You are here
Home > QB Subjectwise > Part 027 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 027 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 027 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Find the odd word from the given alternatives.
(a) Time (b) Skill
(c) Interest (d) Knowledge
Ans: (a)

Q2. Find the odd number pair from the given alternatives :
(a) (3 , 12) (b) (2 , 6)
(c) (6 , 42) (d) (5 , 35)
Ans: (d)

Q3. If the day after tomorrow is Tuesday what day will two days after the day after tomorrow be?
(a) Monday (b) Wednesday
(c) Saturday (d) Thursday
Ans: (d)

Q4. COUNTEPART
(a) PROTECT (b)TEMPER
(c) TENOR (d) TREAT
Ans: (b)

Q5. a. Paper, b. Library,
c. Author d. Book
e. Pen

(a) b, d, c, e, a (b) c, b, a, e, d
(c) c, e, a, d, b (d) e, a, c, d, b
Ans: (c)

Q6. Rough : Smooth :: Systematic : ?
(a) Sloppy (b) Carefree
(c)Meticulous (d) Cautious
Ans: (b)

Q7. Select the related word from the given alternatives :
FINGERS : HAND :: ? : FEET

(a) NAILS (b) TOES
(c) ANKLE (d) HEELS
Ans: (b)

Q8. JLNP : OMKI : : SUWY : ?
(a) MLKJ (b) PLHD
(c) XVTR (d) FGHI
Ans: (c)

Q9. If ‘+’ means ‘×’, ‘–’ means ‘÷’, ‘×’ means ‘–’ and ‘÷’ means ‘+’, then what will be the value of 16 ÷ 64 – 8 × 4 + 2?
(a) 18 (b) 24
(c) 16 (d) 12
Ans: (c)

Q10. (a) January (b) March
(c) July (d) September

Ans: (d)

Q11. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Throat (b) Eye
(c) Ear (d) Skin
Ans: (a)

Q12. Find the odd number pair from the given alternatives :
(a) 36 – 48 (b) 56 – 44
(c) 78 – 66 (d) 33 – 64
Ans: (d)

Q13. If the third Friday of a month is 16th what date is the fourth Tuesday of that month ?
(a) 20th (b) 22nd
(c) 27th (d) 29th
Ans: (c)

Q14. SOCIALISATION
(a) SCOUT (b)CLASS
(c) LIAISON (d) ASSOCIATION
Ans: (a)

Q15. (a) Grandfather
(b) Great grandfather
(c) Grandson
(d) Son
(e) Father

(a) (c) (d) (e) (a) (b)
(b) (d) (a) (c) (e) (b)
(c) (a) (b) (c) (d) (e)
(d) (b) (c) (a) (e) (d)
Ans: (a)

Q16. BOOK : BOOKCASE : :
CLOTHES : ?

(a) RACK
(b) PRESS
(c)WARDROBE
(d) NAPTHALENE BALLS
Ans: (c)

Q17. Give Set : (4, 25, 81)
(a) (4, 36, 79) (b) (9, 48, 81)
(c) (16, 64, 100)(d) (9, 49, 143)
Ans: (c)

Q18. IKKL : JLLM : : SUUV : ?
(a) FFGH (b) CEFE
(c) WXXZ (d) TVVW
Ans: (d)

Q19. If + means ÷, ÷ means –, – means × and × means +, what will be the value of the following expression:
8 + 4 ÷ 3 × 5 – 9 = ?

(a) 44 (b) 53
(c) 62 (d) 64
Ans: (a)

Q20. (a) Snooker (b) Table Tennis
(c) Badminton (d) Billiards

Ans: (c)

Q21. (a) 40-5 (b) 60-12
(c) 32-4 (d) 88-11

Ans: (b)

Q22. (a) ZXVT (b) USQO
(c) DEFG (d) PNLJ

Ans: (c)

Q23. a, c, f, j, ?, ?
(a) ou (b) mo
(c) lp (d) rv
Ans: (a)

Q24. THOROUGHLY
(a) Rough (b) Glory
(c) Thorny (d) Though
Ans: (c)

Q25. a. probation
b. advertisement
c. application
d. selection
e. interview
f. appointment

(a) a, b, c, d, e, f
(b) a, b, c, e, d, f
(c) b, c, e, d, f, a
(d) f, e, d, c, b, a
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!