You are here
Home > QB Subjectwise > Part 027 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 027 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. The young man (a)/ was surprised (b)/ perhaps a shade scandalized. (c)/ No error (d).
Ans: (d) No error Here, (a) a shade (N.): a little ; slightly

Q2. Every boy and every girl (a)/ were given (b)/ a packet of sweets. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) Singular V. is used with Singular Sub. and also with every. Hence, was given is the right usage.

Q3. In 1906 a earthquake (a)/destroyed much (b)/of San Francisco. ( 3)/ No error (d)
Ans: (a) Here, e is vowel in earthquake. Hence, article an i.e. In 1906 an earthquake is the right usage.

Q4. His parents does not (a) / approve of (b)/ his business. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Do (Aux. V.) is used with Plural Sub. Look at the sentences: He does not like ice cream. (Singular Sub.) They do not like ice cream. (Plural Sub.) Hence, His parents do not is the right usage.

Q5. The college library is (a) / not only equipped with (b) / very good books but also with the latest journals. (c)/No error (d)
Ans: (b) When we use Correlative Conjunctions, both the clauses should be parallel. Hence, equipped not only with is the right usage.

Q6. The lovers walked (a) / besides each other (b)/ in silence. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Besides: in addition to Beside: next to or at the side of somebody Look at the examples given below: He sat beside her all night. I have got no family besides my parents. Hence, beside each other is the right usage

Q7. Men are wanted (a)/ for the army (b)/ and the navy, and the air force. (c)/ No error (d)
Ans:
(a) wanted (Adj): being searched for by the police in connection with a crime. require: need something; depend on somebody. Hence, Men are required is the right usage

Q8. She had an (a) / miserable existence (b)/living with him. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Here, she had a is the right usage as ‘m’ in miserable is a consonant.

Q9. A weakminded person is frighten away (a)/ by the initial difficulties and (b)/ gives up the attempt in despair. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Past Participle form of the Verb (V3) is used in Passive Voice Hence, A weakminded person is frightened is the right usage

Q10. The Beatles (a)/ will ever be my favourite (b)/ pop group. (c)/ No error (d)
Ans: (b) always will replace ever because ever is not used in Positive sentences. Look at the sentencs: She was always in a hurry. () She was ever in a hurry. (×) Hence, will always be my favourite is the right usage

Q11. She was shocked when (a)/ she heard the news (b)/that he has died. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Here, Principal clause is in Past Tense. Hence, that he had died (past) is the right usage

Q12. The behaviour of young (a)/ boys are the subject of (b)/ comment the world over. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) Here, SubjectThe behaviour of young boys is Singular. Hence, Singular Verb i.e. boys is the subject of is the right usage

Q13. They dreamed of a society (a)/ where everyone (b)/ were equal. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Everyone is a Singular Subject. Hence was/is equal should be used. Hence, was/is equal is the right usage.

Q14. On Senegal (a)/ it is considered impolite (b)/ if you do not share your food. (c)/ No error (d)
Ans: (a) In should replace On Hence, In Senegal is the right usage

Q15. We discussed about the problem thoroughly (a)/on the eve of the examination (b)/ that I found it very easy to work it out. (c)/ No error (d)
Ans: (a) discuss (V.): to talk about something discuss about something is wrong usage. Hence, we discussed the problem thoroughly is the right usage

Q16. The wise father told him (a)/ that the mangoes had gone bad as they were (b)/ in contact with the one rotten mango. (c)/ No error (d)
Ans: (c) It is not proper to use the before a Cardinal Number. Hence, in contact with a rotten mango is the right usage.

Q17. The box of eggs (a)/ are lying (b)/ on the table. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) Here, The box is the subject, not eggs. Hence, is lying (singular) is the right usage.

Q18. In his book (a)/ Churchi l l describes (b)/ that historical first meeting with Roosevelt. (c)/ No error (d)
Ans: (c) historic (Adj): It is usually used to describe something that is so important that it is likely to be remembered. historical is used to describe a past event. Hence, that historic first meeting with Roosevelt is the right usage.

Q19. The ant who was nearby (a)/ walked forward and bit the hunter (b)/ sharply in the ankle. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Who should be used for persons/people. Hence, The ant which/that was nearby is the right usage.

Q20. They can promise you (a)/ an experience (b)/ you won’t never forget. (c)/ No error (d)
Ans: (c) It is a double negatives related error. Hence, you won’t forget/you will never forget is the right usage.

Q21. The dress that the (a)/ girl wore was (b)/ more attractive than the other girls. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Dress should be compared with dress, not girls. Hence, more attractive than that of the other girls is the right usage.

Q22. Fifty years has passed (a)/ since man first ventured (b)/ into outer space. (c)/ No error (d)
Ans:
(a) Here, Subject (Fifty years) is Plural. Hence, Fifty years have passed is the right usage.

Q23. A chill wind blew (a)/ and icy fingers of death (b)/ crept up my spine. (c)/ No error (d).
Ans: (c) creep up on somebody: to begin to affect somebody. creep in/into something: to begin to happen or affect something. Look at the examples given below Tiredness can easily creep up on you while you are driving. As she became more tired, errors began to creep into her work. Hence, crept into my spine is the right usage

Q24. Such rules (a)/ do not apply to (b)/ you and I. (c)/ No error (d).
Ans: (c) you and I is the Object in the sentence, but I is a Subject Pro., so, me (Object Pro.) will replace I (Sub. Pro.) Hence, you and me is the right usage

Q25. The river (a)/ has overflown (b)/ its banks. (c)/ No error (d).
Ans: (b) overflow (past= over flowed): to be so full that the contents go over the sides. Hence, has overflowed is the right usage

Top
error: Content is protected !!