You are here
Home > QB Subjectwise > Part 020 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 020 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 020 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) Internet Explorer
(b) Chrome
(c) Google
(d) Firefox

Ans: (c)

Q2. (a) 12–48 (b) 18–54
(c) 16–64 (d) 14–56

Ans: (b)

Q3. (a) SRT (b) PON
(c) KJL (d) VUW

Ans: (b)

Q4. EFA, GHC, IJE, ___?___.
(a) JKG (b) KLG
(c) HIF (d) KDA
Ans: (b)

Q5. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
PHOTOSYNTHETIC
(a) THOSE (b) SCENT
(c) PRONE (d) COTTON
Ans: (c)

Q6. a. Immigrate b. Immunity
c. Immerse d. Immolate
e. Immortal

(a) a,d,e,c,b (b) c,a,d,e,b
(c) e,b,c,a,d (d) d,b,e,c,a
Ans: (b)

Q7. Saint : Meditation :: Scientist : ?
(a) Research (b) Knowledge
(c) Spiritual (d) Rational
Ans: (a)

Q8. 12 : 30 :: 20 : ?
(a) 48 (b) 32
(c) 35 (d) 42 )
Ans: (d)

Q9. YAWC : UESG : : QIOK : ?
(a) MMKO (b) KOME
(c) MINC (d) MIKE
Ans: (a)

Q10. Some equations have been solved on the basis of a certain pattern.
Find the correct answer for the unsolved equation on that basis :
2 * 3 * 5 = 523 6 * 4 * 1 = 164 8 * 2 * 4 = 482, then 6 * 8 * 2 = ?

(a) 826 (b) 268
(c) 286 (d) 628
Ans: (b)

Q11. (a) Outspoken (b) Cringing
(c) Servile (d) Fawning

Ans: (a)

Q12. (a) 6 (b) 24
(c) 64 (d) 120

Ans: (c)

Q13. (a) YXWV (b) FUEV
(c) QPSR (d) VUXW

Ans: (b)

Q14. CE, GI, KM, OQ, ?
(a) TW (b) TV
(c) SU (d) RT
Ans: (c)

Q15. Which single letter when added to the following words will form new words ?
HAT HID MAN WAR
(a) H (b) Y
(c) in English (d) None
Ans: (c)

Q16. Arrange the following words as per order in the dictionary.
(a) Hale (b) Hake
(c) Halt (d) Hamlet
(5) Ham
(a) 2, 1, 4, 3, 5 (b) 2, 3, 5, 4, 1
(c) 2, 1, 3, 5, 4 (d) 1, 3, 5, 2, 4
Ans: (c)

Q17. Ink : Pen : : Blood : ?
(a) Accident (b) Doctor
(c) Vein (d) Donation
Ans: (c)

Q18. Ravishankar : Sitar : : Bismillah Khan : ?
(a) Sarod (b) Santoor
(c) Shehnai (d) Flute
Ans: (c)

Q19. 10 : 99 : : ?
(a) 6 : 37 (b) 7 : 45
(c) 8 : 63 (d) 9 : 85
Ans: (c)

Q20. SUMO : PRJL : : TAXI : ?
(a) QDNF (b) WDXJ
(c) QDVF (d) QXUF
Ans: (d)

Q21. Interchange of signs and numbers would make the given equation correct.
6 + 2 – 3 = 16

(a) + and –, 2 and 3
(b) × and +, 3 and 2
(c) ÷ and –, 3 and 2
(d) × and –, 2 and 3
Ans: (d)

Q22. Select the odd word :
(a) Compress (b) Condense
(c) Concise (d) Convert
Ans: (d)

Q23. (a) 10 8 (b) 8 7
(c) 5 6 (d) 7 5

Ans: (c)

Q24. Select the odd letters from the given alternatives.
(a) KMO (b) UXA
(c) CEG (d) LNP
Ans: (b)

Q25. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
DF, GJ, KM, NQ, RT, ?

(a) EI (b) UX
(c) UV (d) XY
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!