You are here
Home > QB Subjectwise > Part 018 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 018 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. I (a)/ will return back (b)/ in five minutes. (c)/ No error (d)
Ans: (b) back will not be used with return. return (V.): come/go back The sentence can also be written thus – I will come/go back in five minutes. Hence, will return will replace will return back

Q2. Either an officer (a)/ or an assistant (b)/ are required. (c)/ No error (d)
Ans: (c) is will replace are because – when either ___ or (Connectors) are used the Verb agrees with the nearest Subject. Look at the examples given below: Either the father or the mother has to attend Singular Singular Either Sheela or the girls are going to prepare Plural Plural dinner tonight. Hence, is required is the right usage

Q3. I (a)/ have seen him (b)/ yesterday. (c)/ No error (d)
Ans: (b) saw him will replace have seen him because – the sentence indicates a Past event.

Q4. Being a rainy day (a)/ we didn’t (b)/ go out. (c)/ No error (d)
Ans:
(a) It being a rainy day will replace Being a rainy day. This is an error related to Unattached Subject/Participle. Participles are used in absolute phrases with a Noun/ Pronoun going before them. A Participle is a Verb – Adj. It should be related to a proper Subject of reference. Look at the examples given below: Driving down the road, a leopard leapt out in front of me. (×) This sentence means that it was the leopard which was driving down the road. As I was driving down the road, a leopard leapt out in front of me. ()

Q5. The teacher told to (a) / the students that (b) / they must attend school regularly. (c) /No error (d)
Ans: (a) to is not used with told. The format when told is used is as follows: told + person + what was said told (Past Tense of tell) means said to Hence, The teacher told will replace The teacher told to

Q6. Modern youth pay more attention( 1) / to seeing films (b)/ than to read books. (c) / No error (d)
Ans: (c) to reading will replace to read Gerund Hence, than to reading books is the right usage.

Q7. Old habits (a) / die (b) / hardly. (c) / No error (d)
Ans: (c) hard will replace hardly old things die hard means take a long time to change or end it (used) in Present Tense.

Q8. I (a) / have been studying (b) / since four hours. (c) / No error (d)
Ans: (c) for will replace since because – for (Prep.) is used as—for + Period (duration/of/time) since (Prep.) is used as — since + point (precise moment in time) for means from the beginning of the period to the end of the period as in – for 20 minutes since means from a point in the past until now as in – since morning Hence, for four hours is the right usage.

Q9. If he had walked (a) / fast enough (b) / he will get the bus. (c) / No error (d)
Ans: (c) would have got will replace will get The sentence format is as follows: If + Past Perfect , would have + Past Participle If you had told me, I would have helped you. Hence, he would get the bus is the right usage.

Q10. Speakers after speakers (a) / came on the stage (b) / to perform. ( 3) / No error (d)
Ans:
(a) Speaker after speaker will replace Speakers after speakers. When a word is repeated it is always used in Singular. Look at the example given below: Day after day has passed and he has not come as yet.

Q11. The ViceChancellor (a)/ wants all vacancies (b)/ to be filled up. (c)/ No error (d)
Ans: (c) filled will replace filled up because – fill (something): to appoint somebody to a job fill up (something): to become full of something; to make something full of something Look at the examples given below: The ditches were filled up with mud. The vacancy has already been filled. Hence, to be filled is the right usage.

Q12. In world of ours (a)/ one has to compete (b)/ for almost everything. (c)/ No error (d)
Ans: (a) the (Def. Art.) In this world of ours is the right usage. Here, this is used to refer to a situation that is continuing to exist/to an event that is continuing to take place.

Q13. Bose is (a)/ more popular than (b)/ any student in the class. (c)/ No error (d)
Ans: (c) any other student will replace any student. Look at the sentences given beolw: No other student is so tall as Ravi. (Positive) Ravi is taller than any other student. (Comparative) Ravi is the tallest student. (Superlative) Hence, any other student in the class is the right usage.

Q14. How is Surrinder (a)/ going with (b)/ his work ? (c)/ No error (d)
Ans: (b) going on with will replace going with
(a) goon (Phr.V.): to continue with something
(b) go with (Phr.V.): to accompany Hence, going on with will replace go with

Q15. It is said (a)/ that this room is not being opened (b)/ for the last fifty years. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) has not been opened will replace is not being opened The sentence structure is as follows: Subject + have/has + been + Verb – ing He has been running We have been talking [Present Perfect Continuous Tense] Hence, that this room has not been opened is the right usage.

Q16. On receiving the marksheet from the University (a)/ I realised (b)/ that I had got only passing marks in English. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error.

Q17. When she knocked the door, (a)/ I said to her, (b)/ “come in.” (c)/ No error (d)
Ans: (a) knocked at the door will replace knocked the door knocked (Verb) agrees with at (Prep.) Hence, When she knocked at the door is the right usage.

Q18. He said (a)/ that he will meet me (b)/ at the restaurant. (c)/ No error (d)
Ans: (b) would will replace will because – in Indirect Speech (Future Simple Tense) will changes into would Look at the examples given below: She said, “I will buy a computer.” (D.S.) She said that she would buy a computer. (I.S.) Hence, that he would meet me is the right usage

Q19. Miss Rama Devi has (a)/ two elephants, ten horses (b)/ and as much as fifty cars. (c)/ No error (d)
Ans: (c) as many as will replace as much as because – much is used with Uncountable Nouns and many is used with Countable Nouns Hence, and as many as fifty cars is the right usage.

Q20. The month of January (a)/ takes its name (b)/ of the Roman God Janus. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) from the Roman God will replace of the Roman God as – from (Prep.) is used for showing the origin of somebody/something Look at the examples given below: I’m from Bangalore. These quotations are from Shakespeare.

Q21. Having deprived of their houses (a)/ in the recent earthquake (b)/ they had no other option but to take shelter in a school. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Being/Having been will replace Having Being (Verb) is used for giving reason for something Look at the examples given below: Having lived in London, I know its climate very well. This sentence means that I have lived in London, So I know its climate very well. Hence, Being/Having been/deprived of their houses is the right usage

Q22. He (a)/ is addicted (b)/ with smoking. (c)/ No error (d)
Ans: (c) to smoking will replace with smoking because – addicted (Verb) agrees with to (Prep.) Look at the examples given below: My uncle is addicted to cocaine. He is a video – game addict. (Noun)

Q23. Entering the hotel (a)/ he ordered for (b)/ a drink and a sumptuous dinner. (c)/ No error (d)
Ans: (b) use of for (Prep.) is superfluous. order (Verb): to ask for something to eat or drink in a restaurant, bar, etc. Look at the examples given below: He sat down and ordered a meal. I ordered a burger and a coke for myself. Hence, he ordered will replace he ordered for

Q24. He is (a)/ your brother (b)/ isn’t it ? (c)/ No error (d)
Ans: (c) isn’t it is an incorrect question tag. The subject in the sentence is he (pron.) So, in the question tag he will replace it. Hence, isn’t he ? is the right usage

Q25. I have (a)/ known him (b)/ since two years. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) for will replace since because – for (Prep.) is used forduration of time→for 20 minutes since (Prep.) is used for precise moment in time →since morning. Look at the examples given below: I’m staying with Babu for a few days. Exam results have improved since 1999. Hence, for two years is the right usage

Top
error: Content is protected !!