You are here
Home > QB Subjectwise > Part 022 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 022 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. Our new televisionset come (a)/ with a 90-day warranty (b)/ on all electrical components. (c)/ No error (d)
Ans:
(a) Our comes will replace come Singular Subject →Singular Verb (with s) Hence, our new televisionset comes is the right usage

Q2. Each one of you (a)/ must make up their mind (b)/ as I did. (c)/ No error (d).
Ans: (b) your will replace their because – your is the Possessive Case of you Hence, must make up your mind is the right usage.

Q3. Sudoku was first designed in the 1970s (a)/ by a retired architect (b)/ and freelance puzzle constructor. (c)/No error (d).
Ans: (d) No error.

Q4. During the last few years (a)/ the company works hard (b)/ to modernise its image. (c)/ No error (d).
Ans: (b) worked will replace work. The sentence indicates a Past action. Hence, the company worked hard is the right usage.

Q5. This stamp is only one (a)/ of the design (b)/ ever printed. (c)/ No error (d).
Ans: (b) designs will replace design because – One of is followed by a Plural Noun. Hence, of the designs is the right usage

Q6. After he had apologised to the magistrate profusely (a)/ for having broke the promise (b)/ the magistrate was happy to forgive him. (c)/ No error (d).
Ans:
(b) broken will replace broke because – having + Past Participle form is used for referring to the person who has done the action, of the Verb. Hence, for having broken the promise is the right usage.

Q7. In India (a)/ working woman lead a life of dual responsibilities(b)/ if they are married and have a family. (c)/No error (d).
Ans: (b) women will replace woman because – the sentence indicates a sense about many women.

Q8. Greatly to our surprise (a)/ we find the ringleader (b)/was lame. (c)/ No error (d).
Ans: (b) found (that) will replace find because – the sentence is in Past Tense. Use of that is optional Look at the examples given below: He told her (that) she was welcome. () He told her she was welcome. () Hence, we found that the ring leader is the right usage. The appropriate sentences are: To our great surprise we found that the ring leader was lame. To our great surprise we found the ring leader to be lame Hence, working women lead a life of dual responsibilities is the right usage

Q9. They have (a)/ played a game (b)/ last week. (c)/ No error (d).
Ans: (a) Use of have is not correct because the sentence is in Past Tense. Hence, they will replace they have

Q10. The teacher made the boys (a)/ to do the sum (b)/ all over again. (c)/ No error (d).
Ans: (b) to will not be used because – made indicates forcing someone to do something he does not want to do. The structure will be as follows: make + object + Bare Infinitive His mom made him clean his room again. make object Bare Infinitive
(without to) Hence, do the sum will replace to do the sum

Q11. Many overseas students (a)/ attend colleges (b)/ in the Great Britain. (c)/ No error (d).
Ans:
(c) the will not be used before Great Britain the (Def. Art.) is not used with the names of most countries unless the name contains a word such as States, Kingdom, Republic, United, etc. Hence, in Great Britain is the right usage.

Q12. My sister asked me/(a) that how long (b)/ I would stay there. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) that will not be used because – in Indirect Speech of Interrogative Sentences, that is not used. when a question begins with a question word (what, who, whom, when, where, why, how, etc.) the same word is used to introduce the question in the Indirect Speech Hence, how long will replace that how long

Q13. The teacher, as well as the students, (a) have gone on an excursion (b)/ to Ooty during their summer vacation. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) has (had) will replace have because – when two subjects are joined with as well as, along with, in addition to, the Verb agrees with the first Subject. The sentence is in Past Tense Look at the examples given below: The Moon, as well as Venus, are visible in the night sky. (×) The Moon, as well as Venus, is visible in the night sky. () Hence, had gone on an excursion is the right usage.

Q14. The US (a)/ don’t want (b)/India in the Security Council. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) doesn’t will replace don’t because – a Singular Subject agrees with a Singular Verb. Hence, doesn’t want is the right usage

Q15. The cruel lady made (a)/her step daughter to do (b)/ all the household chores. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) to will not be used because – When made is used in Active Voice, the structure is as follows: make + Object + Inf. (without to) He made her do all the washing. make Object Inf.
(without to) Hence, her step daughter do is the right usage

Q16. You can eat (a)/as much as you like (b)/at the newly launch bar. (c)/ No error. (d)
Ans:
(c) launched will replace launch Hence, at the newly launched bar is the right usage

Q17. I whistled thrice (a)/ with full might and raise my arms (b)/ towards the sky. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) raised will replace raise because – the sentence is in Past Tense. Hence, with full might and raised my arms is the right usage

Q18. Both science and religion (a)/ are necessary for man and for their (b)/outer and inner self respectively. (c)/ No error (d)
Ans: (b) his will replace for their because – We are talking about man in general. for will not be used with his as we have already used it before man. Hence, are necessary for man and his is the right usage.

Q19. At certain seasons (a), some areas on Mars (b)/ is subject to strong winds. (c)/ No error (d).
Ans: (c) are will replace is because – some areas is a Plural Subject and it will agree with Plural Verb. Hence, are subject to strong winds is the right usage.

Q20. As an artist (a)/Raju is as good (b)/, if not better than, Ramesh. (c)/ No error (d).
Ans: (b) as good as will replace as good – as good as (Idiom): nearly. Look at the sentences given below: Raju is as good as Ramesh. Raju is not better than Ramesh. Raju is as good as Ramesh, if not better than him. Hence, Raju is as good as is the right usage.

Q21. The scientists (a)/could not hardly (b)/ complete all the experiments. (c)/ No error (d).
Ans:
(b) could hardly will replace could not hardly because – hardly: almost no/not/none Hardly is a negative word and should not be used with not or other negatives

Q22. Could you please give me (a)/ a postal address (b)/ of the Indian Embassy in New York. (c)/. No error (d)
Ans: (b) the will replace a because – a specific/particular address is mentioned in the sentence. In such cases, the (Def. Art.) will be used. Hence, the postal address is the right usage

Q23. Short stories and poems (a)/of varying quality (b)/appears in dailies and periodicals (c)/. No error (d)
Ans: (c) appear will replace appears because – Short stories and poems is a Compound Subject; Compound Subjects joined by and or both ___ and are Plural and take a Plural Verb (without s) Hence, appear in dailies and periodicals is the right usage. Look at the examples given below: Dolphins and elephants are intelligent animals. Both men and women enjoy yoga.

Q24. One of the (a)/most dangerous disease (b)/is AIDS (c)/. No error (d)
Ans:
(b) diseases will replace disease because – One of is followed by a Plural Noun. Hence, most dangerous diseases is the right usage.

Q25. The director along with his assistants (a)/ have thoroughly examined (b)/ the new proposals. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) has will replace have because – when two Subjects are joined by using along with the Verb agrees with the first Subject. Hence, has thoroughly examined is the right usage

Top
error: Content is protected !!