You are here
Home > QB Subjectwise > Part 017 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 017 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 017 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. a. Leaves b. Branch
c. Flower d. Tree
e. Fruit

(a) d, c, a, b, e (b) d, b, e, a, c
(c) d, c, b, a, e (d) d, b, a, c, e
Ans: (d)

Q2. Television : Telecast : : Radio : ?
(a) Broadcast (b) News
(c)Music (d) Dawn
Ans: (a)

Q3. Select the related word from the given alternatives :
Owl : Hoots : : Hen : ?

(a) Chirps (b) Clucks
(c) Coos (d) Cackles
Ans: (b)

Q4. Select the related number from the given alternatives :
9 : 25 : : 49 : ?

(a) 36 (b) 54
(c) 64 (d) 81
Ans: (d)

Q5. If ‘–’ stands for division, ‘+’ for multiplication, ‘÷’ for subtraction and ‘×’ for addition, which one of the following equations is correct?
(a) 24 ÷ 8 – 4 + 2 × 3 = 16
(b) 24 – 8 + 4 × 2 ÷ 3 = 12
(c) 24 × 8 – 4 ÷ 2 + 3 = 17
(d) 24 + 8 – 4 × 2 ÷ 3 = 47
Ans: (d)

Q6. (a) Insurance
(b) Provident Fund
(c) Salary (d) Shares

Ans: (c)

Q7. Find the odd word pair from the given alternatives.
(a) High–Up
(b) Past–Present
(c) Often–Seldom
(d) Fresh–Stale
Ans: (a)

Q8. Find the odd number pair from the given alternatives :
(a) 1 : 8 (b) 27 : 64
(c) 125 : 218 (d) 343 : 512
Ans: (c)

Q9. If the 23rd of a month is a Sunday, what day it would have been two weeks and four more days earlier?
(a) Monday (b) Tuesday
(c) Wednesday (d) Thursday
Ans: (c)

Q10. ORIENTATION
(a) NATION (b) TENSION
(c) NOTION (d) ORIENT
Ans: (b)

Q11. a. Fruits b. Roots
c. Trunks d. Leaves
e. Flowers f. Branches

(a) b, c, f, d, e, a
(b) c, b, e, a, f, d
(c) a, c, f, d, b, e
(d) b, c, f, a, d, e
Ans: (a)

Q12. Fish : Gills :: Man : ?
(a) Ear (b) Eyey
(c) Lung (d) Nose
Ans: (c)

Q13. Select the related word from the given alternatives :
Calender : Dates :: Dictionary : ?

(a) Words (b) Books
(c) Language (d) Vocabulary
Ans: (a)

Q14. RED : EFS :: BLUE : ?
(a) FVMC (b) DTKA
(c) FUNC (d) GVND
Ans: (a)

Q15. If a represents ÷ , b represents +, c represents – and d represents × then 24 a 6 d 4 b 9 c 8 = ?
(a) 20 (b) 6
(c) 17 (d) 19
Ans: (c)

Q16. (a) River (b) Canal
(c) Stream (d) Pond

Ans: (d)

Q17. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Rival (b) Opponent
(c) Foe (d) Ally
Ans: (d)

Q18. Find out the odd number from the given alternatives :
(a) 125 (b) 512
(c) 1321 (d) 1728
Ans: (c)

Q19. The Independence day in 1988 was celebrated on a Wednesday.
On what day was it celebrated in the year1989?

(a)Monday (b) Tuesday
(c) Friday (d) Thursday
Ans: (d)

Q20. SUPERIORITY
(a) PURSE (b) PURSUIT
(c) PRIORITY (d) PURITY
Ans: (b)

Q21. a. Neonate b. Child
c. Infant d. Embryo

(a) a, c, b, d (b) d, a, c, b
(c) d, c, a, b (d) c, a, d, b
Ans: (b)

Q22. PIGEON : PEACE : : ?
(a) CROWN : HEAD
(b) WHITE FLAG : SURRENDER
(c) LAURELS : VICTORY
(d)WAR : LIBERTY
Ans: (b)

Q23. Given set : (10.5, 15.0, 21.5)
(a) (32.5, 37.0, 43.5)
(b) (54.4, 58.0, 62.4)
(c) (62.2, 66.8, 73.3)
(d) (81.3, 85.8, 92.0)
Ans: (a)

Q24. ACCE : EGGI : : IKKM : ?
(a) MOOQ (b) NOOP
(c) MPPQ (d) NPPR
Ans: (a)

Q25. If ‘+’ means ‘×’, ‘–’ means ‘÷’, ‘×’ means ‘–’ and ‘÷’ means ‘+’, then find the value of the following equation.
6 + 64 – 8 ÷ 45 × 8

(a) 85 (b) 76
(c) 87 (d) 75
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!