You are here
Home > QB Subjectwise > Part 025 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 025 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. As a boy Dhritiman is very obedient (a)/ polite and hardworking (b)/ but as a student, he is always inattentive in study. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) to will replace in because – inattentive (Adj.) agress with to (Prep.) Hence, always inattentive to study is the right usage.

Q2. There would have been (a)/ a disaster (b)/ and for your prompt action. (c)/ No error. (d)
Ans:
(c) but will replace and because – a contrast is evident. Hence, but for your prompt action is the right usage

Q3. Eighty–five thousand rupees (a)/ is a large sum of money (b)/ to earn in a month. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error.

Q4. His voice shook with emotion (a)/ and it was so funny to hear him (b)/ that all we longed to laugh and to cry. (c)/ No error (d)
Ans: (c) that we all longed to laugh and cry will replace that all we longed to laugh and to cry to (Prep.) is used only with the first Inf.

Q5. It being a rainy day (a)/ I will decide to skip work (b)/ and stay at home. (c)/ No error (d)
Ans: (b) decided will replace I will decide because – the sentence is showing a Past event/time. I decided to skip work is the right usage

Q6. Another baffling change (a)/ that I noticed in him nowa-days (b)/ is that he avoids speaking to me. (c)/ No error (d)
Ans: (b) notice will replace noticed because – the sentence is showing a Present situation. Hence, that I notice in him nowa-days is the right usage.

Q7. I had asked him (a)/ how he could go out (b)/ if it started raining. (c)/ No error (d)
Ans:
(a) I asked him will replace I had asked him because – the sentence shows Past time.

Q8. She regards (a)/ negotiating prices with customers (b)/ as her special expertise. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Use of special is incorrect as – expertise (Noun): expert knowledge/skill in a particular subject, activity/job. Look at the examples given below: We admired the expertise with which he prepared the meal. I have no expertise in sewing. Hence, as her expertise is the right usage

Q9. The police is investigating (a)/ for the recent happening (b)/ in the area. (c)/ No error (d)
Ans: (a) are will replace is because – police is used with a Plural Verb. Hence, The police are investigating is the right usage

Q10. The redevelopment project is aimed (a)/ not just providing good houses to shanty dwellers, (b)/but also developing infrastructure around the major Mumbai localities. (c)/ No error (d)
Ans: (a) aimed at will replace aimed because – be aimed at something/at doing something: to have something as an aim Look at the examples given below: These measures are aimed at preventing violent crime. This new programme aims at raising awareness about private issues. Hence, The redevelopment project is aimed at is the right usage

Q11. Unless he apologizes (a)/ he should not be (b)/ allowed to stay with us. (c)/ No error (d)
Ans: (b) will/can will replace should because – when we use Simple Present Tense in the Conditional Clause, will/can/may will be used in the Main Clause. Look at the examples given below: Unless you study diligently, you’ll never understand trigonometry. Unless we hurry, we will be late for the show. Hence, he will not be is the right usage

Q12. I met the gentleman (a)/ today morning on my way (b)/ to the market. (c)/ No error (d)
Ans:
(a) a will replace the because – we are not talking about any particular gentleman. Hence, I met a gentleman is the right usage

Q13. Although we reached his house in time (a)/ he was left (b)/ for the airport. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) Of the two past events, the event that happens earlier is expressed in Past Perfect. Hence, he had left is the right usage

Q14. The two last (a)/ chapters of the book (a)/ are very interesting. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) An Ordinal number comes before a cardinal number. Hence, The last two is the right usage

Q15. I have seen (a)/ that film last year (b)/ but I do not remember its story. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) It is a past event. Hence, Past Simple i.e. I saw is the right usage

Q16. Mahatma Gandhi remained (a)/ a man of principles (b)/ all through his life. (c)/ No error. (d)
Ans: (d) No error.

Q17. Rustam and (a)/ myself saw (b)/ the picture. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) Rustam and I is the Sub. of the sentence, so the Nominative Pro. is used for the sentence for making it grammatically correct. Hence, I saw is the right usage.

Q18. A lot of money (a)/ were spent (b)/ on the common wealth games. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) Here, money is an uncountale Noun. Hence, Singular Verb i.e. was spent is the right usage

Q19. You will come (a)/ to my party tomorrow (b)/ isn’t it. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) Structure of Question Tag in Future Tense with will is as follows: You will come to my party tomorrow, Sub. Aux. V. won’t you ? Aux. V. + not Sub. Contraction of will not is won’t. Hence, won’t you is the right usage.

Q20. The old man was (a)/ overwhelmed for joy at (b)/ the success of his only son. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) Here, overwhelmed with joy at is the right usage Overwhelmed agrees with Prep. – by/with as in – Overwhelmed by floods Overwhelmed with grief

Q21. The hockey match (a)/ between India and Pakistan (b)/ was much exciting. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) Here, was very exciting is the right usage. Much is generally used in negative sense.

Q22. His composition (a)/ is inferior (b)/ than mine. (c)/ No error. (d)
Ans:
(c) Inferior agrees with Prepositionto. Hence, to mine is the right usage

Q23. Mango, the most unique fruit (a)/ is available in India (b)/in plenty. (c)/ No error (d)
Ans: (a) unique (Adj.) is used to mean the only one – only thing of its kind. Hence, a will replace the most.

Q24. Our geography teacher told (a)/ to study the map of India (b)/ for a test. (c)/No error (d)
Ans: (a) Tell is followed by an Object. Hence,Our geography teacher told us is the right usage.

Q25. You are (a)/more beautiful (b)/ than her. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error.

Top
error: Content is protected !!