees is a Compound Adj. So, hyphen must be used between ten and rupee →tenrupee and rupees will also be replaced by rupee (Singular) Hence, a tenrupee note will not buy you is the right usage.

Q11. Most of my friends (a)/ heard the earthquake (b)/ but I was totally unaware of it. (c)/ No error (d)
Ans: (b) an earthquake is felt and not heard. Hence, felt the earthquake is the right usage

Q12. He walks (a)/ as if the earth (b)/ belonged to him. (c)/ No error
(d)
Ans:
(d) No error

Q13. Many a man (a)/ have come to India from Bangladesh (b)/to live here permanently. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) Many a/an + Noun and More than one + Noun are always followed by a Singular Verb. Hence, has come to India is the right usage

Q14. Our football team(a)/comprises of (b)/eleven skilled players. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) comprise: be comprised of; consist of Look at the examples given below: The collection comprises 347 paintings. The committee is comprised of five representatives. Hence, comprises will replace comprises of

Q15. Knowledge and wisdom makes
(a)/ an individual truly complete
(b)/ and selfassured. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) Knowledge and wisdom is a Plural Subject. Hence, knowledge and wisdom make (plural) is the right usage

Q16. One of the boys(a)/ who always give the correct answer (b)/ is Samuel. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) One of is followed by Plural Noun and Singular Verb Hence, who always gives the correct answer is the right usage.

Q17. It is high time (a)/we renovate (b)/ our old house. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) It is + high time should be followed by Past Simple. It shows present time. Hence, we renovated is the right usage.

Q18. Headmaster (a)/has instructed (b)/ the teachers to follow the rules of the school. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) the (Def. Art.) should be used before Headmaster because there is only one Headmaster.

Q19. The first inning (a)/of the match (b)/ was very sensational.
(c)/ No error. (d)
Ans: (a) Innings is used in both the numbers. For example % an innings or several innings. Hence, The first innings is the right usage

Q20. How long it takes (a)/to travel from Chennai to Trichy (b)/ by train? (c)/ No error. (d)
Ans: (a) of an Interrogative Sentence starting with wh– words and How, the structure is as follows: How long + do/does + subject + V1 or V1 + s or es + …? Look at the sentences: How long does the train take to reach Mumbai from Delhi ? How long do you need to do this work ? Hence, How long does it take is the right usage.

Q21. One should respect (a)/ the religions of others (b)/ as much as his own. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) The Possessive of one is one’s Hence, as much as one’s own is the right usage.

Q22. On a holiday (a)/ I prefer reading story books (b)/ than visiting my friends. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) If prefer is followed by Noun/Pronoun/Gerund, to should be used, not than or rather than. Hence, to visiting my friends is the right usage

Q23. I was (a)/ laying down (b)/ when the door bell rang. (c)/ No error.
(d)
Ans: (b) lie (lies, lying, lay, lain): to put yourself in a flat position. Hence, lying down is the right usage

Q24. I told the teacher (a)/ that the homework set for the day (b)/ was much too heavy for us to complete. (c)/ No error. (d)
Ans: (d) No error

Q25. Someone, they don’t know (a)/ who, knocked at (b)/ their door in midnight. (c)/ No error (d)
Ans: (c) at (Prep.) is used for specifying a particular point in time. Look at the examples given below: Let’s meet for lunch at noon I have a class at eight thirty on Tuesday. Hence, their door at midnight is the right usage.

Top
error: Content is protected !!