You are here
Home > QB Subjectwise > Part 019 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 019 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. It was he who (a)/ came running in the house (b)/ with the news about the earthquake. (c)/ No error (d)
Ans: (b) into will replace in because – into (Prep.) is used for saying where someone/something goes, or where something is put in (Prep.) is used for saying where someone/something is, or where something happens. Look at the examples given below: I wanted to play in the park. I went into the yard. Hence, came running into the house is the right usage

Q2. Her mother does not approve of (a)/ her to go to the party (b)/ without dressing formally. (c)/ No error (d)
Ans: (b) going will replace to go because – Verbs followed by a Prep. are followed by a Gerund. Look at the examples given below: I’m looking forward to seeing you again soon. Phr. V. Prep. Gerund Can you give up smoking ? Verb Prep. Gerund Hence, her going to the party is the right usage

Q3. Riding across the battle field (a)/ the famous Bhishm (b)/ saw a large number of dead warriors. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Use of the (Def. Art.) is superfluous. the (Def. Art.) is used before Superlatives, Ordinal Numbers and with Adjectives, for referring to a whole group of people Look at the examples given below: This is the highest building in Rohini. This is the last chapter to be read. The French enjoy cheese. Hence, famous Bhishm will replace the famous Bhishm

Q4. My Aunt (a)/ was first (b)/ to get a degree. (c)/ No error (d)
Ans: (b) the will be used before first because – the (Def. Art.) is used before Ordinal numbers. Look at the examples given below: This is the first time I’ve ridden a horse. Their team won the second prize for the Quiz Competition. Hence, was the first is the right usage

Q5. Padmini had not rarely missed (a)/ a dance performance or festival since (b)/ she was eight years old. (c)/ No error (d)
Ans: (a) had rarely/has rarely will replace had not rarely because – the sense of the sentence is Affirmative. So, not will not be used. rarely (Adv.): not often Look at the sentences given below: I’m rarely in town these days. This method is rarely used in modern laboratories. Hence, Padmini has/had rarely missed is the right usage

Q6. Krupa and Kavya studied (a)/ in the Delhi Public School (b)/ and so does Kamya. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) did will replace does because – the first clause is in Past Tense, the following clause will also be in Past Tense. Hence, Simple Past Tense will be used. Hence, and so did Kamya is the right usage.

Q7. ‘Gulliver’s Travels’ (a)/are indeed (b)/an interesting book. (c)/ No error (d)
Ans: (b) is will replace are because – ‘Gulliver’s Travels’ is the name of a book and it agrees with Singular Verb. Look at the examples given below: The Adventures of Tom Sawyer is enjoyed by all. Singular Subject Singular Verb Hence, is indeed is the right usage

Q8. Either Parmeet (a)/ or Jyoti (b)/ have done the crime. (c)/No error (d)
Ans: (c) has will replace have because – when either ___ or (correlative) is used, the Verb agrees with the nearest Subject. Look at the examples given below: Either a mouse or a rat eats the cable at night. Singular Singular Subject Verb (s) Either Sheela or her sisters live in Chennai. Plural Plural Subject Verb
(without s) Hence, has done the crime is the right usage

Q9. The streets (a)/ are so wet (b)/it should have rained last night. (c)/ No error (d)
Ans: (c) may/might will replace should because – may/might (Mod. V.) indicates a possibility. Hence, it might have rained last night is the right usage

Q10. Our vacation is (a)/ between 12 May (b)/ to 12 June. (c)/No error (d)
Ans: (b) from 12 May will replace between 12 May because– from (Prep.) is used with to and between (Prep.) is used with and The above sentence can also be written thus – Our vacation is between 12 May and 12 June.

Q11. He is very angry on me (a)/ because I failed (b)/ to return his book. (c)/No error (d)
Ans: (a) with will replace on because – angry (Adj.) agrees with with (Prep.) Hence, He is very angry with me is the right usage

Q12. The social activist (a)/ was murder (b)/ in cold blood. (c)/ No error (d)
Ans: (b) murdered will replace murder because – the sentence indicates a Past event in Passive Voice. Hence, was murdered is the right usage.

Q13. The train will not start (a)/ until the guard (b)/ will blow the whistle. (c)/ No error (d)
Ans: (c) blows the whistle will replace will blow the whistle because – will is not used in a Conditional Clause, Simple Present Tense is used. Look at the examples given below: I will wait until I hear from you. Simple Present After until we use Present Tense to talk about the future. Hence, blows the whistle is the right usage.

Q14. I read (a)/ a great deal of (b)/ books. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error. Here,
(a) a great deal of: lots of

Q15. The Indians are genetically (a)/ incapable of (b)/ being good or outstanding sportsmen. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error.

Q16. Equator (a)/ divides the earth (b)/ into two hemispheres. (c)/ No error (d)
Ans:
(a) the (Def. Art.) will be used before Equator because– the (Def. Art.) is used before points on the Globe
(the North Pole, the Greenwich Meridian)

Q17. Subha (a)/ is living (b)/ in Chennai since 1987. (c)/ No error (d)
Ans: (b) has been living will replace is living because – since (Prep.) indicates a particular time in the Past until the Present, It is used with a Perfect Tense. Here, Present Perfect Continuous Tense will be used. Look at the examples given below: It has been warm since noon. Present Perfect Prep. Continuous She has been skating since childhood. Present Perfect Prep. Continuous Hence, has been living is the right usage.

Q18. This errors (a)/ are made (b)/ by foreigners. (c)/ No error (d)
Ans: (a) These will replace This because – These is the Plural of This (Dem. Pro.) These replaces Plural Nouns .

Q19. On entering the crowding room (a)/ I could not see one person (b)/ whom I knew. (c)/ No error (d)
Ans: (a) crowded will replace crowding because – an Adj. is used for qualifying a Noun. crowded (Adj.): having a lot of people or too many people Hence, On entering the crowded room is the right usage.

Q20. Sundar (a)/ is getting married (b)/ with Sita. (c)/ No error (d)
Ans: (c) to will replace with because – marry (Verb) agrees with to (Prep.) Hence, to Sita is the right usage

Q21. He studied (a)/ so hardly (b)/ he was sure of passing. (c)/ No error (d)
Ans: (b) so hard that will replace so hardly because – so hard that: in such a way that. It is also used for mentioning a result. The format will be as follows: So + Adj. + that + clause so hard that he was sure of passing

Q22. If your coming home tomorrow (a)/ let me know at what time (b)/ I can expect you. (c)/ No error (d)
Ans: (a) you are will replace your Your is the Possessive Case of you you are is also written as you’re and pronounced in the same way as your Hence, If you are coming home tomorrow is the right usage.

Q23. Though we both are of the same height (a)/ you are more heavier (b)/ than I. (c)/ No error (d)
Ans: (b) heavier will replace more heavier because – heavier (Comparative) is already showing the Comparison. A Double Comparative will not be used.

Q24. After rising the flag to (a)/ inaugurate the sports meet, the Chairman (b)/ gave a long speech. (c)/ No error (d)
Ans: (a) raising will replace rising because – raising (Verb): to move to a higher position Hence, After raising the flag to is the right usage

Q25. He is (a)/ fatter (b)/ than me. (c)/ No error (d)
Ans: (c) I will replace me. He is fatter than me →He is fatter than me is ? (×) Direct Object He is fatter than I. →He is fatter than I am. () Subject Hence, than I is the right usage.

Top
error: Content is protected !!