You are here
Home > QB Subjectwise > Part 022 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 022 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 022 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Select the related number from the given alternatives :
12 : 20 : : 30 : ?

(a) 15 (b) 35
(c) 42 (d) 48
Ans: (c)

Q2. If ÷ means plus, × means subtraction, then
(15 × 9) ÷ (12 × 4) × (4 ÷ 4) is equal to :

(a) 96 (b) 6
(c) 3 128
(d) 143 4
Ans: (b)

Q3. (a) Play – Actor
(b) Building – Architect
(c) Craft – Artisan
(d) Cloth – Skirt

Ans: (d)

Q4. Find the odd word from the given alternatives.
(a) Herb (b) Flower
(c) Tree (d) Shrub
Ans: (b)

Q5. Find the odd number-pair from the given alternatives :
(a) 41-72 (b) 12-30
(c) 51-42 (d) 11-20
Ans: (a)

Q6. If 15th June falls 3 days after tomorrow, that is Friday, on what day will the last of the month fall?
(a) Monday (b) Tuesday
(c) Wednesday (d) Thursday
Ans: (b)

Q7. TEASTALL
(a) TASTE (b) STALL
(c) LEAST (d) SEATS
Ans: (d)

Q8. a. Gold b. Ornaments
c. Ore d. Mine
e. Process

(a) b, a, e, d, c (b) d, c, e, a, b
(c) d, c, e, b, a (d) c, d, e, a, b
Ans: (b)

Q9. Brush : Paint :: Shovel : ?
(a)Oil (b) Water
(c)Coal (d) Brick
Ans: (c)

Q10. Select the related word-pair from the given alternatives :
Pesticide : Plant :: ? : ?

(a) Medicine : Cure
(b) Injection : Fever
(c) Vaccination : Baby
(d) Sinarest : Cold
Ans: (c)

Q11. PARTS : STRAP : : WOLF : ?
(a) FOX (b) ANIMAL
(c) WOOD (d) FLOW
Ans: (d)

Q12. If × means +, + means ÷, – means × and ÷ means –, then 6 × 4 – 5 + 2 ÷ 1 = ?
(a) 11 (b) 15
(c) 10 (d) 12
Ans: (b)

Q13. (a) Duck (b) Sparrow
(c) Pigeon (d) Cock

Ans: (a)

Q14. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Kilogram (b) Quintal
(c) Ton (d) Gallon
Ans: (d)

Q15. Find out the odd number from the given alternatives :
(a) 56 (b) 72
(c) 90 (d) 64
Ans: (d)

Q16. Today is Friday. On the last Monday the date was 29th December, 1975. The date today is
(a) 28 December, 1975
(b) 3rd January, 1976
(c) 2nd January, 1976
(d) 2nd January, 1975
Ans: (c)

Q17. TRANSPORT
(a) SPORT (b) STRAP
(c) TRUST (d) START
Ans: (c)

Q18. a. Plastering b. Painting
c. Foundation d. Walls
e. Ceiling

(a) c, d, a, b, e (b) a, b, c, d, e
(c) e, d, c, b, a (d) c, d, e, a, b
Ans: (d)

Q19. Sculptor : Chisel : : Author : ?
(a) Table (b) Paper
(c)Book (d) Pen
Ans: (d)

Q20. Given set : (2, 10, 28)
(a) (4, 20, 56) (b) (7, 42, 49)
(c) (12, 24, 48) (d) (9, 27, 81)
Ans: (a)

Q21. SRPQ : ONLM : : KJHI : ?
(a) GEDF (b) GFED
(c) GFDC (d) GFDE
Ans: (d)

Q22. If ‘+’ means ‘–’ and ‘–’ means ‘×’, ‘×’ means ‘÷’ and ‘÷’ means ‘+’ then 2 ÷ 6 × 6 ÷ 2 = ?
(a) 1 (b) 0
(c) 10 (d) 5
Ans: (d)

Q23. (a) Brother-Sister
(b) Mother-Father
(c) Uncle-Aunt
(d) Husband-Wife

Ans: (a)

Q24. (a) 131 (b) 256
(c) 196 (d) 225

Ans: (a)

Q25. (a) HDFI (b) NJLO
(c) SOQT (d) WSXZ

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!