You are here
Home > QB Subjectwise > Part 018 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 018 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 018 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) Square
(b) Rhombus
(c) Equilateral triangle
(d) Pentagon

Ans: (d)

Q2. (a) 144 (b) 169
(c) 196 (d) 210

Ans: (d)

Q3. (a) QOOM (b) WUUS
(c) JIIF (d) VTTR

Ans: (d)

Q4. CAT, FDW, IGZ, ?
(a) KTC (b) KJA
(c) LHD (d) LJC
Ans: (d)

Q5. STANDARDIZATION
(a) RADIATION (b) RADIO
(c) STANDING (d) DISTANT
Ans: (c)

Q6. a. Metal b. Alloy c. Ore
d. Purification e. Spare parts

(a) c, a, b, d, e (b) c, a, b, e, d
(c) c, d, a, b, e (d) c, e, a, b, d
Ans: (c)

Q7. Dog : Rabies : : Mosquito : ?
(a) Plague (b) Death
(c)Malaria (d) Sting
Ans: (c)

Q8. 5 : 36 : : 6 : ?
(a) 48 (b) 50
(c) 49 (d) 56
Ans: (c)

Q9. UUWX : WWYZ : : OOQR : ?
(a)OOPG (b) MMPQ
(c) XXYZ (d) QQST
Ans: (d)

Q10. X stands for +, Z stands for ÷, Y stands for –, and P stands for ×, then what is the value of 10 P 2 X 5 Y 5 ?
(a) 10 (b) 15
(c) 20 (d) 25 )
Ans: (c)

Q11. (a) January (b) February
(c) July (d) December

Ans: (b)

Q12. (a) (37 – 74) (b) (52 – 26)
(c) (47 – 84) (d) (88 – 44)

Ans: (c)

Q13. (a) DFIMR (b) CEHLQ
(c) GILPU (d) HJMPT

Ans: (d)

Q14. CFI, IKM, OPQ, __?__
(a) UUU (b) UST
(c) VUS (d) TUV
Ans: (a)

Q15. COMMERCIALISM
(a) CROME (b) LANCER
(c) MISER (d) OSCAR
Ans: (b)

Q16. Which of the given responses would be a meaningful order of the following starting from the inner layer ?
1. Hydrosphere
2. Atmosphere
3. Biosphere
4. Lithosphere

(a) 4, 1, 3, 2 (b) 2, 4, 3, 1
(c) 3, 1, 2, 4 (d) 1, 2, 3, 4
Ans: (a)

Q17. Encourage : Restrict : : ?
(a) gain : success
(b) dearth: surplus
(c) seeing : believing
(d) heart: soul
Ans: (b)

Q18. 136 : 469 :: 247 : ?
(a) 137 (b) 358
(c) 368 (d) 146
Ans: (b)

Q19. GECA : BDFH : : PNLJ : ?
(a)KMOQ (b) RPNI
(c) KNPR (d) JLNP
Ans: (a)

Q20. If > denotes +, < denotes –, + denotes ÷, ^ denotes ×, – denotes =, × denotes > and = denotes <, choose the correct statement of the following.
(a) 13 > 7 < 6 + 2 = 3 ^ 4
(b) 9 > 5 > 4 – 18 + 9 > 16
(c) 9 < 3 < 2 > 1 × 8 ^ 2
(d) 28 + 4 ^ 2 = 6 ^ 4 + 2
Ans: (b)

Q21. (a) Mango (b) Apple
(c) Orange (d) Guava

Ans: (a)

Q22. (a) 9 (b) 6
(c) 7 (d) 5

Ans: (a)

Q23. (a) ZYWV (b) UTSR
(c) QPON (d) MLKJ

Ans: (a)

Q24. B, E, I, N, ?
(a)O (b) S
(c) T (d) U
Ans: (c)

Q25. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
THERMODYNAMICS
(a) MATHEMATICS
(b) MOTHER
(c) MODERN
(d) DYNAMO
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!