You are here
Home > QB Subjectwise > Part 021 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 021 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. An emminent surgeon (a)/ is visiting the hospital (b)/ to attend a surgeons’ conference. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) eminent will replace emminent. eminent is the right spelling. eminent (Adj.): famous and respected

Q2. Most countries in the world (a)/ is for (b)/ peace. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) are will replace is because – most countries is Plural Hence, are for is the right usage

Q3. Our office buys (a)/ five kilograms of paper (b)/ every month. (c)/ No error. (d)
Ans: (d) No error. But, rather than using buys, we can use uses and packets/rims can replace kilograms Our office uses five packets/rims of paper every month.

Q4. Many a man (a)/ have realized (b)/ that real happiness lies in making sacrifices. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) has will replace have because – with every, many a, Singular Verb will be used. Hence, has realized is the right usage.

Q5. One of the most important factor (a)/ that contribute to the success of a person (b)/ is his sincerity. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) factors will replace factor because – one of is followed by a Plural Noun/Pronoun. Hence, One of the most important factors is the right usage.

Q6. A technical view of new gadgets (a)/ sometimes differ(b)/ from an economic perspective. (c)/ No error. (d)
Ans:
(b) differs will replace differ because – A technical view (Subject) is Singular. A Singular Subject agrees with Singular Verb (with s) Hence, sometimes differs is the right usage.

Q7. Books fair (a)/ encourage (b)/ reading habit. (c)/ No error (d)/
Ans: (a) Book Fairs will replace Books fair because – Book fairs is the right usage.

Q8. Each of the girls (a)/ are (b)/ clever. (c)/ No error (d)
Ans: (b) is will replace are because – Each of (Singular Subject) will agree with Singular Verb.

Q9. We need to surround ourselves with (a)/ caring people particular loved ones who (b)/ bring hope and support to our hearts and minds and with whom we can communicate. (c)/ No error (d)/
Ans: (b) particularly will replace particular because – an Adv. modifies an Adj./Verb/Adj./ Clauses. Look at the examples given below: Seema grabbed the last chocolate rudely. Verb Adv. She stumbled in the completely dark kitchen. Adv. Adj. Surprisingly, the restrooms in the Mall had toilet paper. Adv. Main Clause He very happily accepted the offer. Adv. Adv. Hence, caring people particularly loved ones who is the right usage.

Q10. UNICEF (a)/ is (b)/ an international organisation. (c)/ No error (d)/
Ans: (a) The will be used before UNICEF because – The (Def. Art.) is used before the names of organistions, parties, committees, etc.

Q11. The boy who studies hard (a)/ he will pass (b)/ with flying colours. (c)/ No error (d)/
Ans: (b) Use of he is not required because we are already talking about a particular boy. Hence, will pass will replace he will pass

Q12. As a person who believes (a)/ that honesty is the best policy (b)/ I feel that politics are not my cup of tea. (c)/ No error (d)/
Ans: (c) is will replace are because – Politics is a Singular Subject and it will agree with a Singular Verb. Hence, I feel that politics is not my cup of tea is the right usage.

Q13. A Tale of Two Cities (a)/ are written (b)/ by Charles Dickens. (c)/ No error (d)/
Ans: (b) is will replace are because – A Tale of Two cities, is the name of a Single Book. So, it will take Singular Verb. Hence, is written is the right usage.

Q14. Though the police tried all sorts of methods to illicit (a)/ information from the public (b)/ they remained silent. (c)/ No error (d)
Ans: (a) elicit will replace illicit elicit (Verb): to get information or a reaction from somebody, often with difficulty illicit (Adj.): not allowed by law; illegal Look at the examples given below: In the prison, inmates are prohibited from having illicit items such as drugs, alcohol, and weapons. The comedian hoped his jokes would elicit a great deal of laughter from the audience. Hence, Though the police tried all sorts of methods to elicit is the right usage.

Q15. He asked me (a)/ what I am doing (b)/ out in the street at that hour (c)/ No error (d).
Ans: (b) am will be replace by was. In Indirect speech, verb changes according to the reporting verb. As the reporting verb is in Past Tense the verb in the reported speech will also be in Past Tense. Hence, what I was doing is the right usage

Q16. No sooner did the peon (a)/ ring the bell (b)/ the boys left the class. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) than will be used before the boys because – No sooner ___ than are the correct pair of Conjunctions. Hence, than the boys left the class is the right usage.

Q17. Unless aid arrives (a)/ within the next few weeks/ (b) thousands are starving. (c)/ No error (d)
Ans: (c) will starve will replace are starving because – if Conditional Clause is in Simple Present, the Main Clause will be in Simple Future Tense. Hence, thousands will starve is the right usage.

Q18. I have been (a)/ working in this organization (b)/ since three years. (c)/ No error (d)
Ans: (c) for will replace since because – since is used while specifying the starting point. for is used while specifying the amount of time (how long). Look at the examples given below: She has been dancing since she was 5 years old. She has been dancing for a long time. Hence, for three years is the right usage.

Q19. Neither of the two (a)/ candidates have (b)/ paid his subscription. (c) No error (d)
Ans: (d) either of/neither of agree with Singular/ Plural Verb.

Q20. A wellbalanced diet (a)/ is essential for (b)/ good health. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error.

Q21. My uncle forced (a)/ my friend and I (b)/ to stay back. (c)/ No error (d)
Ans: (b) me will replace I because – I is the Subject Pronoun, used for the one doing the Verb. me is the Object Pronoun, used as the receiver of the action of the Verb. my friend and me are the Objects of force (Verb) Hence, my friend and me is the right usage.

Q22. We had scarcely (a)/ reached the place (b) than it started to rain heavily. (c)/ No error (d)
Ans: (c) when will replace than because – hardly, barely, scarcely agree with when but no sooner agrees with than Hence, when it started to rain heavily is the right usage.

Q23. I am really disappointed (a)/ in not having saw my friends (b)/ while I was in New Delhi on vacation this summer. (c)/ No error (d)
Ans: (b) in not having seen will replace in not having saw disappointed (Verb) agrees with in (Prep.) + Gerund
(–ing form) + Past Participle form of Verb Hence, in not having seen my friends is the right usage

Q24. The company have (a)/ thousands of customers (b)/ happy with its service. (c)/ No error (d)
Ans: (a) has will replace have because – The Company (Singular Subject) agrees with Singular Verb. Hence, The Company has is the right usage

Q25. They are residing (a)/ in this city (b)/ for the last two decades. (c)/ No error (d)
Ans: (a) have been residing will replace are residing. Present Perfect Continuous Tense The action had started in the Past and is stillContinuing. for (Pre.) is used to say how long something has been the case. Here, the Perfect Tense is used. Hence, They have been residing is the right usage.

Top
error: Content is protected !!