You are here
Home > QB Subjectwise > Part 019 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 019 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 019 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. 1. Adulthood 2. Infancy
3. Childhood 4. Adolescence

(a) 1, 3, 4, 2 (b) 2, 3, 4, 1,
(c) 2, 4, 3, 1 (d) 1, 2, 3, 4
Ans: (b)

Q2. Nail Cutter : Nail :: Gillet: ?
(a) Blade (b) Head
(c) Razor (d) Knife
Ans: (c)

Q3. 1 : 6 : : 8 : ?
(a) 11 (b) 13
(c) 12 (d) 14
Ans: (b)

Q4. AN : BO : : LY : ?
(a)MN (b) JW
(c)MZ (d) IV
Ans: (c)

Q5. If 12 × 16 = 188 and 14 × 18 = 248, then find the value of 16 × 20 = ?
(a) 320 (b) 360
(c) 316 (d) 318
Ans: (c)

Q6. (a) Ward (b) Mentor
(c) Pupil (d) Student

Ans: (b)

Q7. (a) (13,40) (b) (14,42)
(c) (15,46) (d) (16,49)

Ans: (b)

Q8. (a) M (b) N
(c) O (d) P

Ans: (c)

Q9. H J M Q ? .
(a) A (b) W
(c) S (d) V
Ans: (d)

Q10. POLYTHEISM
(a) HOTELS (b) SMITH
(c) PISTOL (d) THESIS
Ans: (d)

Q11. If the given words are arranged in descending order, then which of the following be last?
Sapling Tree Plant Seed

(a) Sapling (b) Plant
(c) Seed (d) Tree
Ans: (c)

Q12. Symphony : Composer :: Painter:
?

(a) Fresco (b) Colours
(b) Art (d) Leonardo
Ans: (a)

Q13. 15 : 220 : : 25 : ?
(a) 600 (b) 620
(c) 625 (d) 650
Ans: (b)

Q14. ACE : KIG : : MOQ : ?
(a) WUS (b) WVU
(c) WVT (d) WUT
Ans: (a)

Q15. 17 * 3 * 6 = 45
(a) ×, =, – (b) –, ×, =
(c) =, ×, – (d) ×, –, =
Ans: (d)

Q16. (a) Steel (b) Brass
(c) Mercury (d) Copper )

Ans: (c)

Q17. (a) 13 – 31 (b) 71 – 88
(c) 45 – 54 (d) 16 – 61

Ans: (b)

Q18. (a) CFJ (b) DGK
(c) EHL (d) GJM )

Ans: (d)

Q19. AZY, EXW, IVU, ?
(a) MTS (b) MQR
(c) NRQ (d) LST
Ans: (a)

Q20. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
DHARAMSALA
(a) MASALA
(b) ARAMANA
(c) RAMA
(d) SAHARA
Ans: (b)

Q21. a. Trinity b. Tool
c. Town d. Twist
e. Type

(a) b, c, a, d, e (b) c, a, d, b, e
(c) b, c, a, e, d (d) d, c, b, a, e
Ans: (a)

Q22. Ice : Coldness :: Earth : ?
(a) Weight (b) Jungle
(c) Gravitation (d) Sea
Ans: (c)

Q23. 18 : 52 : : 12 : ?
(a) 34 (b) 48
(c) 60 (d) 72
Ans: (a)

Q24. JTIS : HRGQ :: FPEO : ?
(a)DNCM (b) DCNQ
(c)CNDM (d) CNDQ )
Ans: (a)

Q25. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the following equation — 9 * 3 * 3 * 3 * 6
(a) ÷ × – = (b) + – × =
(c) – + + = (d) × + – =
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!