You are here
Home > QB Subjectwise > Part 028 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 028 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. IIM Calcatta’s MBA programme (a)/ is regarded (b)/ as the finest in the country. (c)/ No error (d).
Ans: (c) the finest in the country/as one of the finest in the country is the right usage

Q2. One of the most (a)/ widely spread (b)/ bad habit is the use of tobacco. (c)/ No error (d).
Ans:
(c) one of is followed by a Plural Noun/Pronoun Hence, bad habits is the use of tobacco is the right usage

Q3. He feels his troubles (a)/ as much or (b)/ even more than they. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, even more than they are is the right usage.

Q4. I like reading (a)/ more than (b)/ to play. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, playing is the Object of the sentence and in this case Gerund will be used. Hence, playing is the right usage

Q5. The old lady swooned (a)/ but was soon (b)/ restored at senses. (c)/ No error (d)
Ans: (c) When we restore somebody/something to something/ somebody, we use to after restore Hence, restore to senses is the right usage.

Q6. I shall have to (a)/ withdraw from my savings (b)/ to buy a new car. (c)/ No error. (d)
Ans: (d) No error

Q7. The whole block of flats (a)/ including two shops were (b)/ destroyed in fire. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) Expressions such as with, together with, including, accompanied by, in addition to or as well do not change the number of the Subject. Moreover, The whole block of flats is a Singular Subject. Hence, including two shops was is the right usage.

Q8. The new device (a)/ aims at eliminating (b)/ the risk of short – circuiting. (c) / No error (d)
Ans: (c) shortcircuit (Noun): a failure in an electrical circuit. Hence, the risk of shortcircuit is the right usage

Q9. I wish to heartily (a)/ congratulate you for (b)/ your astounding success. (c)/No error (d)
Ans: (b) When you congratulate someone on something, you give him your good wishes because something special/pleasant has happened to him. When you congratulate someone for something, you praise him for an achievement. Look at the examples given below: I’d like to congratulate you on your marriage. I’d like to congratulate the staff for their good job. Hence, congratulate you on is the right usage

Q10. The visitor took the vacant seat (a)/ next from mine (b)/ one of the many huge sofas in the room. (c)/ No error (d)
Ans: (b) to (Prep.) is used after Adj. like married, engaged, similar, next, etc. next to (Adv.): adjacent to ; at or one side of Look at the sentences: The car next to hers is mine/Raju’s. The house next to mine is Sheena’s. Hence, next to mine is the right usage.

Q11. He was (a)/ a learnt man among lords, (b)/ and a lord among learned men. (c)/No error (d)
Ans: (b) learnt (V.): to gain knowledge/skill by studying, from experience, etc. learn (V1) →learnt/learned (V2) →learnt/learned (V3) learned (Adj.): having a lot of knowledge because you have studied and read a lot Look at the exmples given below: He is a serious scholar, a genuine learned man. She is a learned and respected teacher. Hence, a learned man among lords is the right usage

Q12. With our great annoyance (a)/ we found the ground (b)/ filled with broken glasses. (c)/ No error (d)
Ans:
(a) Here, To our great annoyance is the right usage Annoyance (Noun): the feeling of being slightly angry; irritation. Look at the example given below Much to our annoyance, they decided not to come after all.

Q13. Paradise Lost (a)/ is (b)/a epic poem. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, an epic (evowel sound) poem right usage

Q14. After toiling very hardly (a)/ over a long period of time (b)/he found that he had met no profit at all. (c)/ No error (d)
Ans: (a) hardly: almost no/not. Hence, After toiling very hard (Adverb) is the right usage

Q15. Excuse (a)/ me (b)/interrupting you. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, Excuse me for interrupting you is the right usage Look at the example given below: I hope you will excuse me for being so late.

Q16. At this time of the year (a)/ the mountains are (b)/usually covered with ice. (c)/ No error (d)
Ans: (a) During this time/period of the year is the right usage during: all through a period of time. Look at the example given below: There are extra flights to Delhi during the winter.

Q17. One of my friends (a)/ are (b)/an I.A.S officer. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) one of my friends is a Singular Subject. Hence, Singular Verbis is the right usage

Q18. The Arabian Nights’ (a)/ are enjoyed (b)/ by all kinds of readers. (c)/ No error (d).
Ans: (b) The Arabian Nights is a book and is Singular. Hence, is enjoyed (singular verb) is the right usage

Q19. She has not completed (a)/ her course, (b)/ Isn’t it ? (c)/ No error (d).
Ans: (c) The sentence is negative. Hence, affirmative question tag i.e., Has she is the right usage.

Q20. Every citizen is (a)/ entitled to (b)/ the voting. (c)/ No error (d).
Ans: (c) It is not proper to use the here. Hence, Every citizen is entitled to voting is the right usage

Q21. The collector (a)/ visits the office regularly (b)/ Isn’t it ? (c)/ No error (d).
Ans: (c) If the main part of the sentence doesn’t have an Aux. V., the Question Tag uses an appropriate form of do. Look at the examples given below: I said that, didn’t I ? Aux. V. You recognise me, don’t you ? She eats meat, doesn’t she ? Hence, doesn’t he ? is the right usage.

Q22. No sooner did the rabbit (a)/come out of the bush (b)/ when the hunter killed it. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) As no sooner introduces the event that occurs first, than will be used with it. No sooner — than is the correct pair of Correlatives Hence, than the hunter killed it is the right usage.

Q23. Shakespeare has written(a)/ many plays (b)/as well as some poetries. (c)/ No error (d)
Ans: (c) poetry (N.): a collection of poems Use of poetries is incorrect Hence, as well as some poetry/poems is the right usage

Q24. Neither of the girls (a)/ were willing to (b) / accept the proposal. (c)/ No error (d)
Ans: (d) Neither of is followed by a Plural Noun/Pronoun and a Singular/Plural Verb. Look at the example given below: Neither of my parents speaks/speak a foreign language.

Q25. A interesting book (a)/ ‘A Tale of two cities’ (b)/was written by Alexander Dumas. (c) / No error (d)
Ans: (a) Here, An interesting (vowel–i) book is the right usage

Top
error: Content is protected !!