You are here
Home > QB Subjectwise > Part 024 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 024 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 024 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. ACE : HIL : : MOQ : ?
(a) TVX (b) TUX
(c) XVT (d) SUW
Ans: (b)

Q2. If 64 + 7 = 460 43 + 8 = ?
25 + 8 = 212

(a) 360 (b) 376
(c) 332 (d) 356
Ans: (d)

Q3. (a) Stem (b) Leaf
(c) Flower (d) Root.

Ans: (d)

Q4. (a) 064 (b) 208
(c) 316 (d) 118

Ans: (a)

Q5. (a) GLOV (b) CFKR
(c) ILQX (d) ADIP

Ans: (a)

Q6. BDF, KMO, TVX, ?
(a)CEG (b)UVW
(c) XYZ (d) ACE
Ans: (a)

Q7. EMANCIPATE
(a) PAINT (b) MANIAC
(c) MENACE (d) PATENT
Ans: (d)

Q8. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?
1. Key 2. Door
3. Lock 4. Room

(a) 4, 2, 1, 3 (b) 1, 2, 3, 4
(c) 1, 3, 2, 4 (d) 1, 2, 4, 3

Ans: (c)

Q9. Elephant: Tusk :: Parrot:?
(a) Quill (b) Feather
(c) Beak (d) Spine
Ans: (c)

Q10. 4 : 32 : : 7 : ?
(a) 98 (b) 343
(c) 88 (d) 49
Ans: (a)

Q11. ACE: GIK : : MOQ : ?
(a)SUW (b) STU
(c) STW (d) SVW
Ans: (a)

Q12. 3 * 2 * 1 * 7
(a) ×, +, = (b) +, ×, =
(c) =, ×, + (d) ×, =, +
Ans: (a)

Q13. (a) Debit — Credit
(b) Profit — Gain
(c) Income — Expenditure
(d) Assets — Liabilities )

Ans: (b)

Q14. (a) 82 – 73 (b) 66 – 68
(c) 26 – 17 (d) 55 – 46

Ans: (b)

Q15. (a) ABDE (b) MNPQ
(c) EFHI (d) STUV )

Ans: (d)

Q16. XGH,WIJ,VKL,UMN, _?_
(a) TOP (b) SOP
(c) HOW (d) UJI
Ans: (a)

Q17. Select the word which cannot be formed using the letters of the given word?
SEGREGATION

(a) EAGER (b) SEA
(c) GATE (d) NATION
Ans: (d)

Q18. a. Inventory b. Involuntary
c. Invisible d. Invariable
e. Investigate

(a) d, b, e, c, a (b) d, e, a, c, b
(c) b, e, d, a, c (d) d, a, e, c, b
Ans: (d)

Q19. Teacher : School :: Nurse : ?
(a) Doctors (b) Patients
(c) Medicine (d) Hospitals
Ans: (d)

Q20. 8 : 9 : : 64 : ?
(a) 16 (b) 20
(c) 25 (d) 36
Ans: (c)

Q21. BAD : CBE :: ? : IVSU
(a)GOOD (b) HSPR
(c) HALT (d) HURT )
Ans: (d)

Q22. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation.
8 * 6 * 96 * 2 = 0

(a) × ÷ – (b) × – ÷
(c) – × ÷ (d) ÷ – ×
Ans: (b)

Q23. (a) Opponent (b) Adversary
(c) Ally (d) Antagonist

Ans: (c)

Q24. (a) 1 (b) 11
(c) 21 (d) 51

Ans: (b)

Q25. (a) B C D G (b) G I J L
(c) P R S U (d) U W X Z

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!