You are here
Home > QB Subjectwise > Part 023 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 023 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 023 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. WYV, ?, IKH, BDA
(a) OPR (b) ROP
(c) PRO (d) OQN
Ans: (c)

Q2. SPERMATOGENESIS
(a) SISTER (b) MATRESS
(c) PERSON (d) SPHERE
Ans: (d)

Q3. a. soil b. sapling
c. flower d. fruit
e. plant f. seed

(a) a, b, c, d, e, f
(b) a, f, b, e, d, c
(c) e, f, a, b, c, d
(d) a, f, b, e, c, d
Ans: (d)

Q4. Clock : Time : : Thermometer : ?
(a) Heat (b) Radiation
(c) Energy (d) Temperature
Ans: (d)

Q5. 456 : 15 :: 789 : ?
(a) 15 (b) 16
(c) 18 (d) 24
Ans: (d)

Q6. BIMN : CKPR : : CURD : ?
(a)DWUH (b) WUHC
(c)UHDW (d) HUVN
Ans: (a)

Q7. If ‘R’ stands for ‘–’, ‘A’ stands for ‘+’, ‘B’ stands for ‘÷’ and ‘C’ stands for ‘×’, then what is the value, of the given equation? (BODMAS rule will not be applicable) 25 A 37 C 2 B 4 R 1 = ?
(a) 32 (b) 35
(c) 30 (d) 27
Ans: (a)

Q8. (a) Intelligent
(b) Precis
(c) Stupid
(d) Comprehensive

Ans: (c)

Q9. (a) 6243 (b) 2643
(c) 8465 (d) 4867

Ans: (d)

Q10. (a) F (b) H
(c) V (d) N

Ans: (c)

Q11.
W S U O S K Q G , , , ,?

(a) P/R (b) C/O
(c) R/J (d) O/C
Ans: (d)

Q12. ESTABLISHMENT
(a) TABLE (b) BLUNT
(c) TENTS (d) STATE
Ans: (b)

Q13. Which of the given responses would be a meaningful order of the following in ascending order ?
(a) 0640 hrs. (b) 1930 hrs.
(c) 1335 hrs. (d) 2000 hrs.
(a) d, b, c, a (b) a, d, c, b
(c) a, b, c, d (d) a, c, b, d
Ans: (*)

Q14. Defy : Obey : : Rest : ?
(a) Lazy (b) Idle
(c) Labour (d) Work
Ans: (c)

Q15. 371 : 150 :: 468 : ?
(a) 247 (b) 357
(c) 246 (d) 345
Ans: (a)

Q16. ABEF : IJMN : : CDGH : ?
(a) JKNP (b) KLNQ
(c) JKMN (d) KLOP
Ans: (d)

Q17. If ‘+’ means subtraction, ‘÷’ means addition, ‘<’ means multiplication and ‘>’ means division, then find the value of the given statement. The value of 9 ÷ 7 < 8 > (4 > 2) + 5 will be
(a) 32 (b) 18
(c) 16 (d) 11
Ans: (a)

Q18. (a) Iron (b) Steel
(c) Gold (d) Tin

Ans: (b)

Q19. (a) 21 (b) 55
(c) 63 (d) 49

Ans: (b)

Q20. (a) Y W J P K E
(b) U S P M I D
(c) Q O L H D A
(d) W U R N I E

Ans: (a)

Q21. YXW, UTS, QPO, ML __, __HG
(a)LM (b) JI
(c) KI (d) IH
Ans: (c)

Q22. From the given alternatives, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
ROTARYBLUES
(a) STARY (b) LOTUS
(c) TABLET (d) BUTLER
Ans: (c)

Q23. 1. Curd 2. Milk
3. Butter milk 4. Cow
5. Ghee 6. Butter

(a) 2, 5, 6, 4, 1, 3
(b) 4, 6, 2, 1, 3, 5
(c) 4, 2, 1, 3, 6, 5
(d) 2, 6, 4, 5, 3, 1
Ans: (c)

Q24. Window : Pane :: Book : ?
(a) Novel (b) Glass
(c) Cover (d) Page
Ans: (d)

Q25. 5.5 : 30.25 : : 11.0 : ?
(a) 22.0 (b) 66.0
(c) 55.00 (d) 121.00
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!