You are here
Home > QB Subjectwise > Part 025 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 025 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 025 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. NP MK RT IG ___?___.
(a) UW (b) FD
(c) EC (d) VX
Ans: (d)

Q2. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
INTROSPECTION

(a) INSPECTION
(b) SCOPE
(c) SECTOR
(d) ROUTE
Ans: (d)

Q3. Arrange the following words as per order in the dictionary :
a. Detach b. Devise
c. Denote d. Digest
e. Depict

(a) e,d,c,b,a (b) c,e,a,b,d
(c) c,b,a,e,d (d) e,b,d,a,c
Ans: (b)

Q4. King : Palace :: Eskimo : ?
(a) Caravan (b) Asylum
(c) Monastery (d) Igloo
Ans: (d)

Q5. 3 : 28 :: 5 : ?
(a) 179 (b) 126
(c) 124 (d) 125 )
Ans: (b)

Q6. AZB : CYD : : EXF : ?
(a) GWH (b) FGV
(c) TMR (d) QSV
Ans: (a)

Q7. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find out the correct answer four the unsolved equation on that basis.
9 * 8 = 63; 7 * 8 = 49, 5 * 6 = 25, 11 * 7 = ?

(a) 77 (b) 70
(c) 66 (d) 121

Ans: (c)

Q8. (a) Anthropology (b) Psychology
(c) Taxology (d) Sociology

Ans: (c)

Q9. (a) 88 (b) 97
(c) 132 (d) 121

Ans: (b)

Q10. (a) RQP (b) HGF
(c) DCB (d) NPR

Ans: (d)

Q11. R, O, L, I, F, ?
(a) C (b) A
(c) in English (d) I
Ans: (a)

Q12. A word has been given in capital letters followed by four other words. Out of these only one can be formed using the letters of the given word. Find out that word.
IMPATIENCE
(a) IMPACT (b) CENTRE
(c)REMAIN (d) PENCIL
Ans: (a)

Q13. 1. Consume
2. Consciousness
3. Conscience
4. Conservation
5. Consequence

(a) 3, 2, 5, 4, 1 (b) 3, 1, 2, 5, 4
(c) 3, 5, 2, 4, 1 (d) 3, 2, 1, 5, 4
Ans: (a)

Q14. Good : Bad : : Roof : ?
(a) Walls (b) Pillars
(c) Floor (d) Window
Ans: (c)

Q15. India : Mango : : New Zealand : ?
(a) Apples (b) Kiwi
(c) Grapes (d) Bananas
Ans: (b)

Q16. 29 : 71 : : 79 : ?
(a) 120 (b) 192
(c) 197 (d) 131
Ans: (c)

Q17. PS : VY : : FI : ?
(a) UX (b) VZ
(c) WZ (d) LO
Ans: (d)

Q18. After interchanging + and –, 8 and 7, which one of the following becomes correct?
(a) 8 – 7 + 3 × 5 = 35
(b) 7 × 8 + 6 – 9 = 25
(c) 6 + 8 × 2 – 7 = 0
(d) 8 × 2 + 7 – 6 = 9
Ans: (c)

Q19. Which one is different from the rest three ?
(a) Polar Bear (b) Penguin
(c) Seal (d) Tiger
Ans: (d)

Q20. (a) 9 (b) 27
(c) 64 (d) 8

Ans: (a)

Q21. Select the odd letters from the given alternatives.
(a) QRTY (b) BCEK
(c) FGIO (d) TUWC
Ans: (a)

Q22. Find the missing letters from the given alternatives :
AEN MQZ CGP ?

(a) OSB (b) PUE
(c) MPX (d) OTC
Ans: (a)

Q23. If alphabets are serially numbered, one of the answers given below has a meaningful word hidden in it. Identify the answer.
(a) 5, 18, 5, 8, 1, 3, 5
(b) 20, 5, 1, 3, 8, 5, 18
(c) 5, 1, 3, 5, 20, 8, 18
(d) 18, 5, 3, 8, 1, 5, 20
Ans: (b)

Q24. 1. Directorial 2. Directory
3. Directive 4. Directional

(a) 1, 3, 4, 2 (b) 3, 4, 2, 1
(c) 3, 4, 1, 2 (d) 4, 3, 1, 2
Ans: (d)

Q25. Editor : Newspaper :: ______ :
_________

(a) Table : Carpenter
(b) Journal : Journalist
(c) Author : Novel
(d) Blacksmith : Furnace
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!