You are here
Home > QB Subjectwise > Part 028 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 028 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 028 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. DOCTOR : PATIENT :: LAWYER:?
(a)CUSTOMER (b) CLIENT
(c)CONSUMER (d) BUYER
Ans: (b)

Q2. 182 : ? : : 210 : 380
(a) 342 (b) 272
(c) 240 (d) 156
Ans: (a)

Q3. BCFE : HILK : : NORQ : ?
(a) TXWU (b) TXUW
(c) TUXW (d) TUWX
Ans: (c)

Q4. If P denotes ÷, Q denotes ×, R denotes + and S denotes –, then 12 Q 15 P 3 R 4 S 6 = ?
(a) 70 (b) 57
(c) 58 (d) 68
Ans: (c)

Q5. (a) Wool (b) Feather
(c) Hair (d) Grass

Ans: (d)

Q6. (a) 49 – 33 (b) 62 – 46
(c) 83 – 67 (d) 70 – 55

Ans: (d)

Q7. (a) DEVW (b) GHFG
(c) JKNO (d) CBED

Ans: (d)

Q8. HIIJ, IJJK, JKKL, KLLM, LMMN, ?
(a) LNNO (b) MNNP
(c) NOOP (d) MNNO
Ans: (d)

Q9. TENDENTIOUS
(a) INTENTION (b) DENTIST
(c) TENT (d) STUDENT
Ans: (a)

Q10. Arrange the leaves according to their size (Small to large) :
1. Mango leaf
2. Tamarind leaf
3. Papaya leaf
4. Banana leaf

(a) 1,2,3,4 (b) 3,2,4,1
(c) 2,1,3,4 (d) 2,3,1,4
Ans: (c)

Q11. Water : Swim : : Land : ?
(a)Walk (b) Stand
(c) Sit (d) Move
Ans: (a)

Q12. 42 : 31 :: ?
(a) 97 : 86 (b) 53 : 46
(c) 79 : 86 (d) 64 : 79
Ans: (a)

Q13. acme : mace :: alga : ?
(a) glaa (b) gaal
(c) laga (d) gala
Ans: (d)

Q14. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find out the correct answer for the unsolved equation on that basis.
If 8 + 8 = 72, 5 + 5 = 30 and 7 + 7 = 56, what is 6 + 6 = ?

(a) 40 (b) 42
(c) 30 (d) 36
Ans: (b)

Q15. (a) Book (b) Journal
(c) Article (d) Newspaper

Ans: (c)

Q16. (a) 153, 45 (b) 165, 80
(c) 132, 36 (d) 124, 48

Ans: (b)

Q17. (a) BDFH (b) ACEG
(c) IKMO (d) RTVW

Ans: (d)

Q18. CEG, IKM, OQS, ?
(a) TVX (b) UWY
(c) UWZ (d) TVW
Ans: (b)

Q19. From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
INFLATIONARY
(a) FLAIR (b) FAULTY
(c) NATIONAL (d) RATION
Ans: (b)

Q20. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?
1. House 2. Palace
3. Bungalow 4. Hut

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 2, 3, 1, 4
(c) 3, 2, 1, 4 (d) 4, 1, 3, 2
Ans: (d)

Q21. Cot : Mattress : : Floor : ?
(a) Curtain (b) Bedspread
(c) Tiles (d) Carpet
Ans: (d)

Q22. 8 : 20 : : 14 : ?
(a) 35 (b) 30
(c) 28 (d) 20
Ans: (a)

Q23. BDFH : JLNP : : RTVX : ?
(a)BDHF (b) BDFZ
(c) ZBDF (d) YZAB
Ans: (c)

Q24. If 6 × 9 × 3 = 963 and 4 × 8 × 5 = 845, then 9 × 4 × 7 = ?
(a) 974 (b) 479
(c) 497 (d) 749
Ans: (c)

Q25. (a) Guitar (b) Violin
(c) Flute (d) Veena

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!