You are here
Home > QB Subjectwise > Part 026 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 026 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 026 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Heart : Cardiologist : : Brain :
_?_

(a) Ophthalmologist
(b) Nephrologist
(c) Neurologist
(d) Gynaecologist
Ans: (c)

Q2. 8 : 81 :: 64 : ?
(a) 525 (b) 625
(c) 125 (d) 137
Ans: (b)

Q3. Select the related letters from the given alternatives.
EGIK : FHJL :: MOQS : ?

(a) LNOQ (b) NPRT
(c) KMOQ (d) NRPT
Ans: (d)

Q4. (a) Telephone (b) Tape-Recorder
(c) Transistor (d) Telescope

Ans: (d)

Q5. (a) SMS (b) Speed post
(c) Letter (d) Money order

Ans: (a)

Q6. (a) 42 : 2 (b) 81 : 9
(c) 24 : 6 (d) 54 : 17

Ans: (d)

Q7. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) CZHK (b) MLAG
(c) XVBU (d) SEND
Ans: (a)

Q8. BLANDISHMENT
(a) BOARD (b) METAL
(c) SHAPE (d) CRASH
Ans: (b)

Q9. From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word :
COMPANIONSHIP

(a) OPEN
(b) OPIUM
(c) OPINION
(d) NATION
Ans: (c)

Q10. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Incompatible
2. Incomparable
3. Incongruous
4. Inconsistent

(a) 2, 1, 4, 3 (b) 3, 4, 2, 1
(c) 4, 2, 1, 3 (d) 2, 1, 3, 4
Ans: (d)

Q11. bifurcate : divide: loathe : ?
(a) love (b) jealous
(c) detest (d) rude
Ans: (c)

Q12. Adversary : Enemy : : Adversity : ?
(a) Dynamic (b) Love
(c) Difficulty (d) Friend
Ans: (c)

Q13. Select the related number from the given alternatives.
11 : 110 : : 15 : ?

(a) 149 (b) 210
(c) 151 (d) 200
Ans: (b)

Q14. Select the related letters from the given alternatives :
OOQR : QQST :: UUWX : ?

(a) WWYZ (b) YYWZ
(c) ZZWY (d) YYZZ
Ans: (a)

Q15. (a) DICTAPHONE
(b) GRAMAPHONE
(c) MICROPHONE
(d) TELEPHONE

Ans: (a)

Q16. (a) Tardy (b) Slow
(c) Late (d) Tired

Ans: (c)

Q17. Find the odd number pair from the given alternatives.
(a) 73–61 (b) 57–69
(c) 47–59 (d) 42–29
Ans: (d)

Q18. 44, 38, 35, 37, 48, 76, 135
(a) 35 (b) 37
(c) 76 (d) 135
Ans: (d)

Q19. PERMANENT
(a) REMNANT (b) TRAMP
(c) MENTOR (d) AMPERE
Ans: (c)

Q20. (a) Wall (b) Clay
(c) House (d) Room
(e) Bricks

(a) e, b, a, d, c (b) b, e, d, a, c
(c) b, e, a, d, c (d) a, b, c, d, e
Ans: (c)

Q21. Bird : Fish : : Aeroplane : ?
(a) Air (b) Car
(c) Water (d) Ship
Ans: (d)

Q22. Select the related word from the given alternatives.
Cell : Cytology : : Birds : ?

(a) Odontology (b) Mycology
(c) Ornithology (d) Etymology
Ans: (c)

Q23. Select the related number from the given alternatives :
12 : 54 : : 15 : ?

(a) 56 (b) 64
(c) 67 (d) 69
Ans: (d)

Q24. If + means –, – means ×, ÷ means +, × means ÷, find the value of 15 × 3 ÷ 4 – 6 + 7 ?
(a) 22 (b) 25
(c) 9 (d) 175/3
Ans: (a)

Q25. (a) Swimming (b) Sailing
(c) Diving (d) Driving

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!