You are here
Home > QB Subjectwise > Part 023 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 023 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. I bought (a)/ two (b)/ slippers. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) a pair of will replace two a pair of slippers means a single set of slippers

Q2. You are a very lovable person (a)/ but I (b)/ am not loving you. (c)/ No error. (d)
Ans:
(c) do not (don’t) love you will replace am not loving you because – Verbs that show emotion/senses – love, feel, see, are Stative Verbs. They are not used in Progressive Tenses.

Q3. Being a holiday (a)/ we went out (b)/ for a picnic. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) It being a holiday will replace being a holiday Combination of two/more sentences is possible only when the sentences have a common Subject. Look at the examples given below: I read the book. I returned it to the library. Combining the two sentences we get – Having read the book I returned it to the library. () Reading the book I returned it to the library. (×) Another example – It was a rainy day. I could not go. It being a rainy day I could not go.

Q4. If we have no definite aim before us (a)/ we would only wonder about in aimless pursuits (b)/ and achieve nothing. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) wander will replace wonder about wonder about: to be curious/in doubt about someone/ something Wander (of a person’s mind/thoughts): to stop being directed on something and to move without much control to other ideas, subjects, etc. Look at the examples given below: I wonder about life on other planets. Try not to let your mind wander

Q5. He is anxious not only (a)/ to acquire knowledge (b)/ but also eager to display it. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) not only anxious will replace anxious not only because – While using a Correlative Conjunction, both clauses have to be parallel. That means we have to use them before two Nouns/two verbs/two Adjectives Look at the examples given below: They need not only food but also shelter. Noun Noun My uncle not only brought me Verb to the city but also found a good job for me. Verb She is not only rich but also generous. Adj. Adj.

Q6. I went to (a)/ see the Taj Mahal (b)/ in a moonlit night. (c)/ No error. (d)
Ans: (d) No error

Q7. Having found a piece of cheese, (a)/ two cats went to a dog (b)/ to divide it among them. (c)/No error. (d)
Ans:
(c) between will replace among because – between is used for two and among is used for more than two Hence, to divide it between them is the right usage

Q8. The new dish (a)/ that I ordered (b)/ is tasting good. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) tasted good will replace is tasting good taste (Verb) is a Stative verb describing a state that lasts for sometime. These Verbs are not used in Progressive/Continuous Tenses.

Q9. Increasing racism and hate crimes (a)/ casted a shadow (b)/ over elections. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) cast a shadow will replace casted a shadow The Past and Past Participle form of cast is cast. Use of casted is incorrect. Look at the examples given below: The boy’s broken finger cast a shadow over his birthday party. The child’s sudden death cast a dark shadow over the house.

Q10. I have got your letter yesterday (a)/ and felt happy to learn (b)/ of your recovery. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) have will not be used as the sentence is in Simple Past Tense. Hence, I got your letter yesterday is the right usage

Q11. Sam is working (a)/ in a bank in Chennai (b)/ for the past five years. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) has been workingwill replace is working because – the event started in the past and is still Continuing. Hence, Present Perfect Continuous Tense will be used. Hence, Sam has been working is the right usage.

Q12. People living in lowlying areas (a)/ find it difficult (b)/ to cope up with the floods. (c)/ No error. (d)
Ans:
(c) Use of up is incorrect. to cope with the floods is the right usage. cope with (Phr.V.): to manage to deal with someone/ something

Q13. If I was he,(a)/ I wouldn’t accept (b)/ this project. (c) / No error. (d)
Ans: (a) were will replace was because – The sentence indicates a Subjunctive Mood. The Subjunctive Mood is the Verb form used for expressing a wish/a suggestion/a command/a condition that is opposite/contrary to fact. Hence, a Singular Subject agrees with a Plural Verb. Hence, If I were he is the right usage.

Q14. The teacher advised to (a)/the student to borrow (b)/ a book from the library within three days. (c)/No error. (d)
Ans: (a) Use of to is incorrect. Advise should always be followed by an Object. Look at the examples given below: He advised her to see the doctor. Object He advised me not to buy it. Object Hence, The teacher advised is the right usage

Q15. I insisted (a)/ on his going (b)/ there immediately. (c)/ No error. (d)
Ans: (d) No error

Q16. We have been knowing (a)/ each other (b)/ since we were children. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) know/have known will replace have been knowing know is not used in Continuous forms. Hence, we know/have known is the right usage.

Q17. Neither of the teams (a)/ are sensible enough (b)/ to do this task. (c)/ No error. (d)
Ans:
(d) neither of/either of agrees with Singular/ Plural Verb.

Q18. When one hears of the incident (a)/ about the plane crash (b)/ he feels very sorry. (c)/ No error (d)
Ans: (a) an will replace the because – no particular incident is evident. Hence, when one hears of an incident is the right usage

Q19. I went there (a)/ with a view to survey (b)/ the entire procedure. (c)/ No error (d)
Ans: (b) survey will be replace surveying because – to in the phrase with a view to is a Prep. and an Inf. cannot be its object. It requires a Gerund (– ing form). Hence, with a view to surveying is the right usage.

Q20. It had laid (a)/ in the closet (b)/ for a week before we found it. (c)/ No error (d)
Ans: (a) had been lying will replace had laid because – a time period has been specified in the sentence. Hence, Past Perfect Continuous Tense will be used. Look at the examples given below: We have been painting our house since last Friday, but we are still a long way from finishing. She had been living in a one–room apartment for a year before getting married. Hence, it had been lying is the right usage

Q21. He was present (a)/ in the court (b)/ to give witness. (c)/ No error (d)
Ans: (c) to give/provide evidence as a witness will replace to give witness. The sentence will be written thus – He was present in the court to give/provide evidence as a witness.

Q22. He laughed (a)/ on her (b)/ as she fell off the tree. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) at her will replace on her as – laugh (Verb) agrees with at (Prep.)

Q23. The reporter (a)/ was unable (b)/ to illicit information from the police. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) elicit will replace illicit elicit (Verb): to get information or a reaction from somebody, often with difficully illicit (Adj.): illegal; not allowed by law Hence, elicit information from the police is the right usage.

Q24. Each of these boys (a)/ play (b)/ games. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) plays will replace play because – each/everyone/either/neither (Distributive Pronouns)/ are followed by a Singular Verb (with s) Look at the examples given below: Each of the companies supports a local charity. Everyone knows who stole it.

Q25. These all (a)/ mangoes (b)/ are ripe. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) all these will replace these all. Where there is more than one determiner (all, some, these, etc.) we put them in a fixed order.

Quantifier articles/Demonstratives
(all, both, (a, an, the, this, that, same) these, those) All the children were sleeping. Quantifier Article None of those are mine. Quantifier Demonstrative

Top
error: Content is protected !!